19 Czerwca 2026, 03:00:25 czas Polski

Autor Wątek: Rzeźbienie płaskorzeźby - Twarz ludzka.  (Przeczytany 8484 razy)

Offline gołąb

Odp: Rzeźbienie płaskorzeźby - Twarz ludzka.
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Listopada 2013, 09:30:20 czas Polski »
Szczepan, dwie rzeczy: widać, że naprawdę lubisz tę dłubaninę a to większa część sukcesu. Zakładam też, że nie pogniewałbyś się gdyby z czasem mogło to przynosić jakieś dochody. Myślę, że w licznych przecież kościołach stale trzeba nowych rzeźb, spójrz w tym kierunku...
Druga to oczy rzeźb, zauważyłem, że najczęściej nie wykonuje się zarysu tęczówek, źrenic i oczy są jakby "ślepe". Ponieważ robisz tak samo mam pytanie z czego to wynika. Inne detale człowieka są często pieczołowicie odwzorowane...

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Listopada 2013, 10:13:19 czas Polski »
Co do rzeźby sakralnej to masz zapewne rację, jednak za wcześnie jeszcze dla mnie na "salony" ;) Co do oczu natomiast. Jest to właśnie ciekawa kwestia. W kontaktach międzyludzkich w większości istnieje umowna granica intymności. Nie należy patrzeć w czyjeś oczy za długo gdyż może to różnie odebrać. Na nos, uszy, czoło, brodę itd., można patrzeć do woli. Może właśnie nie "dorzeźbianie" oczu pozostawia postaci tę granicę intymności, tajemniczości. Widz nie wie, czy te oczy skierowane są w niebo, w ziemię, na wprost. Forma podpowiada kierunek spojrzenia, ale to widz ostatecznie zadecyduje gdzie ucieka to spojrzenie. Są rzeźby w których zostały zaznaczone detale oczu. Można na nie spojrzeć i wtedy ocenić jak jest lepiej, czy też stosowniej ;)

P.S. Dopracowanie oczu do detalu to kilka minut, tak że motyw dodatkowego czasu bądź pracy - odpada ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2013, 10:19:07 czas Polski wysłana przez Szczepan »

Offline studio tata

« Odpowiedź #17 dnia: 16 Listopada 2013, 10:31:26 czas Polski »
Szczepan podziwam tez twoja wiedze teortyczna , rzadko
 sie zdarza ze ludzie nawet artysci maja tak gleboka swiadomosc sposbu oddzialywania swoich prac i mechanizmow panujacych w ich odbiorze

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Listopada 2013, 10:48:56 czas Polski »
Szczepan, chyba trafniej nie można tego opisać. Ja intuicyjnie czułem, że to niedopowiedzenie jest celowe, aby pozostawić widzowi miejsce na własną interpretację zależną od indywidualnej wrażliwości. :)

Offline gołąb

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Listopada 2013, 11:00:12 czas Polski »
Nie należy patrzeć w czyjeś oczy za długo gdyż może to różnie odebrać
Szczepan, co do zasady masz rację. Ale np. w kulturze anglosaskiej nie patrzenie w oczy przez większość czasu podczas rozmowy odbierane może być jako np. nieszczerość. Ale nie o tym.
Zgadzam się z kolegami, że masz sporą świadomość tego co robisz i refleksję nad swoimi pracami, bardzo fajne to jest. W kwestii oczu potwierdzasz moje domysły, dzięki za pokazanie swojego spojrzenia.

\

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Listopada 2013, 20:36:29 czas Polski »
Podsyłam kolejny filmik. Tym razem postanowiłem sprawdzić słuszność swej wypowiedzi na temat początkowych dłut do rzeźbienia. I raczej się nie pomyliłem. Na początku filmu używam żłobaka 22mm oraz dłuto profilowe "V". Następnie żłobak płytki 17mm i płaskie dłuto 18mm. Dopiero przy detalu oka użyłem płaskiego 5mm i kilka innych małych dłut. Te "kilka innych małych dłut" z powodzeniem można na początku zastąpić nożykiem snycerskim. Zapraszam do lektury ;)
Rzeźbienie twarzy - profil.

Offline Ferdek

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2013, 12:26:17 czas Polski »
Prawdziwa sztuka, nic dodać nic ujać, czapki z głów..:)

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2013, 20:34:44 czas Polski »
Jak człowiek wypoczywa patrząc na taką pracę, gratuluję!

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2013, 21:50:37 czas Polski »
Może uprosimy Szczepana o jakiś kurs podstaw? Ja jestem pierwszy chętny...
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline Szczepan

• Hero Member
  • Ocena +44/-0
  • ARS LONGA VITA BREVIS
  • View Gallery
    • Snycerstwo
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2013, 21:56:27 czas Polski »
Toż podstaw nie jest nic więcej ponad to, co już pokazane i omówione. Teraz tylko podpatrywać i samemu działać ;) Co do kursu czy też czegokolwiek co miało by zainspirować innych do działania to ja bardzo chętnie. Tylko na prawdę nie wiem co więcej jeszcze jest do pokazania :) Prawda jest taka, że wiele niewiadomych rozpływa się jak mgła, gdy weźmie się dłuto do ręki i spróbuje ;) Teorii tutaj jest naprawdę mało.

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Listopada 2013, 22:39:20 czas Polski »
A ja dzisiaj spróbowałam porzeźbić i tak poprawiałam tak poprawiałam, że drewna mi zabrakło :(