1. Pokaż w jakim stanie masz blat grubościówki - przyrdzewiały czy wypucowany na lustro?
2. Faktycznie ten wałek/pręt przed zębami antyodrzutowymi potrafi blokować deskę. Ale jedynie w przypadku jak deska ma różną grubość na długości - jest w niektórych miejscach "garbata".
Najlepiej to tak:
A) struganie jednej strony deski na strugarce na równo, żeby była dobra baza do grubościówki.
B) oglądasz deskę z drugiej strony i zbierasz tylko w miejscach gdzie deska jest znacznie grubsza. Możesz to samo zrobić już na grubościówce, ale może się okazać że na 2 m deski grubościówka liźnie raptem 10 cm i tak aż do usunięcia garba. Ja z reguły jak mam taką kiepską deskę, to jak mam zapas grubości to strugam (mowa o drugiej stronie) te garby, żeby nie machać za dużo regulacją grubościówki.
Blat od grubościówki ma być lustro i trzeba go smarować - dla testów popsikaj nawet WD40 czy ropą - gigantycznie lepiej to idzie. Ale oczywiście docelowo te środki się nie nadają do smarowania bo ropa się wchłonie i później problem z malowaniem.
* 20151220_124315.jpg (384.47 kB, 3000x1720 - wyświetlony 25 razy.)
Kiepskie zdjęcie, ale czy te noże nie są pofalowane?