Witam.
Kolega Thodd miał kilka pytań, więc odpowiadam.
BLAT
Jeżeli dobrze rozumiem obrzeża mają wymiary 60x110 mm i długości 600 mm i 1685 mm
Jakie wymiary mają środkowe lamele w blacie? Wysokość na pewno 85 mm a szerokość? Może to być 12 lameli po 40 mm szerokości?
Jak pisałem w moim przypadku wymiary listew na lamele i obrzeża maja wymiar 45mm a nie 50mm.
Wynika to z materiału jaki mogłem kupić. Gdybym chciał zrobić 50mm to byłoby dużo odpadu, a koszt byłby sporo większy.
Obrzeża mają u mnie wymiar 90mm x 110mm, W oryginale jest 60mm x 110mm.
Dysponowałem materiałem o grubości 50mm, a ponieważ musiałem odrobinę zestrugać do klejenia, to wyszło około 45mm.
Aby sobie nie zarzucić że na skróty poszedłem i zrobiłem gorzej, to wykonałem tę obwódkę ze sklejonych dwóch lister 45mm, tak więc zamiast 110 x 50mm, mam 110 x90mm. Automatycznie ta doklejka też jest 110 x 90mm.
Jak się uszkodzi, to zawsze można przyciąć lub zestrugać.
Moim zdaniem jeśli chcesz wykonać lamele 40mm to nie ma przeszkód.
NOGI
Jakie wymiary w oryginale mają te 4 długi łączniki?
W jakiej odległości od prawego brzegu (tego z imadłem) mocowana jest do blaty prawa noga?
Te łączniki maja taki sam przekrój jak poprzeczki podstawy do której są zamocowane.
Podstawa jest zlicowana z krawędzią wewnętrzną obramówki. tak więc w moim przypadku blat wystaje około 30mm za krawędź podstawy. Aby nie było kłopotów obramówka blatu powinna mieć co najmniej taką samą grubość jak grubość podstawy blatu.
IMADŁA
Prawe imadło jak się domyślam powinno mieć wymiar 600x110x60 mm
Długość tego elementu możesz korygować. wedle własnej potrzeby. Aby tylko nie kończył sie w pobliżu otworu. Wysokość musi byc taka sama jak grubość obramówki, a grubość nie mniej niż 60mm, aby krawędź kątownika imadła nie wystawała.
Jeżeli dobrze widzę na zdjęciach to zarówno imadła jak i obrzeża klejone są z 3 części aby uzyskać wymiar 60x110 mm.
Czy tak jest w rzeczywistości ?
W mim przypadku tak, ale w oryginale sa to element wykonane z jednego kawałka materiału.
Robert