11 Luty 2026, 06:01:13 czas Polski

Autor Wątek: Rozbudowa warsztatu  (Przeczytany 8315 razy)

Offline Arek

Rozbudowa warsztatu
« dnia: 04 Grudzień 2015, 22:39:37 czas Polski »
Witam z racji zbyt małej powierzchni (250x500 ) dotychczasowego warsztatu postanowiłem troszkę go powiększyć,ale nie będzie to murowany budynek tylko w całości z konstrukcji drewnianej.Kilka tygodni temu udało mi się wylać beton płytę grubości około 12 cm,a tam gdzie będą słupki to było kopane 100cm i kwadrat 50x50cm i zrobione zbrojenie i zespawane z uchwytem do kantówki.Teraz wieczorami strugam drewno na całą konstrukcję i dach ,tam dalej co nie ma płyty wylanej tylko same słupki to będzie tylko taka wiata na maszyny rolnicze .

Offline Arek

Odp: Rozbudowa warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2015, 22:42:54 czas Polski »
Kolejne zdjęcia ze strugania ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2015, 22:45:13 czas Polski »
Już myślałem że strugiem machasz po nocy a tu proszę - mechanizacja.
Kibicuję i będę podpatrywał.

Offline ROBERT

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Ten się nie myli, kto nic nie robi .
  • View Gallery
    • YouTube
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudzień 2015, 01:56:04 czas Polski »
Wow ! A co to za maszyneria? :)
Sam nie tak dawno budowalem warsztat wiec trzymam kciuki!  Pozdrawiam i powodzenia ☺
Pozdrawiam
Robert

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudzień 2015, 02:13:31 czas Polski »
Witam!
Jak będzie rozwiązana dylatacja?
Płyta ładnie wykonana :)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2015, 02:16:39 czas Polski wysłana przez Waldi »

Offline Arek

« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudzień 2015, 06:34:47 czas Polski »
Maszynerię udało mi się kupić w okazyjnej cenie,ale jest trochę przy niej jeszcze do zrobienia(osłony i mocowanie silnika ),co do dylatacji to myślę że na takiej powierzchni 6x8 nie powinno pękać ,bo grunt mam piaskowy i podbudowa była zrobiona z kruszywa ok 10cm,beton z betoniarni B-25 więc nie powinno być problemu ;)

Offline Maciek61

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudzień 2015, 08:50:51 czas Polski »
A płyta zbrojona ? mimo wszystko trochę duża i    nie gruba , podłoża też nie za wiele i pewnie nie wibrowane . Ale jak mówią czas pokaże . Nie chcę niczego sugerować ale czy masz pozwolenie na budowę (generalnie jest tak że 90 % interwencji jest na wniosek sąsiada ). Innymi słowy może być różnie
« Ostatnia zmiana: 05 Grudzień 2015, 09:00:05 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline lemonmint

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudzień 2015, 09:46:18 czas Polski »
Jeśli mieszkasz na terenach wiejskich to.....
Art. 29 Prawa Budowlanego.
Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
1)
obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach działki siedliskowej:
  a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji do 4,80 m ........................

wymaga to zgłoszenia w Powiecie.
Zrób prosty szkic jak to będzie wyglądało, złóż razem z wnioskiem "Zgłoszenie robót nie wymagających pozwolenia na budowę" i po 30 dniach (jak się nie odezwią) będziesz miał sprawę legalnie załatwioną.
Pozdrawiam

Offline Arek

« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudzień 2015, 08:22:36 czas Polski »
płyta nie zbrojona ,ale zagęszczane było wszystko od samego spodu,piach ,kruszywo i beton wibratorem,nie robiąc fudamentów pod budynek tylko słupy drewniane to w mojej okolicy wystarczy zgłosić w powiecie,no wiem że z sąsiadami może być różnie ,ale do tej pory nie było jeszcze żadnych problemów w takich sprawach z sąsiadami ;)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudzień 2015, 23:18:52 czas Polski »
Szkoda, że nie dałeś żadnego zbrojenia do wylewki... Nie chcę krytykować, ale jeśli wylejesz nawet 50 cm betonu bez zbrojenia to i tak pęknie. Mam teścia projektanta i trochę od niego się nauczyłem. Płyta może mieć 7cm i dobrze zazbrojona nie pęknie. Robiłem wejście do domu, 6x3m, na górze mam taras, płyta wylewana na styropianie, akurat 7cm(zbrojona), kafle położone 22 lata temu i nic nie pęka.

Offline Arek

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudzień 2015, 20:45:53 czas Polski »
Dziś miałem chwilę wolnego więc udało mi się wykonać 20sztuk odkosów(wszystkich 30szt potrzebuję,noi postawiłem dwa słupy pionowe z poprzeczną belką,nie  zdążyłem zrobić fotki końcowej bo mnie nocka zastała.Do robienia otworów pod czopy wykonałem taki szablon jak na 3 zdjęciu i frezuję frezem trzpieniowym z tulejką ,a resztę dłutkiem ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2015, 20:47:24 czas Polski wysłana przez Arek »

Offline Arek

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudzień 2015, 20:48:52 czas Polski »
Jedna fotka mi się nie zmieściła w tamtym poście :-[

Offline nabuch

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudzień 2015, 21:25:06 czas Polski »
Arek dawaj, dawaj  już się szykuję na parapetówkę :) Widzę nowy nabytek w akcji oby tak dalej . Stolarsko konstrukcja jak zwykle na 6. Pozdrawiam

Offline Arek

« Odpowiedź #13 dnia: 17 Styczeń 2016, 09:15:45 czas Polski »
Witam po krótkiej przerwie, przyszła zima więc jest trochę czasu na dłubanie.Konstrukcja zrobiona w całości ,w przyszłym tygodniu spróbuję wykonać dach ;)

Offline Arek

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Styczeń 2016, 09:21:08 czas Polski »
I jeszcze fotki z wczorajszego wyrabiania kilku krokiew.