26 Kwietnia 2026, 23:39:39 czas Polski

Autor Wątek: Wycena  (Przeczytany 4662 razy)

Offline mir

Odp: Wycena
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Listopada 2015, 10:44:17 czas Polski »
Zrobiłem i muszę wycenić gosciowi...

I tego nie rozumiem.
Rozmowa o cenie po wykonaniu pracy?

Już nie od dzisiaj wiadomo, że naszej branży należą się solidne korepetycje z ekonomii :)
Pytanie ile wziąć nie powinno być kierowane do innych w branży a wyłącznie do siebie.
Jest oceną własnych umiejętności. Nie tylko manualnych.
Do pewnego stopnia nie ma znaczenia ile biorą inni.

Wersja podstawowa, najczęściej stosowana w handlu:
- poniesione nakłady
- marża
- cena
Wersja zaawansowana, idealna dla wykonawców umów o dzieło:
- poniesione nakłady
- moja pozycja na rynku
- cena, może być abstrakcyjna w stosunku do poniesionych nakładów

Wygląda podobnie ale tak nie jest.
Wycenę podstawową wykonasz w kalkulatorze.
Zaawansowana wykonana tak samo urodzi pytanie ile więcej mogłem a nie zarobiłem.
Warto poczytać cokolwiek na ten temat np.: http://wykorzystajto.pl/633-sprzedaz-jak-sprzedawac-zdobywanie-pozyskanie-klientow_ustalanie-ceny-poznaj-8-wskazowek-zeby-madrze-wycenic-produkty.html

Offline Woodworking

« Odpowiedź #16 dnia: 29 Listopada 2015, 11:29:21 czas Polski »
Dzięki za 2 ostatnie posty, coś z tego wyciagne. Roboty budowlane wiem jak wyceniac ponieważ jest cennik usług, tj biały montaż, czy układanie kostki brukowej ...stolarka jest ciężka do wyceny więc pytam bo w tym jestem totalnie zielony, nie raz jak wycenialem jakieś przedmioty z drewna miałem problem za mało czy może za dużo, prościej już jest wycenić meble z płyt, kuchnie czy jakieś szafy na wymiar. Jeszcze raz dzieki, bo nie którzy udzielają sie nie w temat tylko robią problemy typu nie wiesz nie pytaj.
Wszystko należy upraszczać na ile to możliwe, ale nie bardziej.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #17 dnia: 29 Listopada 2015, 14:50:18 czas Polski »
Najgorsze jest ze jak nie chcesz wygrać. To sam ze sobą sie targujesz. Myśle 200zl a powiem 150zl. Przecież to tez zarobek.
Przez takie ruchy nieświadomi psuje sie rynek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Listopada 2015, 15:14:49 czas Polski »
Na początku napomknę że wielkość 200zł jest tylko przykładowa, a to z rcji że nie znam stawek na rynku pracy w Polsce.

Nie bardzo chyba zostałęm zrozumiany (o ile do mnie kolega zawiązuje).
Miałem na myśli 200 za cały dzień roboczy, a 150 za połowę dnia roboczego.

W całej tej wojence cenowej pomiędzy klientem a wykonawcą trzeba też mieć na uwadze drugą strone i ewentualne budowanie zaufania i przyszłej współpracy.
Jak klient zobaczy że nie jestem zachłanny, robota wykonana fachowo i można dojść do kompromisu to następnym razem jak będzie potrzebował pomocy to zadzwoni najpierw do mnie. I o to właśnie chodzi. Czasami zdaża mi się że ktoś potrzebuje naprawdę drobnej pomocy. Praca zajmie mi może godzinę, dwie. Jak powiem klientowi że należy się 200 za godzinę pracy to albo zacznie robić się nieprzyjemnie albo zapłaci i wywali numer do kosza. A jak się policzy taniej to i może polecić dalej. (podkreślam że licząc na godzinę pracy wychodzi o połowę więcej).
Z doświadczenia wiem że jak się jasno powie na początku jaka jest cena usługi, to klient ma jasność sytuacji, a wykonawca nie ma dylematów ile policzyć z usługę. Stosuję ten system od lat i w moim przypadku się sprawdza. Nigdy nie musiałem sie reklamować a pracy zawsze od groma. Nawet jak przyjeżdżam do Polski i rozmawiam z osobami różnymi to pytają się kiedy wracam na stałe bo kogoś szukają.

W pamięci utkwiło mi powiedzenie mojego taty który mówił że "Lepiej jest najeść się do syta małą łyzeczką niż przeżreć i chochlą"

Pozdrawiam

Offline mir

« Odpowiedź #19 dnia: 29 Listopada 2015, 16:31:16 czas Polski »
Lirorobert

Zachłanność? Co to za słowo?
Nie chcę być chwalony przez klientów za to, że jestem tani.
Czułbym się z tym źle.
Nie licz na lojalność klienta.
Jeśli relacje są oparte na cenie to zapewniam, że znajdzie się tańszy.
Bardzo podoba mi się system poleceń stosowany przez znajomego.
Pyta ewentualnego klienta kto Jego polecił bo nie robi dla ludzi z ulicy :)
To już na wstępie ustawia rozmowę.
I jeszcze powiedzonko: sprzedajesz siebie, nie produkt

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Listopada 2015, 16:58:25 czas Polski »
Nie licz na lojalność klienta
Tak się składa że mam lojalnych klientów od lat którzy płacą mi stawki większe niż standardowo i czekają po kilka miesięcy aż będę miał czas żeby im zrobić robotę.
A czy ja użyłem słowo tanio?
Kwota 200zł to tylko przykład bo jak napomknąłem na początku nie znam stawe w Polsce.

sprzedajesz siebie, nie produkt

Twoja praca i wykonana robota jest twoim produktem.
Siebie możesz sprzedać na pierwszym spotkaniu podczas omawiania pracy.
poznałem ludzi któży potrafią zgodzić robote za duże pieniądze i zdobędą klienta, ale trzeba po nich poprawiać.