15 Czerwca 2026, 07:13:29 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie narzedzi - dluta i ostrza  (Przeczytany 6309 razy)

Offline sajo

Odp: Ostrzenie narzedzi - dluta i ostrza
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Grudnia 2015, 10:43:41 czas Polski »
co to jest "kamień do duszy"?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #16 dnia: 10 Grudnia 2015, 11:18:21 czas Polski »
z drugiej strony zrobie ze sklejki

Koła, a raczej koło pasowe na płaski pasek ze sklejki do strugarki robił Matthias Wandel ;)

Tylko filmu nie mogę znaleźć :(
Mam pytanie,dlaczego nie bierzecie pod uwagę napędu takiej ostrzałki np. wiertarką z regulacją obrotów lub wkrętarką.
Wiem silniki komutatorowe robią niezły hałas ale regulatory do nich są w przystępnych cenach ???
Pozdrawiam :)  

Offline prezio

« Odpowiedź #17 dnia: 10 Grudnia 2015, 11:37:54 czas Polski »
Kamien do duszy - znaczy do dupy ;)
Mowie dlatego ze bardzo szybko sie sciera jak go planujesz np. z 220 na 100 grit i odwrotnie podczas ostrzenia.
Pewne kamienie sa trwalsze i sie nie zdzieraja. Obawiam sie ze w scheppachu (bo jest tanszy) zastosowali slabszy kamien i dlatego sie zuzywa.
Jak zerkniesz na rynek to nowy kamien do szlifierki Scheppach Tiger 2000 kosztuje 60 funtow kiedy to szlifierke (ja mam NMS20 odpowiednik tigera) mozna kupic juz za 80 funtow. Kolo ze skora do polerowania kosztuje okolo 25-30 funtow.
Wiec wniosek nasuwa sie taki ze szlifierka w calosci jest tansza od kamienia i kola do polerowania, co moze oznaczac ze cos jest gorszej jakosci w zestawie, albo kamien ktory sie kupuje niezaleznie jest trwalszy. Rowniez ma inny kolor, bo w szlifierce jest niebieski, a zapasowy jest bialy.
Triton podaje ze w jego szlifierce jest diamentowy kamien - tez cos o tym swiadczy ;)
Mam filmiki na temat kol pasowcy na tokarce.
Co do zestawu z wiertarka. Masz racje mozna to zrobic, ale ciagle kombinowanie przekladanie etc, a gdy ma sie np. szlifierke to nie ma sensu sie bawic. No i halasuje.
Ja potrzebuje pare innych szlifierek do pracy jak na pas, czy dysk oraz drum sander'a (grubosciowka na walek z papierem)
Kupic - drogo. Wiec trzeba cos zrobic. Mialem kupic silnik ale mam szlifierke stolowa 560 Watt i zamierzam ja wykorzystac ;) Z drugie strony redukcja kol zamachowych zmniejsza predkosc ale dodaje tez sily  ;)
Jak mam szlifierke to ja poprostu wykorzystam do innych celow.
Korzystanie z wiertarki jest OK ale przy podlaczeniu bezposrednik kamienia do czopu szwiertarki, gdzie kamien jest w miare ciezki oraz srednica w miare duza (co moze czasai powodowac bicie) moze doprowadzic do znieszczenia wiertarki. Zeby tego uniknac tez trzeba by bylo podlaczyc wiertarke przez kola zamachowe jako przejscie, zeby ja odciazyc.
Wiec jak i tak musze uzyc kol zamachowych to zrobie to na szlifierce;) bezpieczniej jak i funkcjonalnej no i silnik tez bardzie przystosowany do ciezszej pracy niz w wiertarce;)
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Grudnia 2015, 13:29:11 czas Polski »
Mam filmiki na temat kol pasowcy na tokarce.

daj to w dziale tokarki - chetnie  zobaczę

Offline prezio

« Odpowiedź #19 dnia: 10 Grudnia 2015, 13:35:38 czas Polski »
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.