24 Kwietnia 2026, 03:01:48 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa RYOBI RTS1800  (Przeczytany 38686 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Pilarka stołowa RYOBI RTS1800
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Grudnia 2017, 22:24:30 czas Polski »
Pewnie chodzi o dział...

Offline peterbaz

« Odpowiedź #46 dnia: 12 Stycznia 2018, 11:26:42 czas Polski »
Właśnie jestem na etapie kupna pilarki stołowej i zastanawiam się nad Ryobi rts1800ef-g. W oko jeszcze wpadła mi pilarka Holzmann TK 255 w podobnej cenie no i kontrowersyjna Makita MLT 100.
W Makicie największa wysokość cięcia ale podobno stoły nierówne...
Czy ktoś mógłby mi doradzić, która z nich będzie najlepsza.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Stycznia 2018, 11:38:40 czas Polski »
Do mnie masz za daleko aby oglądnąć najwspanialszą , najlepszą na rynku z dostępnych pilarek czyli makietę mlt 100.

Najtaniej wyjdzie ryba najlepiej formatówka najzabawniej makieta mlt 100 ;D blat nie jest super , ale nadal dobry, cięcie bajka , twarde i miękie , przykładnica do poprawy , chociaż ja swojej nie ruszałem

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Stycznia 2018, 11:42:17 czas Polski »
Obi, to samo można napisać o Ryobi ;)
I w Makicie i w Ryobi trafią się egzemplarze z prostymi/krzywymi blatami. Niestety ale najlepiej jechać do sklepu i konkretne sztuki pomacać i sprawdzić blaty a potem wybrać co komu pasuje, bardziej się podoba, ma ładniejszy kolor czy bardziej leży cenowo.
Tak mi się wydaje, że to podobna klasa sprzętu pomimo, iż makita jest teoretycznie bardziej markowa..

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Stycznia 2018, 11:50:50 czas Polski »
to samo można napisać o Ryobi ;)

Bluźnisz ;D

To samo można napisać o einhelu ;D

Offline peterbaz

« Odpowiedź #50 dnia: 12 Stycznia 2018, 11:59:36 czas Polski »
Chodzi o to że w mojej okolicy tylko Makitę mogłem obejrzeć osobiście no i einhela ale on nie wchodzi w grę. Ogólnie Makita spoko ale cenowo najdroższa z wymienionych.

Offline peterbaz

« Odpowiedź #51 dnia: 12 Stycznia 2018, 18:01:58 czas Polski »
Z drugiej strony Holzmann TK 255 i Ryobi RTS mają mocniejsze silniki... Sam już nie wiem.☹

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Stycznia 2018, 18:48:27 czas Polski »
Większość amatorów ma Makitę mlt 100 albo Ryobi .
Bogacze idą w Boscha i formatówki .

Ja mam MLt i sobie chwale , kolega ma Ryobi i po zamontowaniu soft startu z aledrogo też sobie chwali .
W mlt masz słabą przykładnice i blat , kóry ucieka 1-2 mm
W ryobi masz kilka rzeczy więcej. ( dochodzi w niektórych momentach chybotliwość tarczy i rowki nie są super równoległe do tarczy )

Makiete kupisz za ok 1750 a robala za 1000 , różnicę masz w  specyfikacji ( wysokość cięcia etc )

Twój wybór co kupisz ( ale jak kupisz źle to JA , Fulicard i meridox nie będziemy z tobą gadać :D) za makietę zapłacisz więcej , ale masz mniej do poprawy i troszeczkę większe możliwości , za ryobi zapłacisz mniej ale trochę więcej przy niej popracujesz i na tym możemy zakończyć wojnę miedzy MLT 100 a RYOBI 1800

Offline peterbaz

« Odpowiedź #53 dnia: 12 Stycznia 2018, 19:10:36 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź.
Mogę jeszcze dodać że model rts1800ef-g jest już z softem ale trzeba za niego dać ok 1300. Nigdzie za to nie ma nic o tym Holzmannie. Opinie o TS 250 są pozytywne wiec model TK255 tez może jest godny uwagi, 2000 W no i cena 1200. Nie znalazłem nic o soft starcie w tym urządzeniu.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Stycznia 2018, 19:15:54 czas Polski »
Dodam tylko że Makieta ma 3 lata gwarancji ( ryobi też chyba ) holzman tego nie wiem . A jeśli chodfzi o części to chyba wszystkie 3 modele nie mają z dostępem problemu .

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 12 Stycznia 2018, 19:20:53 czas Polski »
Obi, nie będziemy urządzać wojny systemowej ale ja w swojej Ryobi dołożyłem softstart i nic poza tym nie robiłem. Spec swego czasu też ją miał i też nic nie poprawiał.
Jak mówiłem forumowe doświadczenia pokazują, że tak Makita jak i Ryobi możesz kupić nadające się do pracy amatorskiej jak i do poprawek.

Offline raven

« Odpowiedź #56 dnia: 13 Stycznia 2018, 13:43:34 czas Polski »
A ja jestem po bojach z serwisem Ryobi. Oddałem maszynę z powodu luzów na tarczy i krzywego blatu. Mam model EF-G, czyli z rozsuwanym blatem. Z łożyskami nie było problemu, jest to znany serwisowi temat. Boje toczyłem jednak w kwestii blatu. Próbowano mi wcisnąć, że sam go tak skrzywiłem ;) Próbowano również mnie przekonać, że powinienem oddać maszynę od razu jak zobaczyłem, że blat jest krzywy, mimo że w warunkach gwarancji nic takiego nie piszą. Pani z serwisu ustala sobie swoje własne zasady. Ostatecznie po długich przepychankach wymienili rozsuwany element. Co z tego że to nie on był problemem, tylko blat główny. Tłumaczyli się, że zamówili taką samą maszynę z Niemiec, i miała takie same blaty, więc tak ma być  ;D
Generalnie serwis żenada i banda kombinatorów. Dowiedziałem się jeszcze, że powinienem się cieszyć, że nie obciążają mnie za łożyska (mimo, że jestem w środku gwarancji).
Jak tylko kupię HOB260eco zaczynam zbierać na TS250

Offline RobRob

« Odpowiedź #57 dnia: 13 Stycznia 2018, 13:50:29 czas Polski »
Zawsze masz coś takiego jak rzecznik i się dzwoni i zadnej łaski ci nie robią

Offline raven

« Odpowiedź #58 dnia: 13 Stycznia 2018, 14:22:57 czas Polski »
Kiedyś próbowałem. Łaskę robią, że się w ogóle zajmą sprawą. Dla nich to drobnica, i nie opłaca się interweniować.

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #59 dnia: 20 Stycznia 2018, 22:09:55 czas Polski »
tutaj na forum jest informacja jak dodać soft-start do pilarki, na youtoube też są filmiki... co do dodatkowego stolika - 2 pręty i kawałek sklejki na wierzch i masz dodatkowy blacik... za soft-start dasz 15zł z przesyłką, za 2 pręty pewnie ze 20zł max razem ze sklejką. Do tego w sumie 2 godzinki pracy i masz w kieszeni troszkę kasiorki :)
na przykład:
soft-start:

stolik:

info o pilarce:

tutaj na forum jest kilka tematów odnośnie tej pilarki :)