Ja w swoim zadaszeniu mam przymocowane słupy do ściany, każdy na dwie kotwy, na nich leży płatew. Płatew ma wymiary 12x12, słupy 12x12 (mogły być 10x10) ale różnica w cenie niewielka, 12x12 ładniej wygląda, krokiew 7x14. Rozstaw słupów wystarczy do takiego dachu co 2-2,5m. Co do montażu słupów do muru polecam kotwę chemiczną. Wystarczy przygotować sobie wszystkie otwory, pręty i za jednym zamachem montujesz wszystkie pręty do muru a później około 30-40 minut możesz przykręcać słupy. Koszt kotwy chemicznej Fischer to około 29 złotych plus trochę prętów. Jedna kotwa wystarczy Ci do zamontowania słupów i płatwi do ściany. Zakup kotew stalowych wyjedzie drożej i nie będzie pewniejszy. Niektórzy obawiają się kotew chemicznych, jak raz spróbujesz będziesz używał częściej w miarę potrzeb (trzeba najpierw powiercić i odpylić otwory, przygotować pręty). Kotwę można użyć za jakiś czs, warunek to odkręcić od niej szpic(mieszalnik) i zakręcić oryginalną nakrętką. Prezentowane wcześniej metalowe dyble nie są najlepsze do Ytonga. Będziesz dokręcał a materiał jest cały czas rozpychany. W przypadku kotwy wystarczy doprze odpylić i pręty wkładać metodą obracania. Aby to zrobić szybko użyj wkrętarki. Robiłem tak już wiele razy, kotwa szybko zastyga. W przypadku materiałów z pustymi przestrzeniami wystarczy użyć koszyczków.