24 Kwietnia 2026, 14:33:13 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa RYOBI RTS1800  (Przeczytany 38688 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: Pilarka stołowa RYOBI RTS1800
« Odpowiedź #30 dnia: 10 Marca 2017, 09:09:06 czas Polski »
Chciałbym dopytać o kilka rzeczy:

- czy da się w sensowny sposób regulować blat względem tarczy? (aby wyeliminować ew. nierównoległość dla sanek)
- te 1800 W to o 300 W więcej niż niektóre piły podobnego formatu - czy to jest wyczuwalne? może wypowie się ktoś, kto pracował też np. na MLT100 (ona ma 1500 W właśnie)
- najniższą cenę na rynku ma chyba Leroy, ale czy ten produkt za 895 zł nie jest, ekhem, gorszego sortu? https://www.leroymerlin.pl/warsztat/urzadzenia-warsztatowe/pily-stacjonarne-frezarki/pilarka-stolowa-rts1800-g-1800-w-ryobi,p353386,l888.html jak to czasem w marketach bywa...
-  jak wygląda spód piły? jest tam kratka przez którą wylatują trociny? może ktoś zrobiłby fotkę?
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2017, 09:28:34 czas Polski wysłana przez mefjuu »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Marca 2017, 09:14:28 czas Polski »
da się w sensowny sposób regulować blat względem tarczy
yyy... da się regulować tarczę (a dokładnie cały mechanizm z silnikiem) względem blatu

najniższą cenę na rynku ma chyba Leroy
Trudno powiedzieć, myślę że cena może zależeć od efektu skali (sprzedaży). Ja mam tą z LM, Spec też miał (aktualnie posiada ją @sgt_raffie) i jakoś nie zauważyliśmy gorszego sortu

może ktoś zrobiłby fotkę
Mogę po południu zrobić.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Marca 2017, 09:21:47 czas Polski »
Cytat: mefjuu w Dzisiaj o 09:09:06

może ktoś zrobiłby fotkę

Mogę po południu zrobić.

To przy okazji bardzo Cię proszę o zmierzenie ile ma poniższy wymiar blatu, uwaga, łącznie z szyną prowadnicy i tym co z samego mocowania prowadnicy wystaje poza szynę. Z góry dzięki!

PS. Już o to kiedyś pytałem w innym wątku, ale nie pamiętam czy podany mi wymiar był razem z tymi dynksami właśnie. A potrzebne mi to jest by zwymiarować stół pod piłę.

Offline raven

« Odpowiedź #33 dnia: 10 Marca 2017, 09:25:09 czas Polski »
-  jak wygląda spód piły? jest tam kratka przez którą wylatują trociny? może ktoś zrobiłby fotkę?

od spodu nie masz żadnej kratki, za to tarcza chodzi w takiej specjalnej obudowie, z której trociny wędrują do odciągu. Mimo wszystko część spada na podłogę, jak też wylatuje górą. Mi to nie przeszkadza.

- najniższą cenę na rynku ma chyba Leroy, ale czy ten produkt za 895 zł nie jest, ekhem, gorszego sortu?

W LM jest ten środkowy model, wyposażony w podstawkę. Ja kupiłem model EF-G, czyli powiększany blat + składany stojak z kółkami. Dodatkowo w mojej wersji był już softstart oraz aluminiowy insert.

Co do regulacji to robiłem to kilka dni temu. Silnik z tarczą ustawiłem do rowka bez problemu, przykładnicę też. Jestem zadowolony.

Offline raven

« Odpowiedź #34 dnia: 10 Marca 2017, 09:28:03 czas Polski »
To przy okazji bardzo Cię proszę o zmierzenie ile ma poniższy wymiar blatu

blat ma 56cm. Z tyłu nie wystaje nic, a od strony operatora może ze 4cm max tak na oko, od krawędzi blatu.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 10 Marca 2017, 09:30:09 czas Polski »
aluminiowy insert
Yyy ale to jest też w tym modelu z LM.
Dodatkowo są w blacie przygotowane otwory na blat dodatkowy (ktoś gdzieś pisał, że fi14) no a i softstart też się da do niej bez problemu dorobić. Jak kto lubi ;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 10 Marca 2017, 09:32:29 czas Polski »
Dobra pany, wszystko już chyba wiem - no może poza tym dokładnym wymiarem z rysunku.
Wychodzi na to, że w tej cenie to jest najsensowniejsza piła.

Offline raven

« Odpowiedź #37 dnia: 10 Marca 2017, 09:33:40 czas Polski »
Yyy ale to jest też w tym modelu z LM.
może i tak, ja piszę o tym co mam. Kiedyś w LM były plastikowe inserty, może poprawili.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 11 Marca 2017, 18:26:51 czas Polski »
Obiecane foty i wymiary. Lepiej późno niż wcale ;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 12 Marca 2017, 00:42:13 czas Polski »
Dzięki za fotki! Napisz jeszcze ile wystaje poza obrys piły to mocowanie ciulagi, bo na zdjęciu jest skrót perspektywiczny :)

Offline raven

« Odpowiedź #40 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:03:28 czas Polski »
Tak sobie siedzę i myślę nad moją pilarką Ryobi, a konkretnie nad luzem na tarczy. Czy wiecie z czego on wynika w tym modelu? Czy chodzi o łożysko w silniku? Dziś namierzyłem u siebie zakład, który naprawia silniki elektryczne. Czy wymiana takie łożyska rozwiązała by problem?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #41 dnia: 17 Grudnia 2017, 18:29:12 czas Polski »
Powiem ci że w pilarce Vander VPT717 rozkręciłem ją żeby się dostać do łożysk i była masakra - o ile na wirniku to pół biedy, ale już ten wałek-wrzeciono to tam było chińskie totalne badziewie.

Nie widziałem bebechów ten twojej pilarki ale widzę na schemacie że wałek nr 29 jest podparty łożyskiem nr 32 czyli 6003-2rs - porządne FLT to ok 6 zł a SKF ok 15 - ORAZ łożyskiem igiełkowym nr 23 - czyli lipy nie robili, bo w Vander to nie ma łożyska od strony wirnika tylko jest otwór w obudowie CHYBA z wprasowaną tulejką - ale tego pewien nie jestem, na bank nie ma tam łożyska.

Jeszcze pilarki nie skręciłem, ale faktycznie łożyska miały luz wyczuwalny w palcach! a na dodatek nie były to kryte gumą 2RS tylko blaszkami 2Z - blaszki nie chronią w żaden sposób przed pyłem.

https://www.elektro-global.pl/cat/rts1800-1800w-uk-5133002022.html

Offline raven

« Odpowiedź #42 dnia: 17 Grudnia 2017, 19:31:43 czas Polski »
czyli według Ciebie jest sens drążyć ten temat, czy luzy wynikają z czego innego?

Offline krit 6

« Odpowiedź #43 dnia: 18 Grudnia 2017, 21:12:30 czas Polski »
Jeszcze pilarki nie skręciłem, ale faktycznie łożyska miały luz wyczuwalny w palcach! 
kurde, to teraz takie pilarki  na korbkę robią i jeszcze na łożyskach? Proszę o zdjęcie, bo jeszcze takiej napędzanej siłą mięśni nie widziałem.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #44 dnia: 18 Grudnia 2017, 21:58:43 czas Polski »
He? bo nie kumam Twojej wypowiedzi ....