12 Czerwca 2026, 07:18:34 czas Polski

Autor Wątek: OKUCIA DO SZAF BIMAK  (Przeczytany 9548 razy)

Offline piotrekamg

OKUCIA DO SZAF BIMAK
« dnia: 01 Stycznia 2016, 20:13:12 czas Polski »
Szanowni Państwo! Mam do wykonania 4 szafy w nowym domu i zastanawiam się nad okuciami do szaf. Na forum było kilka postów na temat okuć hettich, blum, laguna, sevroll. Moje pytanie brzmi czy ktoś z Was miał ma styczność z okuciami firmy bimak, która z tego co mówi internet jest b korzystna cenowo.

Offline a3756

Odp: OKUCIA DO SZAF BIMAK
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:31:05 czas Polski »
Ja mam trzy szafy na nich zrobione i nie mam żadnych zastrzeżeń. Najstarsza to już ładnych parę latek chodzi

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:38:54 czas Polski »
bimak najbardziej mozna porownac do laguny. Nie jest zly. Same profile czy ramiaki to to samo co wszedzie pytanie tylko jaki wzor sie spodoba. Laguna ma na pewno mocniejsze wozki jezdne. Sevrol jest drogi i z bardziej wyszukanymi profilami.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline michal4823

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:49:52 czas Polski »
Bimak też nie jest zły, jednak trzeba zauważyć, że on ma kilka systemów do drzwi przesuwnych. Ja na przykład, systemu "mini" bym u siebie nie zamontował. Wydaje mi się on bardzo delikatny, szczególnie ten górny wózek, obojętnie czy w wersji roki ze sprężyną, czy w wersji z plastikowym ślizgaczem, jakoś do mnie nie przemawia, chociaż jest chyba najtańszy ze wszystkich.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:50:53 czas Polski »
pomieszczenia mają po 265cm wyskości więc dość sporo a szafy będą do sufitu, jedna 3,6m dwie po 1,2 i jedna 1,5. do mniejszych po dwoje drzwi z płyty do największej jakieś szkło.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:53:15 czas Polski »
jeśli chodzi o cenę to bimak najtańszy ale nie robię tego na dwa lata ;) stąd prośba o opinie i spostrzeżenia.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:53:50 czas Polski »
To tym bardziej bierz Lagune. Tak jak mowilem a Michal poniekad potwierdzil, Bimak ma kiepskie systemy jezdne. Laguna to dobry wybor biorac pod uwage cene i jakosc. A poza tym wspieramy polska gospodarke ;)

Bluma do szaf nie kojarze.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2016, 20:55:28 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Stycznia 2016, 20:58:01 czas Polski »
szczerze mówiąc kusi hettich ale to sporo kasy przy i tak już dużych wydatkach. Chociaż kuchnia to tylko hettich albo blum.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:00:25 czas Polski »
Hetisch ma to do siebie, ze posiada rozne nietypowe rozwiazania. Ale jesli chcesz zrobic zwykle szafy to po co kombinowac.

Offline michal4823

« Odpowiedź #9 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:04:00 czas Polski »
Jeśli wahasz się pomiędzy Bimakiem a Laguną, tym bardziej że robisz dla siebie, na lata, a nie na chwilę to bierz Lagunę :) Hetticha nie znam wiec nie porównam, ale on już chyba jest sporo droższy. Według mnie Laguna to dobry system, sam mam na niej zrobioną szafę, już ładnych kilka lat i nie narzekam.
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2016, 21:05:48 czas Polski wysłana przez michal4823 »

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #10 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:16:58 czas Polski »
waham się w ogóle na wyborem firmy. Bimak odpuszczam. A co powiecie o servollu?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:38:14 czas Polski »
Sevrol drogo stosunkowo. Stara sie byc taki jakby "eksklusif" ;) Nie wiem jak to inaczej nazwac. A czemu sie wachasz nad laguna ? Nie podobaja Ci sie wzory ?

Offline michal4823

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:41:12 czas Polski »
Sevroll ma podobne systemy do Laguny, też często go zakładam i nikt nie narzeka. Proponowałbym Ci się wybrać do jakiejś hurtowni gdzieś w okolicy i pooglądać te systemy, porównać jakościowo i cenowo. Bardzo często w hurtowniach czy sklepach z takim zaopatrzeniem mają porobione takie pokazowe szafy, z różnymi systemami. Można je dokładnie obejrzeć, a może akurat coś nam od razu wpadnie w oko. Jednak zostałbym przy Lagunie :).

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:55:40 czas Polski »
Zaraz nas Michal posądzą o kryptoreklame bo tak naciskamy  ;D Niemniej jednak przybij piatke  ;)

Offline michal4823

« Odpowiedź #14 dnia: 01 Stycznia 2016, 21:59:51 czas Polski »
Heh może nie będzie tak źle, ale czasami nie warto przepłacać, jeśli coś w niższej cenie jest podobne jakościowo tylko mniej rozreklamowane. Dlatego też mówię żeby kolega wybrał się na oględziny i sam wyrobił sobie zdanie na ten temat. :) A po za tym przy szafach jest fajna robota, no chyba że się trafi wyjątkowy blok, gdzie ani pionu ani poziomu, a kącie prostym nie wspominając :).
« Ostatnia zmiana: 01 Stycznia 2016, 22:02:06 czas Polski wysłana przez michal4823 »