26 Kwietnia 2026, 17:08:37 czas Polski

Autor Wątek: Odciąg wiórów do 1000zł  (Przeczytany 35352 razy)

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
Odp: Odciąg wiórów do 1000zł
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Kwietnia 2014, 22:35:20 czas Polski »
 ;D  ja również mam taki odkurzacz, sprawuje się bardzo dobrze a odciąg w miarę przyzwoity jak za takie pieniądze pracuje przy grubościówce, wyrówniarce i pilarce

Offline MarcinW

« Odpowiedź #16 dnia: 05 Kwietnia 2014, 23:49:36 czas Polski »
Waldi - masz podłączone kilka urządzeń jednocześnie na rozgałęzieniach czy przełączasz przewody za każdym razem?

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Kwietnia 2014, 08:21:28 czas Polski »
Odciąg jest mobilny to go wykorzystuję mobilnie :)  a tak na poważnie to maszyny mam ustawione po różnych stronach to na której pracuję
do niej podjeżdżam i działam,  dla wygody dokupiłem kolanka 100 aby było łatwiej podłączać

Offline MarcinW

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Kwietnia 2014, 19:34:23 czas Polski »
też się mocno nad nim zastanawiam :)
używasz tylko węży 100mm czy masz jeszcze jakieś inne mniejsze średnice?

Offline ciosekl

« Odpowiedź #19 dnia: 06 Kwietnia 2014, 20:05:27 czas Polski »
no to się dzisiaj wybrałem na zakupy po odciąg.. Niestety nie kupiłem bo... nie zastałem Leroy'a :) zawsze jak przejeżdżałem przez Lubin to wydawało mi się że widzę tam logo tego sklepu... jak widać myliłem się :)

taka więc czeka mnie w najbliższym czasie wycieczka do Wrocławia i wtedy odwiedzę Julę i Leroymerlin :) póki co zakupię u siebie Makite MLT100 (w sklepie dostałem ofertę za 1700zł)

chociaż jak już będę we Wrocławiu to https://industria24.pl/pilarka-stolowa-makita-mlt100.html
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2014, 20:09:11 czas Polski wysłana przez ciosekl »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Kwietnia 2014, 19:21:21 czas Polski »
używasz tylko węży 100mm czy masz jeszcze jakieś inne mniejsze średnice?
Na razie używam tylko setkę do mniejszych średnic podłączam odkurzacz

Offline MarcinW

« Odpowiedź #21 dnia: 07 Kwietnia 2014, 22:13:03 czas Polski »
ja bym chciał zrobić 100 do DYMy, 75-80 do grubościówki (wyjście 73mm) i 50 do pilarski stołowej GTS
będę musiał nakombinować z przewodami, ale że warsztat mam mały powierzchniowo i niski to za bardzo szaleć z odciągiem tez nie mogę bo się nie zmieści

Offline ciosekl

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Kwietnia 2014, 22:18:49 czas Polski »
a jak wygląda sprawa dołączonych redukcji/przejściówek dołączonych do Scheppach i Meec? Na niektórych zdjęciach widziałem redukcję a na innych taką zaślepkę z wyjściami prawdopodobnie 2x50mm

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Kwietnia 2014, 02:50:22 czas Polski »
Ciosekl ja dostałem i jedną i drugą
Marcin - odciąg z setką podłączam do grubościówki, wyrówniarki, pilarki stolikowej, pilarki taśmowej
natomiast odkurzacz do ukośnicy, pilarki ręcznej, frezarki górnowrzecionowej i frezarki ze stołem
a z warsztatem mam podobnie jak Ty  :)

Offline MarcinW

« Odpowiedź #24 dnia: 08 Kwietnia 2014, 08:45:34 czas Polski »
wszystkie elektronarzędzia "małe" używam razem z odkurzaczem. chociaż chyba go też będę musiał wymienić bo przy niektórych nie daje rady. ukośnicę do tej pory używałem z odkurzaczem, ale zbyt mało zbiera (za mały uciąg i za mały przekrój przewodu) dlatego myślę żeby może też zrobić 50mm wyjście i podpinać pod odciąg.
a wszystko większe stacjonarne musi być podpięte pod odciąg bo mało rozrywkowe jest potem godzinne sprzątanie wiórów rozrzuconych dookoła
chyba jednak wybór padnie na scheppacha
rozważałem też Hammera S01 (najmniejszy z rodziny oferowanej przez Feldera), który jest za ok 920 zł (golas), ale po doliczeniu całego osprzętu (przewody, rozgałęzienia, itp.) wychodzi jakaś kosmiczna suma

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 09 Kwietnia 2014, 08:46:36 czas Polski »
Marcin  ;D ;D  jak to Felder

Offline MarcinW

« Odpowiedź #26 dnia: 18 Kwietnia 2014, 22:42:39 czas Polski »
no to zakupiłem scheppacha :)
dzisiaj złożyłem i wypróbowałem z DYMą i grubosciówką. z początku nie ciągnął najlepiej, ale jak go dobrze obejrzałem co przytyka to wprowadziłem drobne modyfikacje i później już ssał jak dziki wariat :). musiałem usunąć kilka żeberek w kratce na wlocie. naprawdę dało dobre efekty.
z plusów to przede wszystkim szeroki wybór redukcji i złączek w pakiecie -  spokojnie będę mógł podłączyć wszystkie urządzenia jakie planowałem (oczywiście nie jednocześnie)
dwa minusy jakie zauważyłem to krótki kabel do gniazdka oraz stosunkowo krótki, sztywny i ciężki wąż ssący. kabel wymaga przedłużacza, ale fabryczny wąż 100mm będę stosował tylko na DYMe i grubościówkę. resztę maszyn (ukośnica, pilarka i planowana taśmówka) planuję podpiąć na 50mm wąż
generalnie jestem zadowolony. za tą cenę spełnia wszystkie moje obecne wymagania

Offline studio tata

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Kwietnia 2014, 23:26:04 czas Polski »
he he z ta kratka zrobilem to samo , ja od pol roku przerowbilem odciag i ma zdalne sterowanie :)
wogle pare rzeczy zrobilem na pilocik co mnie cieszy niezmiernie
pozdr

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Kwietnia 2014, 22:52:47 czas Polski »
Ta kratka to chyba jest robiona po to aby użytkownicy wycinali i producent będzie mógł odmówić uznania gwarancji  :D .
Marcin dokup sobie jeszcze kolanka fi 100 , przydaje się to przy podpinaniu węża , ja dokupiłem  67 stopni od systemu rynnowego
i ułatwiłem sobie tym pracę bo ten wąż jest kiepski ciężko nim podejść pod maszynę.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #29 dnia: 19 Kwietnia 2014, 23:14:07 czas Polski »
co do kratki to dokładnie się z tobą zgadzam! chyba że myśleli o wiórach z ukośnicy czy pilarki stołowej - wtedy masz drobne wióry i kratka się nie zapycha. ale wiory z wyrówniarki czy grubościówki mają po kilka-kilkanaście mm i są za długie na oczka fabrycznej kratki.

wąż fabryczny jest nie tyle kiepski co krótki, sztywny i dosyć ciężki. przez to ciężko nim manewrować. dołożyłem redukcje i chciałem podpiąć do ukośnicy, ale prawie mi krócieć od ukośnicy wygięło jak swoim ciężarem w dół pociągnął. dlatego chcę bardziej elastyczny i lżejszy wąż

wąż 50mm jest już zamówiony, powinien przyjść wtorek/środa. kolanka raczej też będę brał, ale myślę o takich na 50mm żeby wszystkie podpięcia robić cieńszym wężem. chociaż musze to jeszcze przećwiczyć :)