13 Czerwca 2026, 03:00:57 czas Polski

Autor Wątek: Problem z deskami modrzewiowymi  (Przeczytany 11210 razy)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
Odp: Problem z deskami modrzewiowymi
« Odpowiedź #30 dnia: 24 Września 2013, 23:12:19 czas Polski »
Jeśli Amigorg pisze, że pod oleje się nadaje to pod lazurę też powinno być OK. Z tym, że lazura to nie impregnat to nie do końca się zgodzę. Ja zawsze pierwszą warstwę lazury wcieram praktycznie w drewno, więc mechanicznie wcieram ten środek. Owszem, ona nie wejdzie tak głęboko jak np. ciepły olej czy wodnisty impregnat, ale drewno zabezpieczy. Trzeba by też wiedzieć jakie składy chemiczne mają poszczególne preparaty i czy np wtarta lazura nie jest lepsza (w sensie zabezpieczenia drewna) od kiepskiego impregnatu wylanego na drewno? Ale tu nie chce się mądrzyć, tylko rzucam kolejną wątpliwość do rozwiania przez fachowców. :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Września 2013, 23:12:31 czas Polski »
Przesyłam Ci kilka zdjęć, na których Penetrin jest podkładem: Pod lakierobejcę  Sadolin mahoniową na balustradzie balkonowej, pod lakier jachtowy 3V3 na ramie piły, pod lakier bezbarwny wodorozpuszczalny 3V3 na meblach. Żadnych problemów. Pod lazurę jeszcze nie stosowałem.

Offline bellerophon

« Odpowiedź #32 dnia: 24 Września 2013, 23:19:20 czas Polski »
Wielkie dzięki.
Rzeczywiście wygląda to imponująco. Po takim zestawie środków zabezpieczających na pewno wytrzyma długo :)
Może kiedyś się skuszę i zastosuję to w swoich realizacjach.