25 Kwietnia 2026, 03:20:04 czas Polski

Autor Wątek: Gwoździarka, zszywacz elektryczny  (Przeczytany 19940 razy)

Offline alehar

Pozdrawiam Alehar

Offline robson

Odp: Gwoździarka, zszywacz elektryczny
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2015, 13:12:30 czas Polski »
Ja mam co prawda zielonego Boscha ,zacina się to cholerstwo ,generalnie pistolety elektryczne mocno odstają pneumatycznym .
Z tych dwóch firm wybrałbym bym Rapida ,kilku znajomych używa tych gwoździarek .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2015, 14:33:27 czas Polski »
Mam co prawda sztyfciarkę pneumatyczna, ale z tych trzech wybrałbym titana ze względu na to iż może pracować z gwoździami 32mm.
Czasem 20mm to zbyt mało...

Offline morosoph

« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2015, 15:16:45 czas Polski »
Kupiłem na OLX Titana, sztyfciarko - zszywarka. Najprawdopodobniej z tymi 32 milimetrami sztyftów to ściema /też się zasugerowałem/, bo do mojej wchodzą tylko 15-25mm,a mam chyba największy model Titana /symbol...517 coś takiego/. Zszywałem nim kratkę ogrodową około 200 strzałów i żadnego zacięcia /zszywkami/. Parę razy zacięła się na sztyftach. Robiłem próby na dębinie sztyftami 25 i wchodziło super tylko trzeba mocno dociskać głowicę drugą ręką. W miękkim drewnie zostawia wgniecenie dookoła sztyftu, ale czytałem gdzieś, że to standard tanich sztyfciarek. Łyka też 14mm. Zszywki - rzadki typ chyba niedostępny w marketach - w sklepach specjalistycznych z reguły bez większych problemów. Ja jednak mimo wszystko nastawiam się na powietrze.

Aha: co innego zszywarka, co innego zszywarko-sztyfciarka, a jeszcze co innego gwoździarka
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2015, 15:21:56 czas Polski wysłana przez morosoph »

Offline Arek15

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2015, 15:38:35 czas Polski »
rozglądnij się za tacwise- światowa firma( nie wiem jak z tym w pl), mam od nich zszywacz elektryczny do którego podchodzą gwożdzie chyba 10-35 mm, zszywki 15mm pakuje jak złoto, gwożdzi jeszcze nie próbowałem, tak to  coś wygląda http://fixingguns.co.uk/tacwise-191el-pro-nailer-stapler-tac0327.html,

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Grudnia 2015, 15:40:30 czas Polski »
Aha: co innego zszywarka, co innego zszywarko-sztyfciarka, a jeszcze co innego gwoździarka

Ano racja.
Też wybrałem pneumata, ale tu dochodzi kupno kompresora, najtańszym kosztem będzie ze 400zł za komplet

Offline prezio

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Grudnia 2015, 15:41:08 czas Polski »
Ja mam Parside'a i jak na razie raz mialem problem przy wymianie - zostaly mi gwozdzie w magazynku i jak wkladalem zszywki i strzelalem to sie zacialy pozostawione gwozdzie (nie zauwazylem ze zostaly;(
------
Robert

PS. Przepraszam, jeżeli nie użyłem polskich liter. Powodem jest pisanie z telefonu bądź z tableta.

Offline woodek

• Full Member
  • Ocena +15/-0
  • Imię: Łukasz
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Grudnia 2015, 15:53:38 czas Polski »
Też potrzebowałem czegoś podobnego kilka miesięcy temu. Po lekturze internetów wybrałem NOVUS J-105. Jestem z niego bardzo zadowolony, nie ma u mnie łatwo, bo 1000 zszywek (głównie używam 8 i 14mm) schodzi u mnie w jeden dzień i tak 5 dni w tygodniu. Zanim go kupiłem zajechałem 3 sztuki ręcznych zszywaczy.

Offline morosoph

« Odpowiedź #8 dnia: 16 Grudnia 2015, 16:35:57 czas Polski »
Też myślałem nad Tacwisem. W Polsce znalazłem gdzieś za ponad 500 pln, ale za to już kupisz prosty kompresor 50l + równie prosty
zszywacz na powietrze - czasami całkiem niezły. A powietrze w warsztacie rzecz nader przydatna.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Grudnia 2015, 17:21:33 czas Polski »
Ja mam elektryczny z biedronki. Bateria NiChmd czy jakoś tak. Szału nie ma. Co powietrze to nie prąd.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk wiec mogą trafić sie literówki

Offline Arek15

« Odpowiedź #10 dnia: 16 Grudnia 2015, 19:47:22 czas Polski »
za uzywkami popatrz, ja tego tacwise za 5 funtów chyba kupiłem:)

Offline kinatS

« Odpowiedź #11 dnia: 31 Grudnia 2015, 16:20:03 czas Polski »
Znalazłem takie coś:
http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/narzedzia-reczne/zszywacze-gwozdziarki-i-nitownice/gwozdziarki/zszywacz-elektryczny-gwozdziarka-stanley-tre550-hd-6-14-mm-12-15-mm.html#product

Mam tego stanleya, a raczej miałem, znaczy leży gdzieś rozbebeszony.
Przy pierwszej pracy pojawił się problem, że co jakiś czas nie chciał "Strzelać" słychać było że coś się dzieje, ale nie bił, trzeba było wtedy zamaszystym ruchem sprawić aby trzpień w cewce wrócił do pozycji startowej, efekt był taki, że byłem dość mocno zirytowany i miałem poobijane udo (najprościej było klepnąć pistoletem w udo, żeby trzpień zaskoczył w miejsce startowe).
Poziom irytacji sprawił, że zamiast przy najbliższej wizycie w castoramie zareklamować sprzęt, rozkręciłem go wieczorem żeby zaglądnąć do środka, w zasadzie nic nie było uszkodzone, ale miałem spory problem ze skręceniem, jak już się udało (posiłkując się taśmą i innymi gadżetami) nie nadawał się do oddania na gwarancji ;) Nie stwierdziłem żadnego uszkodzenia, po prostu jakoś sprężynka od tego trzpienia nie działała za każdym razem tak jak trzeba.
Teraz mam pneumatyka jakiegoś taniego, i nie ma porównania żadnego, można strzelać raz za razem nie przejmując się przegrzewaniem, mam kompresor 50l, więc ostatnio jak potrzebowałem w terenie coś zrobić, zapakowałem do samochodu nabity kompresor i nie było problemu.
Moim zdaniem, elektryczne zszywacze/gwoździarki itp. działające na zasadzie cewki, nie nadają się do intensywnego używania, ostatnio widziałem zszywacz mechaniczny aku, ale to to dopiero wielki kloc który działał raczej śmiesznie. Tam jest to realizowane mechanicznie, silniczek naciąga sprężynę :)
Tak czy inaczej, stanley rozczarował mnie całkowicie.

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwietnia 2017, 15:42:49 czas Polski »
Odświeżę temat o elektrycznych gwoździarkach. Zamierzam kupić elektryczny zszywacz-gwoździarkę i mój wybór padł na  GWOŹDZIARKA ZSZYWACZ ELEKTRYCZNY STANLEY TR550 HD http://allegro.pl/stanley-zszywacz-elektryczny-tr550-hd-gwozdziarka-i6719931140.html. Dlaczego elektryczny?, bo bardziej mobilny a sprężarki nie mam i pewnie nie prędko mieć będę. Jakby szanowne grono forumowiczów doradziło "cóś" byłbym wdzięczny. Nie chciałbym przekroczyć 200 zeta ale też nie mam ochoty ich wyrzucać w "błoto". Powyżej kolega skarżył się na STANLEY TRE550 HD i zastanawiam się czy to jakaś różnica w tej jednej literce bo o kolor nie pytam, po obrazkach widać jakieś różnice w obudowie, może coś ulepszyli? Kończę i pytam -  czy ktoś ma albo używał tej żółtej i czy się jakoś różni do tej szarej, chodzi o jakość wykonania i kulturę pracy? Do czego potrzebny ? drobne prace domowe, myślałem też o użyciu jej do dachówki bitumicznej, jeśli się do takich prac stosuje takie narzędzia? a może w ogóle nie warto elektrycznej tylko kupić zwykłą ręczną?
« Ostatnia zmiana: 10 Kwietnia 2017, 16:00:59 czas Polski wysłana przez Grzegorz58 »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwietnia 2017, 15:58:21 czas Polski »
To i ja sie podłączę do tematu, bo potrzeba coraz większa występuje...
Mam zamówienie na sporo kratek drewnianych - co będzie najlepsze do tego typu prac ?
Kompresor czy elektryka wystarczy ?
jeżeli kompresor i pistolet, to jaki w rozsądnych pieniądzach ?

mówimy o takich kratkach -

Offline Grzegorz58

« Odpowiedź #14 dnia: 10 Kwietnia 2017, 16:04:35 czas Polski »
O to, to, to też bym chciał między innymi takie kratki zszyć.