,... Już wiem Przemku co Ci "uciekło" (tak mi się wydaje, że wiem) . W moim poście w tym temacie z dnia 3 stycznia jest zdjęcie i na nim widać: połzy przy blatach mają swoje " stałe" płozy na konstrukcji nośnej, czyli ich odpowiedniki. Te pierwsze od blatu odbiorczego nakładają się na podobne na konstrukcji nośnej, są tylko do ustawienia poziomu względem noży wału strugającego. Zaciska się je manetką, którą też widać. Te drugie, przy blacie podawczym, są ruchome i służą do "szybkiej" regulacji a leżą na swoich odpowiednikach, którymi dokonuje się stałych ustawień względem blatu odbiorczego. Zdjęcia przygotowanej do pracy strugarki nie pokazują wyraźnie że połozy nakładają się na siebie. Kątowniki pod płozy "znikają" i to Cię dezorientuje. Gdyby zdjęcia były lepsze lub gdybyś mógł zobaczyć maszynę "na żywo" , nie byłoby problemu. Aby regulować wysokość blatu w równiarce trzeba zastosować zasadę którą jest działanie mimośrodu, lub "równię pochyłą". Ja mam jeszcze inny, przez nikogo nie stosowany sposób, ale to inna bajka i nie do zasosowania w równiarkach , które znamy,.....