29 Kwietnia 2026, 15:19:54 czas Polski

Autor Wątek: Planowanie warsztatu.  (Przeczytany 12093 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Odp: Planowanie warsztatu.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Września 2013, 23:02:58 czas Polski »
Czytając wszystkie wypowiedzi dochodzę do wniosku że najlepiej będzie zrobić dokładny kosztorys wykonania warsztatu z konstrukcją drewnianą jak i blaszaka. Później ewentualnie będą brane pod uwagę walory estetyczne. Tak że na razie temat może niech będzie słownie zawieszony. W najbliższych dniach postaram się wyliczyć materiały i podać rezultaty.

Offline Morświn

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Września 2013, 23:09:43 czas Polski »
Wiem że czekasz na odzew Szczepana ale coś napiszę :D.Ja wiem że to by nie było w jego stylu z betonu stawiać tylko mówię że to nie jest takie złe żeby nie chciało się w tym pracować.Jeszcze dodam (może to plus) że drewno trzeba impregnować raz na jakiś czas beton stoi i się tylko brudzi ale robak i inne cholerstwo nie chwyci(chociaż czytałem o robakach które jedzą beton :o).Z tym ociepleniem fakt koszty rosną ale jak ktoś pracuje codziennie albo coś maluje to w zimę mniej zapłaci za opał bo będą mniejsze straty ciepła więc teoretycznie koszty początkowe z myślą o przyszłości :D.Ja żałuje że nie mam ocieplonego warsztatu (tylko dach). Ale jakbym stawiał warsztat co mam w planach za X lat to...uwaga zaskoczenie :) postawił bym go z drewna.

Pozdrawiam M.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #17 dnia: 08 Września 2013, 12:22:16 czas Polski »
Witam,

My pomału przymierzamy się do budowy ale hali typowo produkcyjnej. Wymiary jakich chcemy się trzymać to 12 m na 8 m. Mamy w planie postawić halę z tych płyt warstwowych. Na pewno taniej wyjdzie jak wymurować halę. I na taką inwestycję z przygotowaniem całej elektryki, pozwoleniami, wyburzeniem starej stodoły, która jest w opłakanym stanie, podjazdem trzeba około 250 tyś. zł. Jest to duża inwestycja ale uważamy że warto  ;)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Września 2013, 20:39:32 czas Polski »
Szczepan  podjąłeś już decyzję jaki budynek stawiasz? :)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Września 2013, 21:28:31 czas Polski »
Do podjęcia decyzji jeszcze chyba daleko ;) Na razie jest etap zbierania informacji i rozpisywania kosztów. Pośpiech nie jest wskazany. Tym bardziej że na pewno przed zimą nic nie zacznę robić.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Września 2013, 21:43:02 czas Polski »
Szczepan - nie mów hop ;) My postawiliśmy całość przed Bożym Narodzeniem i na Wigilię lokal był gotowy ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Września 2013, 01:11:08 czas Polski »
Widać trochę się różnimy :) u mnie podjęcie decyzji to kwestia chwili ;D ale  cenię u ludzi rozwagę 8)
« Ostatnia zmiana: 13 Września 2013, 01:16:42 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline Ppiioottrr

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Siła tkwi w spokoju
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Października 2013, 00:03:52 czas Polski »
A w sumie jaka to różnica na te wym. garażów?Na takie tematy  szukajcie odp.na forach budowlanych.Ale z drugiej strony robić w garażu czy to z betonu,czy z drewna o wym. 5/3,4/2 to raczej na DYMA-8.A Do Dreluks-koszt realny hali 12/8 to w granicy 50-70tys.,reszta to manna dla dewelopera takzwanego.

Offline Ana

« Odpowiedź #23 dnia: 28 Marca 2014, 14:08:25 czas Polski »
Witam :)

nie wiem czy to odpowiedni watek, ale nie chcę zakładać nowego jesli podobny istnieje :)

Zabieram się za urządzanie mojego warsztatu w przyszłym miesiącu. Zrobiłam sobie wstępny projekt w sketchUpie i proszę Was o rzucenie na niego fachowym okiem. Nie wiem czy takie rozmieszczenie maszyn (zwłaszcza piły stołowej i strugarko-grubościówki) jest optymalne. Pomieszczenie ma wymiary 4,55 m x 4,20 m.

Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Marca 2014, 15:14:20 czas Polski »
Zarówno pilarka stołowa jak i strugarka - potrzebują na wejściu i wyjściu z maszyny sporo miejsca (cała długość obrabianego materiału), z tą różnicą, że strugarka może stać pod ścianą, a piła na środku pomieszczenia (bo z obu boków też potrzebne miejsce).

Strugnica pod oknem - niby ok, ale przekonasz się że światło dzienne będzie przeszkadzać :( że dużo lepiej jak masz światło za plecami, a nie z przodu.
Pozdrawiam
Jarek

Offline Ana

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Marca 2014, 16:40:06 czas Polski »
Dzięki Jarku.

no to teraz mam zagwozdkę jak pomieścić wszystkie maszyny w tym miejscu...

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Marca 2014, 16:46:50 czas Polski »
Postaraj się też aby wszystkie blaty maszyn i mebli były na jednej wysokości - pomaga jak masz duży kawałek (możesz z maszyny puścić na np. strugnicę).
Pozdrawiam
Jarek

Offline Ana

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Marca 2014, 16:55:26 czas Polski »
O, to jest myśl...widziałam wlaśnie jak piła jest dołączona do strugnicy...zaraz poszukam parametrów...czy stoliki pod piłę (planuję makitę MLT100) mają regulowaną wysokość?

Offline Armagedon

• Hero Member
  • Ocena +13/-2
  • Malym wiorkiem, malym wiorkiem
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Marca 2014, 18:06:01 czas Polski »
Strugnie bym postawił tam gdzie biurko (jeśli jesteś praworeczna) - nie zgadzam się z Jarkiem w kwestii oświetlenia - dzienne światło jest najzdrowsze, ja mam dodatkowo dwie lampy na pantografach żeby rozpraszaly cienie. Piłę bym zostawił gdzie jest ale obrócił o 270 stopni (wyjscie z pily w stronę drzwi. W polaczeniu ze strugarką stworzysz pętlę i nie bedziesz musiała obracać materialu tyle razy.

Małym wiórkiem, małym wiórkiem
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2014, 18:09:29 czas Polski wysłana przez Armagedon »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Marca 2014, 18:29:51 czas Polski »
Jarek ma rację , mam   strugnicę    na tle okna 2mx2m i muszę sasłaniać ążurowo bo  słabo widać , za mocno  świeci  w oczy . Najlepszy jest świetlik dachowy .

Piłę tak jak radzi Armagedon  , jak masz długi materiał  to otwierasz drzwi i jest ok.
« Ostatnia zmiana: 28 Marca 2014, 18:34:50 czas Polski wysłana przez tomekz »