Czasami przy pracach potrzebowałem długich kołków jako klina. Brałem wtedy kawałek listewki, odcinałem po długości materiał, i mozolnie nożykiem obrabiałem do mniej więcej okrągłego kształtu. Jakiś czas temu chyba na forum na sb poruszony był właśnie temat robienia kołków. Ktoś chyba podrzucił link na YT jak sobie ludzie z tym radzą. Wydało mi się to bardzo proste, więc czemu nie spróbować.
W desce dębowej najpierw wiertłem 9 wywierciłem wgłębienie(1cm), w taki sposób by od góry drewno zostało zebrane wiertłem na wylot. Następnie wiertłem 6 przewierciłem deskę na wylot. Teraz piłką ręczną naciąłem materiał po skosie (nacięcie przechodzi przez miejsce gdzie wiertło zebrało materiał). Dłutem zebrałem około 1mm materiału, tak żeby ostrze dłuta po przyłożeniu było dokładnie na wysokości ściany bocznej otworu o średnicy 6mm. Złapać dłuto ściskiem i gotowe. Ja strugałem z drewna bukowego. Najpierw wycinałem długie kawałki o bokach +/- 8mm, nożykiem lekko dać fazy na kanty i na początku zaciąć tak aby spokojnie weszło pod ostrze dłuta. Osadzić w wiertarce i pchać do przodu. Należy też pamiętać o tym aby obrabiany materiał nie miał bicia na końcu. Po osadzeniu kołka w otworze 6mm siedzi ciasno ale można wyciągnąć. W otworze 5,5mm zostaje już na stałe

Podsyłam zdjęcia i filmik.
www.youtube.com/watch?v=UB8KalgKH3op.s. jest to na razie prototyp