06 Maja 2026, 03:07:11 czas Polski

Autor Wątek: Klejenie lameli w kantówki  (Przeczytany 3324 razy)

Offline bercisz

Klejenie lameli w kantówki
« dnia: 07 Grudnia 2015, 14:21:03 czas Polski »
Cześć ekipa,
drażni mnie temat kantówek wykonanych ze sklejonych lameli. Potrzebuję wykonać kilka kantówek 100x100 i chcę je zrobić z desek 25. Problemem jest widoczna ilość połączeń pomiędzy lamelami, chciałbym ją zmniejszyć poprzez nieklasyczne ułożenie tych lameli(jak na rysunku). I teraz rodzi mi w głowie się pytanie czy to ma jakiś wpływ na konstrukcję czy będzie się paczyć i w ogóle czy widzi ktoś przeciwwskazania do tego typu rzeczy. A jeszcze uprzedzając pytania, po co to wszystko, to chodzi mi o ładniejszy wygląd tych belek, widoczna będzie od dwóch stron. A i jeszcze jedno, wiem, że można to zrobić zacinając boczne listewki na 45st., ale nie chcę się w to bawić, więc kombinuję, pozdrawiam serdecznie

Offline bercisz

Odp: Klejenie lameli w kantówki
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2015, 15:42:12 czas Polski »
nikt się nie podejmie próby odpowiedzi ? jeśli źle ułożyłem pytanie to proszę mnie w tym utwierdzić:) pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2015, 16:53:34 czas Polski »
Teraz zauważyłem Twoje pytanie.

We wszystkich wariantach  masz równa ilość styków .

Robiłem niedawno nogi do mojego  stołu  10x10 cm  . W środek poszły wszystkie drobne odpady / listwy , a   potem  boki obkleiłem z dwóch   stron deseczkami debowymi gr 8 mm i po wyrównaniu drugie dwa boki przeciwne , takimi samymi deseczkami   na  styk ,  bez 45* . Wyszło bardzo dobrze.

Offline axer

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Grudnia 2015, 09:57:26 czas Polski »
bercisz, tu masz rozwiązanie: