Cześć,
Mam na imię Tomek i od pewnego czasu interesuję się pracami diy w drewnie. Dotychczas koncentrowałem się wyłącznie na czytaniu na ten temat jednak teraz już powoli zbieram siły aby zacząć robić samemu małe projekty w drewnie - żona wyznaczyła mi już pierwsze zadanie które postaram się zrealizować jak najszybciej i o ile to możliwe podzielić się zdjęciami. Jednakże chciałbym również zwrócić się z zapytaniem/ prośbą o poradę.
W stosunku do innego małego projektu który chciałbym zrealizować a chodzi o pudełko na klucze nasadowe (obecny karton tekturowy już kompletnie się rozpadł) prozaicznym problemem który napotykam jest grubość dostępnego drewna - deski w marketach budowlanych są minimalnie grubości 18mm co wydaje się o trochę za grube jak na taki mały projekt - czy jedyną alternatywą jest zakup sklejki i robienie takich rzeczy z niej? Uważam, że jest to wspaniały materiał, ale jednak wydaje mi się, że nie będę mógł na niej poćwiczyć pracy dłutem czy też robienia różnych typów łączeń. Dodatkowo w przypadku łączeń będę zawsze widział jej przekrój co nie zawsze może być pożądane wizualnie.
Generalnie problemem na jaki napotykam czytając (głównie anglojęzyczne strony) o początkach zabawy z drewnem jest dostęp do narzędzi i materiałów bo jeżeli odpalam jakiś diy i facet rozpoczyna opowieść o robieniu prostego pudełka na biżuterię i potrzebuje do tego grubościówki, piły stołowej i jeszcze sześciu rzeczy to raczej nie jest to dla mnie gdy ja posiadam grzbietnicę, młotek i wkrętarkę :-)
Jeżeli ktoś będzie chciał się podzielić jakimiś sugestiami lub wskazówkami będę niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam,
Tomek