07 Maja 2026, 13:21:12 czas Polski

Autor Wątek: Witam i pytam  (Przeczytany 3383 razy)

Offline kawuel

Witam i pytam
« dnia: 07 Grudnia 2015, 14:52:49 czas Polski »
Cześć,

Mam na imię Tomek i od pewnego czasu interesuję się pracami diy w drewnie. Dotychczas koncentrowałem się wyłącznie na czytaniu na ten temat jednak teraz już powoli zbieram siły aby zacząć robić samemu małe projekty w drewnie - żona wyznaczyła mi już pierwsze zadanie które postaram się zrealizować jak najszybciej i o ile to możliwe podzielić się zdjęciami. Jednakże chciałbym również zwrócić się z zapytaniem/ prośbą o poradę.

W stosunku do innego małego projektu który chciałbym zrealizować a chodzi o pudełko na klucze nasadowe (obecny karton tekturowy już kompletnie się rozpadł) prozaicznym problemem który napotykam jest grubość dostępnego drewna - deski w marketach budowlanych są minimalnie grubości 18mm co wydaje się o trochę za grube jak na taki mały projekt - czy jedyną alternatywą jest zakup sklejki i robienie takich rzeczy z niej? Uważam, że jest to wspaniały materiał, ale jednak wydaje mi się, że nie będę mógł na niej poćwiczyć pracy dłutem czy też robienia różnych typów łączeń. Dodatkowo w przypadku łączeń będę zawsze widział jej przekrój co nie zawsze może być pożądane wizualnie.

Generalnie problemem na jaki napotykam czytając (głównie anglojęzyczne strony) o początkach zabawy z drewnem jest dostęp do narzędzi i materiałów bo jeżeli odpalam jakiś diy i facet rozpoczyna opowieść o robieniu prostego pudełka na biżuterię i potrzebuje do tego grubościówki, piły stołowej i jeszcze sześciu rzeczy to raczej nie jest to dla mnie gdy ja posiadam grzbietnicę, młotek i wkrętarkę :-)

Jeżeli ktoś będzie chciał się podzielić jakimiś sugestiami lub wskazówkami będę niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam,
Tomek

kozio

• Gość
Odp: Witam i pytam
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2015, 15:02:02 czas Polski »
Witam
Skąd piszesz? To przytnę Ci tę deskę ;D

A tak na serio to sprawdź w swoim mieście, miasteczku lub wsi czy jest tartak lub jakiś mały sklep z drewnem.
Tam powinni mieć cieńsze deski. Jeśli nie to poszukaj gotowych np: z palet gdzie czasem zdarzają się deski po 10mm lub jakiś płotek lamelowy który w markecie kupisz za grosze teraz. Kombinuj i zakup sobie pilarkę stołową bo stolarstwo wciąga i z pewnością będzie Ci potrzebna. Możesz też ręczną pilarkę umieścić pod blatem, a jak nie masz prądu tam gdzie pracujesz to może być pilarka na akumulator albo na parę...

Pozdrawiam

Offline kawuel

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2015, 15:18:12 czas Polski »
Dziękuję za podpowiedź, jestem z Poznania - może ktoś wie gdzie w Pozku można cieńsze deski dostać? Jeżeli nie wolno publicznie umieszczać takich informacji to poproszę o prywatną wiadomość.

Offline Henry

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2015, 15:45:48 czas Polski »
Witam :-)

Kup sobie strug - zawsze będziesz mógł zestrugać grubą deską. Mało ekonomiczne ale czasami najłatwiej.

Offline stajas

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2015, 15:48:21 czas Polski »
W Rzeszowie jest firma Hammerland gdzie można pokorzystać sobie z narzędzi  (mają nawet laser do cięcia sklejki).

PS. Może ktoś wie czy jest coś podobnego w okolicach Warszawy ?

Offline morosoph

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2015, 15:56:22 czas Polski »
Poszukaj w sklepach stolarskich. Mieszkam w kilkukrotnie mniejszym mieście i są dwa takie. Można kupić różnych wielkości deski, listwy
i inne- wszystko strugane, co prawda głównie świerkowe, ale na takie zabawy może wystarczą.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Grudnia 2015, 16:18:06 czas Polski »
Stajas a dla Ciebie mam link  http://forum.domidrewno.pl/przedstaw-sie-na-did/
Załóż tam wątek...   regulamin czytałeś?

Offline kawuel

« Odpowiedź #7 dnia: 07 Grudnia 2015, 16:56:35 czas Polski »
Dzięki serdeczne za tyle odpowiedzi i porady. Pytanie dotyczące struga (myślałem o tym aczkolwiek wydawało mi się to również mało ekonomiczne). Rozumiem, że aby miało to sens to wyłącznie elektryczny bo zwykłym się pewnie narobię i nic nie zrobię?

Offline marek20

« Odpowiedź #8 dnia: 07 Grudnia 2015, 17:43:01 czas Polski »
witam kawuel ahh kojarzysz mi się z kawą :D

Offline Henry

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Grudnia 2015, 17:55:38 czas Polski »
Dzięki serdeczne za tyle odpowiedzi i porady. Pytanie dotyczące struga (myślałem o tym aczkolwiek wydawało mi się to również mało ekonomiczne). Rozumiem, że aby miało to sens to wyłącznie elektryczny bo zwykłym się pewnie narobię i nic nie zrobię?

Niekoniecznie - ja zaczynałem od ręcznego i strugania na parapecie
http://www.pbase.com/hfoto/image/160055704/original.jpg
z desek boazeryjnych które dostałem od sąsiada bo mu zalegały w piwnicy i szerokich listewek z OBI. Wbrew pozorom przy bezsęcznych deskach struga się bardzo szybko i przyjemnie, szczególnie jeśli to świerk czy sosna (no i ten zapach żywicznych wiórów...). Nadal strugi ręczne to moje ulubione narzędzia w warsztacie, a po elektryka sięgam tylko okazyjnie (kupiłem go jak musiałem wyrównać dębowy blat do biurka ;) ).

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Grudnia 2015, 18:45:34 czas Polski »
Miło powitać

Offline kawuel

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Grudnia 2015, 19:41:06 czas Polski »
Niekoniecznie - ja zaczynałem od ręcznego i strugania na parapecie
Czyli jest jakaś nadzieja na zaczęcie bez wybitnego warsztatu :-) W przyszły weekend postaram się zacząć w końcu coś zrobić i chętnie się podzielę zdjęciami ale pewnie to już w innym wątku. Jeszcze raz serdeczne dzięki za tak ciepłe powitanie.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Grudnia 2015, 19:43:56 czas Polski »
Ja jestem za pilarką pod blatem, bardziej uniwersalna...

mily68

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2015, 23:21:18 czas Polski »
Witam.
Po prostu zacznij działać.
Niestety, żeby robić fajne rzeczy często potrzeba fajnych narzędzi...

Offline Henry

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Grudnia 2015, 09:58:20 czas Polski »
Niestety, żeby robić fajne rzeczy często potrzeba fajnych narzędzi...

W drewnie? Czego się nie da zrobić piłą, dłutem i heblem mając talent i odpowiednią ilość czasu? ;)