01 Maja 2026, 11:26:26 czas Polski

Autor Wątek: Piła taśmowa 14" z drewna  (Przeczytany 56476 razy)

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
Odp: Piła taśmowa 14" z drewna
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Września 2013, 20:50:02 czas Polski »
Świetna robota. Wszystko wydaje się takie "proste" do zrobienia. Wydaje się... :) A będzie filmik z działania? Chodzi mi o to jakie gabarytowo drewno będzie w stanie ciąć.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Września 2013, 21:09:03 czas Polski »
Tak, przygotuję filmową prezentację możliwości piły :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Września 2013, 12:06:44 czas Polski »
amigorg, a ja mam pytanie czysto techniczne odnośnie kół. W stacjonarnych pilarkach masz żeliwny stół oraz koła, to są najcięższe elementy. Ty w kołach wyciąłeś otwory (lekko zmniejszając wagę). Ja bym właśnie koła robił bardzo ciężkie, zyskujesz wtedy na bezwładności, nawet jak na chwile mocno dociśniesz taśmę, to spora waga kół to zniweluje. Zupełnie nie odczujesz, że maszyna zwalnia. Myślę, że wiesz co mam na myśli.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Września 2013, 14:34:31 czas Polski »
Jarku, od strony mechanicznej masz rację, tyle tylko, że u mnie jednym podstawowych kryteriów wszelkich maszyn jest ich waga z uwagi na konieczność ich częstego przemieszczania a nawet zamiany na mobilnych podstawach (szafkach) - czyli ich ręcznego podnoszenia. Porównywalna parametrami piła stalowo - żeliwna z kołami żeliwnymi, pełnymi waży od 100 kg, moja drewniana 35 -38 kg.Wchodzi też w grę wyważanie kół. Moje wykonane są ze sklejki, która z natury nie jest z byt jednorodna, do tego dochodzi precyzja osadzenia łożysk. Wydaje się, że lżejsze koła łatwiej w domowych warunkach wyważyć (to przy prędkości obwodowej ok 850 m/min ma istotne znaczenie). Zobaczymy w praktyce jak piła będzie pracować. Przecież cały ten mój "park" maszynowy, to nieustanne eksperymentowanie.

Offline Jakub

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Września 2013, 15:45:08 czas Polski »
Dokładnie o to chodzi, autor planów do tej maszynki miał na celu zrobienie lżejszych tych kół ponieważ im lżejsze tym mniej czuć niedokładności w wyważeniu, bo w warunkach domowych nie da się otrzymać takich rezultatów by ciężkie koła kręciły się idealnie i nie powodowały dodatkowych drgań, wibracji. Jarek ma oczywiście rację z tą bezwładnością ciężkich kół, podobnie jest w wyrówniarkach/grubościówkach z ogromnymi, stalowymi wałami.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Piotr Pasek

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Września 2013, 19:54:01 czas Polski »
Efekt twoich starań jest zdumiewający pełne uznanie za wszystkie Twoje "SAMY" . Pooglądałem je kolejny raz na forum. Ciekaw jestem jak dotarłeś do dokumentacji na wykonanie tej taśmówki i innych Twoich maszyn ,pozdrowienia i uznanie PIOTREK.   

Offline Jakub

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Września 2013, 20:01:26 czas Polski »
Tak dotarł: http://woodgears.ca/  ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Września 2013, 21:03:14 czas Polski »
amigorg - czekamy na Twoje plany prywatne, nie kupione. Nie może tak być, że tylko za oceanem takie rzeczy powstają :) Mam nadzieję, że nasze plany maszyny CNC DiD rozpoczną właśnie takie kompletne projekty. Tyle, że na DiD będzie wszystko za darmo ;)
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Września 2013, 21:14:41 czas Polski »
Jarku, plany mają być dobre, a nie koniecznie polskie. Za wyjątkiem jednego, za żadne plany nie płaciłem, zresztą grosze.
Twoje maszyny FELDER, HAMER, FESTOOL też zdaje się nie są polskie ;)
« Ostatnia zmiana: 15 Września 2013, 21:20:35 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Dreluks

« Odpowiedź #24 dnia: 15 Września 2013, 22:44:40 czas Polski »
Witam,

Co do zrobienia takiej maszyny SAM to to jest moja słabość. Nie znam się więc wiele na pewno nie mogę się wypowiedzieć. Ale jedno trzeba przyznać, że taka maszyna jest godna podziwu i po raz kolejny mogę oglądać zdjęcia z opadniętą koparą  ;D ;D
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Września 2013, 08:19:31 czas Polski »
Do Piotra
Dzięki za uznanie. Inspiracją do prawie wszystkich moich SAM-ów jest internet. Głównie są to strony Matthiasa Wandela i Johna Hejsza.
Plany piły taśmowej 14", Pantoroutera, Pantografu 3D mam od Matthiasa Wandela, plany przyrządu do wczepów prostych od Johna Hejsza (ten przyrząd zmodyfikowałem, przystosowałem go do współpracy z frezarką stolikową oraz zmieniłem listwę podziałową, sposób blokady i posuwu zasobnika). Szlifierkę tarczową 12", bębnową 16", piłę taśmową 10" a także tokarkę i przystawkę kopiującą do niej ( w 100% jest mojego pomysłu) wykonałem bez żadnych planów. Również Mobilny stół warsztatowy z frezarką wykonany jest bez planów tak jak szereg przyrządów i urządzeń do robienia wczepów, imadło, stolik na stół, stojak do wiertarki, separator wiórów i odpylacz także metalowe ściski ramowe niezwykle przydatne przy wykonywaniu mebli skrzyniowych. SAM -ami jest również sprężarka i spawarka z elektroniczną regulacją prądu spawania. Mogę powiedzieć tak: wszystko już było, trzeba tylko poszperać.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Września 2013, 21:16:44 czas Polski »
Piła gotowa :). Dzisiaj kończyłem obudowę , osłony, regulację. Piła pracuje jak złoto, wyciąłem na próbę koło oraz wszystkie brakujące elementy obudowy.
Jutro malowanie :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Września 2013, 20:52:05 czas Polski »
Dzisiaj pokazuję końcowy efekt 3-tygodniowej pracy. Na jednym ze zdjęć nowa piła 14" na tle "siostry" piły 10". Pierwsze cięcie przyrządem Jarka do wycinania kół.

Offline Adam

• Full Member
  • Ocena +6/-1
  • Projekt - połowa sukcesu
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Września 2013, 21:26:30 czas Polski »
Nie no, wygląda wspaniale.  :o
Mam nadzieje że tnie równie pięknie jak wygląda. Jeszcze przydałby się jakiś filmik pokazujący pracę ów maszyny.  ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #29 dnia: 22 Września 2013, 00:08:27 czas Polski »
Już na pewno nie jeden panu to powiedział to wszystko co pan tworzy jest OK a nawet więcej :o :o :o cudeńka no i ten kolor nadziei zielony to już prawie jak marka :)