03 Maja 2026, 18:46:53 czas Polski

Autor Wątek: Toczenie kołków.  (Przeczytany 3291 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Toczenie kołków.
« dnia: 03 Września 2013, 19:38:54 czas Polski »
Czasami przy pracach potrzebowałem długich kołków jako klina. Brałem wtedy kawałek listewki, odcinałem po długości materiał, i mozolnie nożykiem obrabiałem do mniej więcej okrągłego kształtu. Jakiś czas temu chyba na forum na sb poruszony był właśnie temat robienia kołków. Ktoś chyba podrzucił link na YT jak sobie ludzie z tym radzą. Wydało mi się to bardzo proste, więc czemu nie spróbować.
W desce dębowej najpierw wiertłem 9 wywierciłem wgłębienie(1cm), w taki sposób by od góry drewno zostało zebrane wiertłem na wylot. Następnie wiertłem 6 przewierciłem deskę na wylot. Teraz piłką ręczną naciąłem materiał po skosie (nacięcie przechodzi przez miejsce gdzie wiertło zebrało materiał). Dłutem zebrałem około 1mm materiału, tak żeby ostrze dłuta po przyłożeniu było dokładnie na wysokości ściany bocznej otworu o średnicy 6mm. Złapać dłuto ściskiem i gotowe. Ja strugałem z drewna bukowego. Najpierw wycinałem długie kawałki o bokach +/- 8mm, nożykiem lekko dać fazy na kanty i na początku zaciąć tak aby spokojnie weszło pod ostrze dłuta. Osadzić w wiertarce i pchać do przodu. Należy też pamiętać o tym aby obrabiany materiał nie miał bicia na końcu. Po osadzeniu kołka w otworze 6mm siedzi ciasno ale można wyciągnąć. W otworze 5,5mm zostaje już na stałe ;)  Podsyłam zdjęcia i filmik.

www.youtube.com/watch?v=UB8KalgKH3o

p.s. jest to na razie prototyp ;)
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2013, 19:41:31 czas Polski wysłana przez Szczepan »

mily68

• Gość
Odp: Toczenie kołków.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Września 2013, 19:55:10 czas Polski »
Super patent! Można natrzaskać w wolnej chwili z odpadów :)

Offline Dreluks

« Odpowiedź #2 dnia: 03 Września 2013, 21:55:40 czas Polski »
Witam,

Bardzo dobry patent, muszę też go wypróbować bo nieraz takie kołki są potrzebne.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Morświn

« Odpowiedź #3 dnia: 03 Września 2013, 22:41:25 czas Polski »
Widziałem to dawno temu i sobie obiecywałem że zrobię.Teraz można powiedzieć że mnie zmotywowałeś i się muszę w końcu za to zabrać :D. Łatwiejsze to niż toczenie czy struganie.

Offline Arek

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2014, 21:40:30 czas Polski »
Świetny pomysł z tymi kołkami dziś wypróbowałem właśnie ,tak ładnie to się robi że niemożna się oderwać :D

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2014, 21:44:14 czas Polski »
faktycznie efekt idealny :) Moje chłopaki ciągle swoje miecze gubią... czas zrobić zapasy haha
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline mim

• Sr. Member
  • Ocena +0/-1
  • Wznoszę me oczy ku górom, skądże nadejdzie ratunek
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2014, 09:50:08 czas Polski »
Czy da się tym sposobem zrobić strzały do strzelania z łuku ? Kupiłem kiedyś dzieciom łuk i dwie strzały, ale gdzieś wylądowały w krzakach.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2014, 09:52:44 czas Polski »
Jak najbardziej ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam