01 Maja 2026, 08:43:45 czas Polski

Autor Wątek: Drewno i metal...  (Przeczytany 5247 razy)

Offline Bewron

Odp: Drewno i metal...
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Grudnia 2015, 22:12:55 czas Polski »
Pierwsze przymiarki czy wszystko do siebie pasuje. Pozostanie do zrobienia rama, która połączy blat z nogami i tymi łukami ale brakło surowca.
Chciałem na koniec całość potraktować olejem tylko nie wiem czy to dobry pomysł. Stół będzie stał na zewnątrz pod dachem, zimą będzie schowany. Jeżeli ktoś mógłby mi doradzić czy ten olej wystarczy to był bym wdzięczny.
I pamiętaj co by deskę lewą stroną do wilgoci dawać, aby paczącą nie była.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Grudnia 2015, 21:31:40 czas Polski »
Fajnie to wychodzi  ;) Jak słoje w łukach były bu w poprzek o może i ramy by nie trzeba było robić ,tak przynajmniej się wydaje. Mam podobnego kloca w swojej jadalni :)

Offline Bewron

« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2016, 21:19:01 czas Polski »
Witam po przerwie. Kolego Krajmesel ma rację trochę "Kloc,"więc kilka fotek z robienia tego "klocka":-D

Offline Bewron

« Odpowiedź #18 dnia: 13 Stycznia 2016, 21:23:02 czas Polski »
I jeszcze jedno dzisiaj. Może jutro będzie koniec.

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Stycznia 2016, 09:29:45 czas Polski »
Moim zdaniem super :) Pod wiatą będzie to wszystko razem współgrać.
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Stycznia 2016, 14:10:14 czas Polski »
I to jest stół  :D zajebiaszczy pomysł i wykonanie :)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Stycznia 2016, 14:29:01 czas Polski »
Pomysł i wykonanie podoba mi się. Gratulacje :)

Offline Przemcio

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Stycznia 2016, 14:48:46 czas Polski »
Super pomysł. :)
Wykonanie tez :)

A przy tych okuciach masz przynajmniej pewność ze narożniki są twardsze od głów biesiadujących :) będzie  długowieczny :)

Offline shredi

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Stycznia 2016, 22:20:37 czas Polski »
Świetny ten stół. Gratuluję pomysłu i wykonania

Offline Bewron

« Odpowiedź #24 dnia: 16 Stycznia 2016, 23:08:44 czas Polski »
Dzięki za pochlebne opinie. W końcu to mój pierwszy mebelek. Na razie przerwa w majsterkowaniu, bo jadę do pracy zawodowej. :( Ale niedługo drugi projekt. Mam nadzieję, że też się uda. 

Offline aramis44

« Odpowiedź #25 dnia: 17 Stycznia 2016, 00:13:01 czas Polski »
Ale te okucia z płaskownika to przynajmniej trochę pokieraszuj, będą lepiej wyglądać. Żeby sprawiały (przynajmniej trochę) wrażenie kutych, najprościej poklepać je młotkiem szewskim (takim z obłym, prawie kulistym obuchem). W ten sposób płaska powierzchnia uzyska ślady jak po kuciu. Potem tylko poczernić i cacy postarzone.

Domowe czernienie jest w sumie proste jak drut. Nagrzewasz element i pokrywasz go olejem (zanurzasz element lub go smarujesz). Zależnie od oleju grzejesz bardziej lub mniej. Jeśli masz olej roślinny (jadalny) to grzejesz około 200-250 stopni, tak żeby przy smarowaniu olej ładnie dymił (rób to na dworze, bo dym śmierdzi i strasznie gryzie w gardło). Ale taka metoda jest bardziej zawodna - słaba jakość pokrycia jako że czarna warstwa to głównie węglowy osad z oleju.
Lepiej mieć olej mineralny (chociażby przepracowany olej silnikowy niższej klasy). Wtedy grzejesz element (w ognisku lub palnikiem) do około 600 stopni (powinien wyraźnie świecić na czerwono - tabela kolorów --> tu). Następnie pokrywasz olejem - bezpieczniej jest zanurzyć ze względu na dużo wyższą temperaturę, ale przy większych elementach da się też smarować, tylko trzeba zrobić sobie na długim kijku gałganek ze szmaty i smarować czymś takim. I nie zapomnij o wiaderku wody na wypadek zapalenia się gałganka :)
Na koniec (po uzyskaniu czarnej powierzchni) element wystudzić i pociągnąć olejem żeby nie rdzewiał.
Alternatywnie samo wygrzanie w 400-500 stopni z dostępem tlenu powinno pociemnić stal (jednak mniej niż z olejem), jako że wierzchnia warstwa się utleni. Tu też na koniec olejowanie obowiązkowe.
Mówi się, że doświadczenie przychodzi z wiekiem.
Szkoda że często jest to wieko trumny...

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #26 dnia: 17 Stycznia 2016, 01:28:20 czas Polski »
czas i życie pokiereszuje i tak zostaw :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Stycznia 2016, 11:04:17 czas Polski »
Moim zdaniem taki stół ma jedną zaletę.  Ma wyglądać jak stary solidny. Dlatego nawet jak za jakiś czas, na blacie pojawią się pęknięcia lub zarysowania,  to nadadzą one tylko uroku :-)

wysłane przy użyciu tapatalk