14 Maja 2026, 00:35:45 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić strugnicę Sjoberg Professional-ELITE  (Przeczytany 63409 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Jak zrobić strugnicę Sjoberg Professional-ELITE
« Odpowiedź #255 dnia: 08 Kwietnia 2018, 14:17:02 czas Polski »
Miłosz mam wrażenie ,że Twój problem zaczyna powoli żyć swoim własnym życiem.
Podpowiedzi kolegów skłaniają mnie do refleksji takiej oto ,że : chcesz zjeść loda to musisz sobie wybudować lodziarnię.
To jest bez sensu.
Przypuszczam ,że będziesz chciał wiercić otwory pod imaki , w tym przypadku trzeba będzie chyba je wywiercić w niesklejonych blatach. Twoja głowa w tym aby ich osie się pokrywały . Otwory można będzie wykorzystać do ściśnięcia  blatów śrubami, najwyżej pozostanie Ci trochę śrub fi 18 ( lub coś koło tego ) i to będzie jedyny koszt nie zwrócony w funkcjonalności strugnicy.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #256 dnia: 08 Kwietnia 2018, 14:58:18 czas Polski »
Krzysiek idea dobra :)

Można dać cieńsze śruby do klejenia ( miejsce imaków ) a potem rozwiercić. Tak samo można skręcić wkrętami ,a po sklejeniu je usunąć . Widać ,że sposobów jest  wiele.

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #257 dnia: 08 Kwietnia 2018, 15:25:47 czas Polski »
Można wrzucić strugnicę na stół CNC zapłacić pewnie tyle co za dobre wiertło fi 25 i być ready. Już niejednokrotnie się przekonałem że nie wszystko warto robić samemu.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #258 dnia: 08 Kwietnia 2018, 16:41:39 czas Polski »
O czym Ty myślisz ?  :o

Offline Tranzyt

« Odpowiedź #259 dnia: 08 Kwietnia 2018, 17:26:06 czas Polski »
No np. nawiercenie otworów pod imaki. Jak znam technologię to w oryginalnale tak mogą robić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #260 dnia: 08 Kwietnia 2018, 18:07:18 czas Polski »
Tak panowie czytam i się zastanawiam.
Chcecie powiedzieć że płaski  blat drewniany o grubosci 27mm jest tak elastyczny i giętki że po posmarowaniu ich klejem, złożeniu ich, ściągnięciu ściskam to się nie sklei?
I że klej podczas pracy na tym stole może puścić?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #261 dnia: 08 Kwietnia 2018, 20:17:27 czas Polski »
że po posmarowaniu ich klejem, złożeniu ich, ściągnięciu ściskam to się nie sklei?
I że klej podczas pracy na tym stole może puścić?

Nie  nie , będzie trzymał ,a jak chcesz to możesz dodatkowo wzmocnić . Czym dasz węższe elementy do  sklejania tym lepiej .
Dyskusja  była tylko  nad metodami docisku podczas klejenia i to tyle.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #262 dnia: 08 Kwietnia 2018, 20:42:56 czas Polski »
To musiałem coś źle zrozumieć.
Docisnąć - to najlepiej w poprzek klejonych blatów położyć belki i na końcach docisnąć ściskami.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 09 Kwietnia 2018, 14:03:45 czas Polski »
Dzięki panowie. Docisk to kostki brukowe lub krawężniki (obrzeża chodnikowe). Jedyny problem to czas otwarty kleju - bo cały docisk trzedba wnieść i poukładać na klejonym materiale własnymi rękoma.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #264 dnia: 09 Kwietnia 2018, 16:51:18 czas Polski »
Jedyny problem to

Równe proste podłoże.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #265 dnia: 09 Kwietnia 2018, 17:00:07 czas Polski »
Kilka osób pokazywało jak wyrównać blat po klejeniu jak nie ma referencyjnego  podłoża.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: 09 Kwietnia 2018, 19:00:48 czas Polski »
Proste i równe podłoże jest oczywistością :)
Wyrównać blat 150x80 cm po sklejeniu? Chyba tylko frezarką na sankach. Strugami bym umarł z wysiłku. Trzeba robić tak, żeby były tylko jakieś drobiazgi do poprawy, klejenie "fal Dunaju" nie ma sensu. Szkoda i materiału i czasu.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #267 dnia: 09 Kwietnia 2018, 19:36:12 czas Polski »
Wyrównać blat 150x80 cm po sklejeniu? Chyba tylko frezarką na sankach. Strugami bym umarł z wysiłku
- oj tam, oj tam;-)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: 09 Kwietnia 2018, 20:35:51 czas Polski »
@mily68 Fajny pomysł z kostką jako dociskiem prasy.
A teraz małe ćwiczenie teoretyczne jakiego docisku potrzebujesz.  Porównajmy powierzchnie boczne i górną w przypadku powierzchni twojego blatu.
Boczna w przypadku blatu 4cm:  4*(150*2+80*2) = 1840 cm2
Górna: 150*80= 12000 cm2
Czyli górna do bocznej = 6,5 czyli na cało powierzchnię potrzebujesz ponad 6 większy nacisk niż gdybyś robił tradycyjną klejonkę.
Jeden automatyczny ścisk Irwina ma 250 kgf (kilogramosiła - czyli siła z jaką oddziałuje na ciało o masie 1 kg). Wyobraź sobie ile musisz dać ścisków, żeby zrobić tradycyjną klejonkę. Pomnóż przez 6.5 (stosunek powierzchni) i siłę ścisku jednego ściska i to jest ciężar który potrzebujesz do zrobienia Twojej klejonki.
Oczywiście to tylko teoria

Równanie.
No dokładnie, frezarka i sanki :)
A dokładnie proces i ustawienie pokazywał Woodwhisperer:

Ciekawe, że teoretycznie wszytko zrobił dokładnie a i tak miał jeden bok wyżej. Może ktoś znajdzie czemu ?

A tutaj wykonanie przez amatorkę z jeszcze mniejszym parkiem maszynowym (zamiast używać długiej wyrówniarki wzięła 2 słupki ogrodzeniowe :) 
=775

Ja nie mam osobiście żadnej powierzchni, której byłbym na tyle pewien że jest prosta i nie ma nawet małego śmigła.
Zreszta jak skleisz i okaże się krzywo to zawsze możesz użyć tego patentu.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: 10 Kwietnia 2018, 13:24:51 czas Polski »
Oczywiście, że nie mam powierzchni idealnie, labolatoryjnie płaskiej. Planuję zrobić blat do strugnicy do domowego majsterkowania. Nie będę budował na niej promów kosmicznych. Niewielkie krzywizny wyrównam. Chodzi o finanse. Mógłbym zawieźć na prasę ale to też kosztuje. Zakładane przeze mnie rozwiązania minimalizują wydatki. Stolarz za gotowy blat weźmie z 1000 zł minimum.
Krzysiek - jestem muzykiem a nie matematykiem czy choćby informatykiem. Na mój rozum półtorej palety kostki rozłożonej jedna przy drugiej w kilku warstwach powinno dać odpowiedni docisk. Kostka ma 10x20 cm. Waży chyba na oko ponad kilogram. Dziesięć warstw to ponad 10 kg nacisku na powierzchnię 0,02 metra kwadratowego.
Tym niemniej wszelkie sugestie biorę pod uwagę. Ta realizacja jest wciąż jeszcze przede mną więc rozważam wszelkie opcje łącznie z zakupem bukowych fosztów, ich samodzielną obróbką i klejeniem etapami (150xok. 20 + 150xok. 20 + 150xok. 20 itd.). Klejenie blatów wydaje mi się jednak szybsze i prostsze.