28 Kwietnia 2026, 23:31:03 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka dolnowrzecionowa  (Przeczytany 8342 razy)

Offline Gerdo

Odp: Frezarka dolnowrzecionowa
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:30:12 czas Polski »
Ja myślę, że wyglądają tak samo ponieważ fabryka ma jedną foremkę w której robiony jest korpus tych szlifierek, a podzespoły wrzucają według projektu producenta marki. Być może nawet to producent dostarcza podzespoły fabryce i ona tylko wrzuca na tasmociag gdzie wszystko składane jest do kupy.

To konsument  decyduje o tym czyje narzędzia kupuje i zanim użytkownicy festoola kupili festoola na pewno korzystali z maszyn innych producentów. Jakimś sposobem uznali, że szpifierka taśmowa Festoola zrobi wszystko więcej, szybciej i lepiej niż identycznie wyglądająca Metabo. To oczywiście jest skrót myślowy ponieważ warto zauważyć, że wygląd tej szlifierki to precedens, gdyż tylko ten produkt wygląda identycznie.

Dowodem potwierdzającym moją tezę jest fakt iż szlifierka Metabo waży 2kg, a festoola 3,8kg.

Offline wojo72

« Odpowiedź #16 dnia: 21 Stycznia 2016, 16:45:44 czas Polski »
Na mancie (jak działała) można było wyczytać, że ta konkretna taśmówka jest robiona dla festoola przez holz-hera. Takie zlecenia wykonania na zewnątrz części swoich projektów czy nawet brandowanie cudzych produktów swoim logo nie jest żadnym wyjątkiem w przemyśle robi to wiele firm także tych markowych.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Stycznia 2016, 17:11:57 czas Polski »
Zmieniliśmy treść wątku za co się czuję odpowiedzialny za co przepraszam TomkaG.
Proponuję wrócić do tematu o frezarce i ewentualnie otworzyć nowy z tematem producenta maszyn.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 17:14:06 czas Polski wysłana przez Lirorobert »

Offline RobRob

« Odpowiedź #18 dnia: 21 Stycznia 2016, 22:21:14 czas Polski »
Bosch ma identyczną  z wyglądu .
Model  zielony i niebieski

Offline TomekG

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Stycznia 2016, 11:44:03 czas Polski »
Postanowiłem że zrobię sam frezarkę, tzn. profile na konstrukcję utnę w firmie która tnie metal laserowo i plazmą, do stołu formatowego zastosuję prowadzenie na prętach szlifowanych z podporą plus łożyska liniowe w obudowie, takie jak stosuje się w maszynach cnc. Wszystko do kupienia na allegro. Z moich obliczeń wynika że za trzy tysiące powinna być frezarka idealna do czopowania drzwi... Silnik i wrzeciono wezmę z frezarki którą mam...
Bo jak patrzę po ogłoszeniach to oryginalne używane frezarki felder, jaroma, scm czy martin są bardzo drogie...