28 Kwietnia 2026, 22:45:08 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa RYOBI RTS1800  (Przeczytany 38733 razy)

Offline miiraz

Pilarka stołowa RYOBI RTS1800
« dnia: 19 Listopada 2015, 22:54:55 czas Polski »
Witam serdecznie.
Po wielu bojach (ze starą pilarką CMI) postanowiłem kupić coś, co będzie wiedziało jak wygląda kąt prosty, a tarcza nie stanie dęba przy cięciu listewek.

W porównaniu do cen, o których mówią prawdziwi stolarze tutaj mowa jest o sprzęcie budżetowym, ale dobrze zrobionym.
Ponieważ w Toruniu do cięcia drewna można kupić albo Makitę MLT100 (w 1 sklepie-serwisie Makity) albo pilarki do cięcia opału (przynajmniej tak wygląda ich jakość wykonania), więc zdumiałem się widząc tę pilarkę (Akurat tutaj w Leroy). Ponieważ sklepy są obok, więc miałem okazję "pomacać" obie maszyny. Za Makitę ze stolikiem cena wynosiła 2100, a za Ryboi - 800PLN. Co ciekawe Dokładność wykonania lepsza była w Ryobi. Makita ma ten fajny przesuwany stolik z boku i rosuwany stół w prawo i do tyłu (odbiór materiału), jednak luzy ma większe niż Ryobi (a przesuwany stolik miał większe luzy niż prowadnice do szuflad w szafie).

Na początek miła niespodzianka - za brak opakowania (ale poza tym wszystko było i nie była w żaden sposób przerysowana czy uszkodzona) zaproponowano mi rabat (normalnie kosztowała 850), więc mogłem sobie kupić dodatkową tarczę.

Po zmontowaniu jej w garażu widać było pewne niedokładności, jeśli chodzi o równoległość rowków do tarczy oraz ustawienie równoległości przykładnicy. Nie ma  z tym jednak żadnego problemu - w instrukcji napisano jak to wykonać (chociaż najpierw to ustawiłem, a dopiero potem odkryłem, że w instrukcji oprócz ostrzeżeń o możliwości śmierci z każdego powodu, są także przydatne informacje).
Po ustawieniu (zajęło to może z 10 minut?) wszystko śmiga.

Teraz trochę cech (proszę o wyrozumiałość, jeśli coś źle nazywam proszę mnie od razu poprawić! ) - najpierw plusy:
-aluminiowy odlewany stół pokryty czarną farbą z aluminiową wstawką przy tarczy - materiał ładnie się ślizga
-przykładnica na całej długości stołu z dociskiem z obu stron i regulowaną siłą docisku - w końcu nic się nie ugina i cięty materiał nie chce zabić użytkownika
-przezroczysta osłona tarczy dzielona na pół - osobno podnosi się prawa i lewa strona osłony - osłona ma też blokadę i można ją podnieść na stałe lub zdjąć (zacisk) jeśli wycinamy wpusty
-klin za tarczą można podnosić i opuszczać (żeby wycinać rowki lub ciąć materiał "na dwa razy")
-mocowanie osłony oraz klina na zacisk - regulujemy wysokość od ręki bez kluczy i nie mamy ochoty pozbyć się klina na stałe
-miejsce na tarcze, klucze, osłonę, przykładnicę i kijek-popychacz
-stabilne, składane nóżki
-w komplecie (jak na razie dobra) tarcza
-małe luzy w rowkach teowych (mniejsze niż w Makicie MLT100)
-do przykładnicy można dodać taką płaską nakładkę z boku do cięcia małych elementów
-prowadnica do cięcia pod kątem ma małe luzy, a dodatkowo nakładka z profilu aluminiowego może być przesuwana w prawo i lewo, a także ma rowek teowy do mocowania akcesoriów (np docisk. Ja zrobiłem taki dinks do przesuwania materiału o określoną wartość, żeby robić wczepy)
-dwa rowki teowe - można zbudować sanki lub doczepić grzebienie, żeby nam materiał dociskało
-lekko chodzące podnoszenie stołu i przechylanie tarczy
-miejsce na zwinięcie kabla i miejsce na odciąg wiórów - według mnie pierwsze jest przydatne, a drugie niezbędne

wady lub niedogodności:
-nie ma soft startu - mocne uderzenie na starcie (raz mi wywaliło korki) . Jak minie gwarancja można między wyłącznik a silnik dodać soft start
-brak rozsuwanego stolika - ale nie ma obaw. Inne wersje tej piły posiadają go. W serwisie we Wrocławiu zamówiłem już części (to razem około 350 PLN z przesyłką)
-patyczek-popychacz jest taki sobie. Mocowanie nie pozwala ułożyć go ergonomicznie - trzeba go zakładać na odwrót. Ale 10 minut z wyrzynarką i mamy taki patyczek jaki chcemy
-urządzenie w klasie II, czyli bez przewodu ochronnego - widać nie ma możliwości pojawienia się fazy na metalowych częściach piły
-głośna jak diabli
-brak rozsuwanego stolika z tyłu, żeby odbierać materiał (takiego jak w Makicie)
-wkładka przy tarczy - jest masywna (odlewane aluminium), ale szczelina jest za duża - trzeba wykonać swoje na różne kąty pracy.
-przy podnoszeniu stołu tarcza lekko przesuwa się na boki - cyklicznie w prawo i w lewo - około pół mm. Najpierw trzeba ustawić wysokość tarczy, a potem ustawiać materiał.
-osłona tarczy nie ma miejsca na odciąg

Mam ją bardzo krótko, więc to są uwagi, które mam po doświadczeniach z pracą na poprzedniej pilarce CMI 1500 W (kupionej pogwarancyjnie za 150 PLN 6 lat temu).

Jeśli będą jakieś pytania służę pomocą.

Offline przemoprzem

Odp: Pilarka stołowa RYOBI RTS1800
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Listopada 2015, 08:26:26 czas Polski »
Hello. Jakbyś miał chęci to zrób kilka fotek bebechów :) Tam jest jakiś pasek i wrzeciono czy tarcza mocowana bezpośrednio na wałku silnika? Ta głośna praca to pewnie wina silnika szczotkowego?

Co do Makity - byłem w Castoramie w Tarnowie chyba i ją macałem..... To jest totalny bubel wg mnie - stolik i spasowanie przykładnicy czy tego stołu przesuwnego to jakaś patologia. I do tego ok 2000 zł. 

Offline wojo72

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2015, 09:38:51 czas Polski »
To że tarcza przesuwa się na boki w trakcie podnoszenia wskazuje na mocowanie wrzeciona-silnika do blatu pilarki na trzpieniu (jeden punkt zamocowania) powszechnie stosowane w tańszych pilarkach tego typu. Lepsze jest rozwiązanie regulacji wysokości cięcia przez podnoszenia wrzeciona na dwóch prętach. Mam podobnej konstrukcji pilarkę (erbauer) i myślę o przerobieniu konstrukcji podnoszenia bo silnik dodatkowo przenosi spore wibracje na blat i obudowę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2015, 09:40:15 czas Polski »
nie ma soft startu
Jest na forum wątek jak tanim kosztem dorobić softstart.
Ja mam makitę, kupiłem używkę i faktycznie culaga to pomyłka.
Gratuluję zakupu i nagraj jakiś film dla następnych jak sie z nią zapoznasz.
Pozdrawiam i dzięki za recenzję.

Offline miiraz

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2015, 17:08:19 czas Polski »
Hello. Jakbyś miał chęci to zrób kilka fotek bebechów :) Tam jest jakiś pasek i wrzeciono czy tarcza mocowana bezpośrednio na wałku silnika? Ta głośna praca to pewnie wina silnika szczotkowego?

Co do Makity - byłem w Castoramie w Tarnowie chyba i ją macałem..... To jest totalny bubel wg mnie - stolik i spasowanie przykładnicy czy tego stołu przesuwnego to jakaś patologia. I do tego ok 2000 zł. 

Zdjęcia niedługo wrzucę, a tarcza podłączona jest bezpośrednio. Oczywiście silnik szczotkowy.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2015, 18:51:25 czas Polski »
Co do Makity - byłem w Castoramie w Tarnowie chyba i ją macałem..... To jest totalny bubel
Sporo kolegów przy pomocy tego "bubla" wykonuje całkiem fajne rzeczy...;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2015, 19:08:23 czas Polski »
Trzeba też dodać że aby sprawdzić sprzęt w markecie to powinno by się go najpierw dobrze skręcić, bo są składane tak aby się tylko nie rozpadły.

Offline miiraz

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Listopada 2015, 01:42:27 czas Polski »
Co do Makity - byłem w Castoramie w Tarnowie chyba i ją macałem..... To jest totalny bubel
Sporo kolegów przy pomocy tego "bubla" wykonuje całkiem fajne rzeczy...;)

hmm.. Oczywiście, że można wykonywać fajne rzeczy, sam jak do tej pory robiłem na duuuuużo gorszym sprzęcie i coś tam zawsze dało się zrobić. Lecz na tym forum słyszałem różne złe opinie o Makicie, słyszałem też złe opinie o Boschu, poszedłem do salonu Makity i również się zawiodłem.
Mam wiertarkę i wyrzynarkę Makity i to są zabawki nie do zajechania. A tutaj taki leszcz jak ja widzi podstawowe wady maszyny, a spece od iluś lat nie poprawiają konstrukcji?
Widziałem również jakiś czas temu Dedrę w OBI za chyba 1000 PLN, ale jakoś mnie do siebie nie przekonała (może faktycznie problemem jest hipermarketowy montaż na szybko i wtedy wszystko klekocze)

Najgorsze jest to, że jak chcemy kupić kartę graficzną to dostaniemy sporo informacji. Gdy kupujemy aparat, to parametrów jest aż za dużo, a gazety są wręcz wypchane recenzjami sprzętu. Gdy przychodzi do pilarki, to widzę 30 sekundowy filmik na Youtube, gdzie widać modela w okularkach BHP tnącego MDF. Poza jednym filmem, gdzie gość pokazuje kilka używanych przez siebie pilarek to nie spotkałem za bardzo porównania powiedzmy 6 modeli z jednej półki cenowej. Stąd też mój post. Makity nie nazwałbym od razu bublem (widziałem film, gdzie jeden pan ciął deseczki na setki uli i był z niej zadowolony), ale 2 razy wyższa cena za gorszy sprzęt (przynajmniej te egzemplarze, które widziałem)?

Moja decyzja była taka: Jeśli mam być niezadowolony ze sprzętu za ponad 2000 zł, a taki, który by mnie zadowolił w 100% kosztuje ponad 3000, to wolę nie wywalać pieniędzy w błoto, kupić coś podobnego w wykonaniu do makity za połowę ceny i przymknąć oko, jeśli coś mi nie będzie pasować... a na razie jest naprawdę dobrze :)

Pozdrawiam

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Listopada 2015, 08:36:02 czas Polski »
Moim zdaniem to udany zakup. Sam zastanawiałem się nad nią kupując pilarkę, ale znalazłem makitę mlt za 1000 z wózkiem więc wziąłem bo sprzęt choć opisany różnie to jednak sprawdzony i każdą pierdołę można dokupić.

Nagraj więc film i poczuj się odpowiedzialny za sprzedaż tej pilarki ;)

Czekamy na recenzję.
Pozdrawiam

Offline morosoph

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Listopada 2015, 15:37:10 czas Polski »
A ja mlt 100 zakupiłem jak tylko pojawiła się w Castoramie  i właśnie w Tarnowie /wtedy była za 1688pln- po miesiącu podnieśli na  bodajże 1860/ Trafił mi się model dość udany, bo aż w szoku byłem - stół praktycznie idealnie płaski, tarcza fajnie- równolegle ustawiona, skręcona na 5+. Oczywiście luzy na rowkach ogromne/łatwo skasowane/, wózek to w ogóle zdemontowałem- porażka.
Śmiałem się, że Makita przygotowała na start w Casto specjalną serię. W salonie Makity piła wystawowa z takim dołem w stole, że żaby mogłyby się pluskać /hm...małe żaby... no dobra - kijanki/ ale jednak. Pan sprzedawca optymistycznie nie widział żadnego problemu.
Mimo wszystkich wad jednak troszkę bronię tej piły bo po ustawieniu tnie naprawdę fajnie i co ważne dla mnie - jest stosunkowo cicha.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Listopada 2015, 20:53:05 czas Polski »
Widziałem dziś tę Ryobi w LM i chyba warta 800 zł ale nie więcej...
Luzy też były ale ma sztywniejszą culagę niż Makita...
Ogólnie dosyć przyzwoita. Gratuluję zakupu.

Offline Wanderley

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lutego 2016, 18:47:27 czas Polski »
Może użytkownicy  RYOBI RTS1800-G napiszą coś nowego na temat dokładności cięcia, awaryjności i ogólnych wrażeń po dłuższym czasie użytkowania?

Offline rafalx

« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lutego 2016, 19:31:51 czas Polski »
Czy upewniłeś się że w związku że kupiłeś ten sprzęt z upustem,to warunki gwarancji nie ulegają zmianie.Wiem że niektórzy producenci (sklepy) żądają zachowania oryginalnego opakowania i jest to warunek dotrzymania gwarancji.
Pozdrawiam
Rafał Ulfig

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2016, 15:50:10 czas Polski »
To jest tylko manewr producentów zeby było mniej reklamacji. Jest kilka ustaw na ktore mozna się powołać reklamując produkt:
1. Mozna reklamować z gwarancji producenta i jeśli tego użyjemy to wtedy przystajemy na warunki producenta.
2. Mozna reklamować w sklepie w którym się kupiło. Każdy sklep ma obowiązek przyjąć reklamację i wtedy stroną jest sklep a nie producent maszyny. Sklep nie może narzucić warunków w jakich przyniesisz sprzęt. Wtedy obowiązują przepisy prawa i tyle.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwietnia 2016, 18:31:50 czas Polski »
Jest jakiś właściciel wspomnianej tu pilarki?