13 Czerwca 2026, 12:27:08 czas Polski

Autor Wątek: Co do czyszczenia kominka?  (Przeczytany 6551 razy)

Offline krzysztof_malec

Co do czyszczenia kominka?
« dnia: 06 Września 2013, 09:10:10 czas Polski »
Witam ponownie ;) Tym razem potrzebuję czegoś do wyczyszczenia kominka w domku letniskowym, konkretnie do usuwania popiołu. Zmiotka się nie nadaje, bo tylko wzbudza tumany osiadające na wszystkim wokół. Odkurzacza boję się użyć, żeby go czasem nie popsuć. Znalazłem odkurzacz kominkowy http://alegratka.pl/ogloszenie/odkurzacz-kominkowy-1000w-2-filtry-21469985.html?h=1d621c1de76f78db w dosyć fajnej cenie, ale może znacie jakieś inne tańsze rozwiązania?

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
Odp: Co do czyszczenia kominka?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2013, 09:38:12 czas Polski »
Kupisz w castr....dodatkową bańkę podłączoną do odkurzacza , w nią lecą śmieci . :)

Offline bellerophon

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2013, 11:03:20 czas Polski »
Ja mam bardzo podobny odkurzacz kominkowy.
Kupiłem od znajomego za 100 zł.
Używam już prawie dwa lata i działa bez zarzutu. Wciąga cały popiół i wszystkie resztki niedopalone.
Tylko trzeba pamiętać żeby odczekać aż całkowicie ostygnie.

Offline gołąb

« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2013, 16:17:21 czas Polski »
może znacie jakieś inne tańsze rozwiązania?

Szufelka i wiaderko. Koszt za komplet ok. 15 zł. Nie psuje się, nie pyli. Ogrzewam dom wyłącznie kominkiem Jotul, spalam ok. 25 mp brzozy w sezonie, mam wiaderko popiołu raz na 4-5 dni. Wybranie popiołu zajmuje minutę.

Offline wstefan

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Września 2013, 09:56:28 czas Polski »
Hej,

mogę zaproponować moje rozwiązanie :)

na zew mam postawioną metalową beczkę (250L) podłączony do niej kawałek rury przechodzącej przez ścianę i podłączony do niej kawałek węża do powietrza (1/2 cala) i do tego na końcu metr rurki metalowej (ssawki). powietrze z beczki wysysam zwykłym odkurzaczem przemysłowym przez cyklon :)

Zaleta: w kominku nie wygaszam, popiół wyciągam jak w kominku się pali :) bo leci do metalowej beczki, beczka jest na polu wiec nie ma problemu w kurzem, raz w roku wywalam popiół do kompostownika. Odkurzacz działa w garażu wiec go nie słychać.

Same plusy

pozdr
wstefan 

PS.
mam nadzieje że coś z tego zrozumiecie :) bo opis jest dość chaotyczny

Offline krzysztof_malec

« Odpowiedź #5 dnia: 19 Września 2013, 15:44:11 czas Polski »
Dzięki za odpowiedzi :) U mnie zestaw typu szufelka + wiaderko właśnie się nie sprawdza - nie sposób zebrać popiołu do czysta, tak żeby się nie rozniósł po całym domu, a przynajmniej pokoju, w którym jest kominek. Chyba kupię ten odkurzacz + to http://alegratka.pl/ogloszenie/plyn-do-czyszczenia-szyb-kominkowych-21469965.html. Mam nadzieję, że mój kominek będzie lśnił ;)

Offline tomysz1

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2014, 19:54:44 czas Polski »
Co do szyby w kominku to jak pali się suchym drewnem to szyba pozostaje czyściutka i nie ma potrzeby dodatkowego mycia. Problem się pojawia przy mokrym paliwie. U mnie dodatkowo w kominku jest "funkcja" czyszczenia szyby, która powoduje skierowanie części świeżego powietrza na szybę przez co ogień przenosi się blisko szyby czyszcząc ją.  A co do popiołu to najwygodniej osobny odkurzacz. Można jeszcze kupić mały cyklon do zwykłego odkurzacza, ale cena niewiele niższa, a więcej kłopotu z podłączaniem i mobilnością...
Pozdrawiam
Tomek

Offline noemi11

« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipca 2017, 13:15:39 czas Polski »
Przyłączę się do dyskusji i zapytam. Od kilku miesięcy mam biokominek https://www.kominki.ratur.com.pl/biokominki-portalowe/2952-egzul-bialy-z-krysztalami-swarovski-mat.html i nie wiem jak go czyścić. Jest to biokominek portalowy. Czy trzeba go jakoś specjalnie traktować?

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2017, 14:58:50 czas Polski »
(...) Zmiotka się nie nadaje, bo tylko wzbudza tumany (...)

spróbuj otworzyć szyber na max i zamknąć ewentualny dopływ powietrza z zewnątrz, powinno pomóc