12 Maja 2026, 23:08:19 czas Polski

Autor Wątek: DYMA 8 - kilka problemów  (Przeczytany 19748 razy)

Offline przemoprzem

Odp: DYMA 8 - kilka problemów
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Kwietnia 2016, 19:30:16 czas Polski »
Tam od góry są nakrętki którymi kontruje te długie śruby - nawet chyba to są te z wkładką samokontrującą.

Drgania - jaki masz pasek klinowy- płaski czy z samochodowego zębaty? Jak zębaty to masz winowajcę.

Blaty - nic nie zrobisz, chyba ze kilka razy młotkiem 😃  one się do niczego nie nadają, nawet do planowania. J będę kombinował z HPL od kolegi z forum. Kupiłem HDF 10 mm na szablon i przymiarki, ale kurs ostatnie miesiące nic palcem nie tykłem.....

Offline subbas

« Odpowiedź #31 dnia: 16 Kwietnia 2016, 19:39:42 czas Polski »
HPL mówisz? Akurat mam dostęp do mnóstwa HPLu, najgrubszy 13 mm.

Pasek mam zwykły klinowy. Może drgania są bo koło pasowe na wale silnika ma bicie. Może jest krzywo nałożone?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #32 dnia: 16 Kwietnia 2016, 20:22:22 czas Polski »
Oooo, no to testuj HPL, żebym wiedział. Ale na grubości nie poszalejesz bo konstrukcja blaszana i chyba wałki nie pozwolą dać grubszego blatu niż 10 mm.

Co do koła pasowego - kręć ręką kołem wałka i patrz czy silnik porusza się góra-dół - tak kilka mm. Ja się tak kapnąłem że pasek zębaty klinowy miał minimalnie różne na wysokość zęby i raz pasek wchodził głębiej i płycej. Najbardziej maszyna podskakiwała przy wyłączeniu jak obroty spadały.

Offline subbas

« Odpowiedź #33 dnia: 23 Kwietnia 2016, 20:01:36 czas Polski »
Mam już pospawane profile do blatu. Stało się dokładnie tak jak pisałeś Przemku. Blat się wygiął i to baardzo mocno. Chyba jednak trzeba zrobić z HPL

Offline mateusz878

« Odpowiedź #34 dnia: 20 Listopada 2016, 13:47:20 czas Polski »
Witam kupiłem Dymke i mam problem ponieważ blat ruchomy ma luz na sworzniach mimośrodu z boku. Czy w te otwory powinno być wkręcone śrubki?

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #35 dnia: 20 Listopada 2016, 14:01:19 czas Polski »
U mnie nie ma tam nic - to jest chyba nitowane. Ewentualnie rozwierć nita i dopasuj śrubę jako ośkę. Ale najlepiej zrobić identycznie na wszystkich 4 mimośrodach bo one wszystkie musza być identyczne

Offline mateusz878

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Listopada 2016, 14:56:48 czas Polski »
Tam jest w środku gwint tylko nie wiem po co on jest. W instrukcji znalazłem sam ten sworzeń mimośrodu jako część wymienna niby. I jest dostępne w sklepie ale sworzeń nie jest wytarty tylko blat troszkę najwyżej trzeba będzie lekko napawać i naprawić ten otwór w blacie.