27 Kwietnia 2026, 16:55:06 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38061 razy)

kwita

• Gość
Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:06:37 czas Polski »
wtedy w to miejsce pomiędzy mikrofalą i górnymi szafkami? no i co ze sztućcami po wyjęciu ze zmywarki?
Blenda a sztućce to najmniejszy problem...Zawsze bierzesz koszyk ze sztućcami i idziesz do szuflady. Sztućce pod piekarnikiem to chyba nie trafiony pomysł. Pieczenie i lodówka, tam jest największy tłok, jak będziesz jeszcze szedł po sztućce w gorące dni (święta itp.) to możesz dostać opiernicz...

Ja mam szafkę nad mikrofalówką normalnie, bez symetrii :)

Sztućce daj po prawej od płyty...Ich używa się też przy gotowaniu. Stojąc przed płytą nie będzie przeszkadzać by dostać się do sztućców.

Największy problem przy opróżnianiu zmywarki to szklanki, kubki... Talerze to położysz i tez można przenieść ale lepiej jak jest tuz obok szuflada. Sztućce z reguły to wyciągasz koszyk i idziesz...
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 16:10:55 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:11:56 czas Polski »
Piekanik jeden poziom niżej to dobra opcja jeśli jest mikrofala.
Zwróć uwagę na mikrofale pod zabudowę bo są takie małe gówna, że talerz duży ci nie wejdzie. Są modele "normalnej" wielkości, a są takie, że szklanka się zmieści.
Ostatnio montowałem samsunga piekarnik i nad tym mikrofala otwierana klapa w dół. Była pod zabudowę i było dużo miejsca. Najlepiej pooglądaj w sklepach.
Co do piekanika to pamiętaj, że musisz go obniżyć (przegrode poziomą na której stoi) o jakieś 0,9 cm bo wyjdzie ci brzydka szpara nad frontem.

Mam rozumieć, że ta lodówka ma 80cm głębokości, że tak wyjeżdzasz na kuchnie tymi słupkami?

Robiłem taką kuchnie w której dwa poziomy suszarek montowałem w dolnej szawce obok zmywarki by bez wstawania ładować talerze i szklanki na suszarkę.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:16:15 czas Polski »
no i chyba mnie przekonaliście z tym obniżeniem mikrofali, symetrii w takim razie nie będzie :P

lodówka jest głęboka, w właśnie dlatego słupek jest 80cm głębokości.

co do sprzętu to już kupiłem. mikrofala też samsunga i Przemku masz rację , mała pojemność
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2016, 16:18:15 czas Polski wysłana przez radeks »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:17:11 czas Polski »
Mam rozumieć, że ta lodówka ma 80cm głębokości, że tak wyjeżdzasz na kuchnie tymi słupkami?

I jako jedyny z nas zobaczył ważną sprawę. Co fachura to fachura ;)

Swoją drogą to lodówki 2 skrzydłowe max 700 gł widziałem
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:23:27 czas Polski »
w sumie lodówka ma jakieś 73 cm głębokości , ale chyba powinienem zostawić trochę miejsca od ściany? no i musi być też z tyłu trochę miejsca na podłączenie wody do kostkarki

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:36:37 czas Polski »
Do kostkarki jest cieniutki wężyk a zawór lepiej żeby za lodówką nie był. Co do odłegłości os ściany to instrukcja prawdę Ci powie. Teraz jest taka technika  :o

radeks

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:42:45 czas Polski »
z tą lodówką to w ogóle trochę się mam. Jak już wszystko będzie ustawione to z lewej strony zostanie tylko 16cm, czyli na styk żeby po otwarciu zamrażarki można było szuflady wyciągnąć. zawór niestety będzie za lodówką , ale dam dłuższy przewód żeby bez kłopotów można było wysunąć lodówkę.
Faktycznie w instrukcji powinno być opisane ile zostawić przestrzeni z tyłu. Idę poszukam instrukcji :P gdzieś powinna jeszcze być

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:46:25 czas Polski »
czyli na styk żeby po otwarciu zamrażarki można było szuflady wyciągnąć

Rozumiem, że to po 80 mm z kazdej strony ? Zeby prawą część elegancko otwierać. Trcoche lipa z tym zaworem ale się zdarza.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:48:24 czas Polski »
Przy takiej lodówce nie zlicujesz słupka z drzwiami lodówki. Drzwi zawsze otwierają się na bok. Musi stać przed szeregiem... :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2016, 16:53:26 czas Polski »
@kwita Przed świętami robiłem kuchnie z tego typu lodówką. Zdziwiłem sie ale zawiasy były tak skonstruowane, że mogłeś zlicować z frontami i równo do słupka dosunąć. Teraz już wiem, że wszystko jest możliwe  :D

radeks

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2016, 17:06:44 czas Polski »
kurde, Kwita, masz rację.
właśnie sobie przemierzyłem lodówkę .... i znalazłem instrukcje obsługi :)
i wychodzi że lodówka musi być minimum 5cm od tylnej ściany, plus 60 cm żeby drzwi w nie wadziły sąsiednim szafkom.
Wychodzi na to że wystarczy 65cm głębokości. Jak myślicie, szafki zrobić na 70cm głębokości w takim razie?
hehe drogą dedukcji zostaną naniesione pierwsze poprawki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2016, 17:16:19 czas Polski »
Ja ostatnio robiłem, lodówka BEKO, szklane czarne drzwi, po otwarciu drzwi odchodziły w bok o około 6 cm. Masakra

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Stycznia 2016, 17:27:41 czas Polski »
Bo tak jest standardowo ale ta jedna jedyna mnie zaskoczyła. Będę jeszcze u tych ludków to spiszę model.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #28 dnia: 03 Stycznia 2016, 22:46:46 czas Polski »
Wychodzi na to że wystarczy 65cm głębokości. Jak myślicie, szafki zrobić na 70cm głębokości w takim razie?
Ja bym robił 65. Zawsze mniej na kuchnie wchodzisz i zawsze mniej materiału :)

Offline arturs

« Odpowiedź #29 dnia: 03 Stycznia 2016, 23:25:28 czas Polski »
lodówkę masz więc sprawdz organoleptycznie ile musisz mieć otwarte drzwi żeby wysunąć wszystkie pojemniki.. u mnie tak wyliczyłem, że lodówkę musiałem przestawić..
aha.. i zmywarka musi być przymocowana do blatu od góry bo będzie inaczej się bujać..