26 Czerwca 2026, 17:22:59 czas Polski

Autor Wątek: Trzonki do młotków i siekier.  (Przeczytany 19479 razy)

Offline Morświn

Trzonki do młotków i siekier.
« dnia: 17 Września 2013, 20:10:16 czas Polski »
Zastanawiam się jak wykonać trzonki do oprawienia kilku siekier i młotków.Nie mogę kupić gotowych bo co jedna główka to inny wymiar otworu :P.Myślałem żeby wytoczyć je a później zeszlifować z obu stron tak aby dobrze w dłoni leżało.Ogólnie do oprawienia jest około 30-35 różnych końcówek.I tak przy okazji zapytam jak klinujecie trzonek w młotku/siekierze?Ja zazwyczaj używam klina z grubej blachy ale może macie lepsze sposoby.
Pozdrawiam M.

Offline vlad

Odp: Trzonki do młotków i siekier.
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Września 2013, 20:20:51 czas Polski »
Kilka lat temu kupiłem parę klinów akacjowych w jakimś centrum ogrodniczym, użyłem ich do dwóch siekier. Jedną mam do dziś, w drugiej złamał się trzonek. Kliny nadal siedzą, obuchy nie wypadają, a siekiery były używane intensywnie.

Offline Piotr Pasek

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Września 2013, 20:42:37 czas Polski »
Ja używam gotowych styli /kupionych w cen.ogrodnicztm/ są z drewna bukowego a do nłotkosiekier do łupania drewna kominkowego kupuje na targu style akacjowe. Do klinowania klinik z dębiny lub buczyny i zawsze wbijany na kleju w styl . Po wyschnięci trzyma bardzo mocno.Pozdrawiam PIOTREK.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Września 2013, 22:38:56 czas Polski »
Witam,

Ja akurat korzystam z bukowych i grabowych trzonków własnej roboty. Obcinam pod danym kątem każdą stronę, później tzw. raszpel i papierek do szlifu. Do zaklinowania używam też klinów z blachy albo podkładka i śruba sześciokątna.
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2013, 23:55:30 czas Polski »
To ja jeszcze inaczej:D biorę listwę, a raczej już taką kantówkę np. bukową i sobie ją "rzeźbię" na szlifierce długotaśmowej aż kształt pasuje mi do ręki. Potem klin drewniany wbity na kleju. Jak Dreluks pisał, raszpla też dobra ale dla ambitnych i z dużą ilością czasu :P
Pozdrawiam Jakub.

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Września 2013, 01:31:40 czas Polski »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :). Pokombinuję coś w piątek.W ogóle teraz się zorientowałem że jeden młot który mam do oprawienia (5kg) ma wybitą datę 1888 :o.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Września 2013, 11:01:13 czas Polski »
Ja dodatkowo do większych siekier i młotków dospawałem po dwa płaskowniki (około 8-10cm) i skręciłem je śruba 8

Offline Lidka

• Administrator
  • Sr. Member
  • Ocena +4/-1
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Października 2013, 21:35:47 czas Polski »
Pokombinuję coś w piątek
Morświn, czyli w sobotę pokażesz co zrobiłeś mam nadzieję :)

Offline Morświn

« Odpowiedź #8 dnia: 09 Października 2013, 15:55:06 czas Polski »
Coś tam dłubałem i jakieś efekty były,ale muszę jeszcze popróbować, na razie muszę porobić trochę gwintowania w drewnie bo mam coś większego w planach ;) (będzie to chyba najbardziej skomplikowana rzecz jaką zrobię) ale nie zapeszam.

Offline Edmar

Trzonki do młotków i siekier.
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2014, 22:11:01 czas Polski »
Stary temat ale postaram sie coś od siebie dorzucić.
Drewno na trzonki kupuje, rozcinan do 2/3 wysokości głowy młotka/siekiery klin drewniany z tego co słyszałem najlepiej aby był z tego samego drewna co trzonek. Wbijam z klejem. Na koniec dobijam jeszcze metalowy klin po skosie.
Tutaj zjecie wykutych przezemnie klinów.
https://m.facebook.com/photo.php?fbid=737665332935517&id=100000761728453&ce&ref=bookmark
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2014, 22:13:31 czas Polski wysłana przez Edmar »

Offline Rizer

« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2014, 23:21:37 czas Polski »
A ja robię inaczej: Na gotowy trzonek osadzam toporzysko i wbijam gruby klin z śliwy tak, że wchodzi z mocnym oporem potem ścinam wystającą końcówkę, a następnie wbijam dwa albo trzy gwoździe w klin od góry. Tak oprawione narzędzia jeszcze nigdy mi się nawet nie obluzowały. Poza tym takie stare narzędzia to fajna sprawa, za którą ciągnie się nieraz ciekaw historia, ja np: mam starą siekierę strarzacką i wielką siekierę wykutą niegdyś przez wujka mojego taty. A samo nadanie nowego życia starym narzędziom to po prostu piękna robota.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2014, 09:45:18 czas Polski »
Drewno na trzonki kupuje, rozcinan do 2/3 wysokości głowy młotka/siekiery klin drewniany z tego co słyszałem najlepiej aby był z tego samego drewna co trzonek. Wbijam z klejem.

To jest prawidłowa oprawa narzędzia .

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #12 dnia: 10 Października 2014, 16:23:37 czas Polski »
wranglerstar.com - wiele...wiele informacji jak osadzać narzędzia (również grabie, ciosła, haczki itp.), jak je konserwować - sądzę, że orzesznika z którego autor wykonuje wszystkie styliska można spokojnie zastąpić bukiem albo robinią akacjową (mój tato właśnie z "akacji" wykonywał wszystkie trzonki do ciężkich młotów budowlanych).

Pozdrawiam

Offline Tomek

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Października 2014, 20:51:39 czas Polski »
Najlepsze trzonki są akacjowe a do zablokowania dwa kliniki na kleju i napewno będzie pewnie siedzieć

Offline andrzejp1988

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Września 2015, 09:21:20 czas Polski »
Jeśli ktoś będzie jeszcze szukał dobrych trzonków, to polecam z hikory nie mają sobie równych jeżeli chodzi o wytrzymałość. Dodatkowo nie są znowu takie ciężkie :)
www.tartaki.pl - wszystko dla twojego tartaku