27 Czerwca 2026, 22:46:18 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38758 razy)

kwita

• Gość
Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #180 dnia: 16 Lutego 2016, 20:04:16 czas Polski »
Niedawno robiłem znajomym kuchnię i kupiłem relingi Rejsa. Dziwnie tanie, średnia cena wyszła 11zł/szt. Ładnie wykonane tylko że ciężkie :) (pełny pręt) stalowy... Wyregulowałem sobie drzwiczki w górnych szafkach (na HK-S) i pojechałem na montaż. Na koniec pozakładałem relingi i ups... :). No i ponownie regulowałem :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #181 dnia: 16 Lutego 2016, 20:06:28 czas Polski »
Kwita. Wyjasnisz mi z tymi relingami do aventosow ? Nie moge zaskoczyc a mnie zaciekawiles :)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 16 Lutego 2016, 20:11:40 czas Polski »
...do frontów założyłem uchwyty a regulację HK-S zrobiłem zanim przykręciłem relingi(uchwyty). W swoich szafkach mam relingi aluminiowe puste, ale one kosztowały około 40 zł za podajże około 60cm a tu pręt ciężki więc i front szybko opadał i nie zostawał w pozycji której chciałem. Musiałem więc podkręcać jeszcze raz sprężynę :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #183 dnia: 16 Lutego 2016, 20:14:04 czas Polski »
Aaa o uchwyty chodzi. A ja zachodze w glowe co to za kosmiczne prety do aventosow :D Dobra koniec offtopu

radeks

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 16 Lutego 2016, 22:22:24 czas Polski »
witajcie! :)
kolejne fronty na korpusach.
W czasie lakierowania zrobiłem mały upgrade, mini stojaczki pod fronty. Dla wygody oraz aby odkurz nie kotłował się między stołem, a spodem lakierowanego frontu.

Aventosy hk xs, są super! Faktycznie dzięki regulacji mocy można idealnie go sobie ustawić. Aczkolwiek nie ma ogranicznika otwierania klapy do góry. Mimo to jutro w górnej warstwie szafek też je zamontuję.

Teraz czas na płytę przylegającą do prawej ściany, a później znowu płyta wiórowa i korpusy :)

pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi!

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #185 dnia: 16 Lutego 2016, 22:28:12 czas Polski »
podoba mi sie. Ale klapa chyba na styk mija futryne  ;D

radeks

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 16 Lutego 2016, 22:33:51 czas Polski »
tak jest :) dlatego w korpusie dałem podwójną warstwę płyt.
ale już widzę że te drzwi od spiżarni powinny się otwierać w drugą stronę, bo tak klamka uderza w lodówkę  >:(

co do frontów, to trochę babola zrobiłem. Nie wiem jak ja to obliczyłem, ale górny front musiałem przyciąć prawie o centymetr :) ale nie rzuca się to w oczy

kwita

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 16 Lutego 2016, 22:37:52 czas Polski »
Futryna powinna mieć 20mm grubości więc front powinien sobie poradzić... :)
Robota super :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #188 dnia: 16 Lutego 2016, 22:52:52 czas Polski »
Na zdjeciach nie widac  ;) Fajnie by do tego ukladu pasowaly drzwi przesuwne.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #189 dnia: 19 Lutego 2016, 18:43:11 czas Polski »
cześć!
dziękuję Panowie za miłe słowa. Są bardzo motywujące szczególnie, że mówią je zawodowcy.

wczoraj wyciąłem, okleiłem krawędzie, przeszlifowałem oraz polakierowałem element boczny. Dziś go zainstalowałem.
Teraz w rękę instrukcja montażu zmywarki i od jutra ponownie korpusy.
Miłego weekendu życzę!

kwita

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 19 Lutego 2016, 18:49:52 czas Polski »
...robi się najdłuższa fotorelacja :) jakby ktoś nigdy nie robił mebli kuchennych to musi umieć przy tej jej umieć je zrobić. Jakby powiedziało Kozio, powstaje kuchnia zacna :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 19 Lutego 2016, 19:13:40 czas Polski »
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, czy są jakieś przeciwwskazania aby lodówka w zabudowie stała obok piekarnika lub zmywarki w zabudowie?

Offline krist138

« Odpowiedź #192 dnia: 19 Lutego 2016, 19:27:40 czas Polski »
Radeks  realizacja super . Ale mam pytanie z innej beczki  drzwi robione czy gotowe ładnie wyglądają

radeks

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 19 Lutego 2016, 19:38:53 czas Polski »
krist138, drzwi zamówione w bardzo fajnej fabryczce (Domaszewscy), pod wymiar. Sosna w okleinie dębowej

radeks

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 19 Lutego 2016, 20:17:55 czas Polski »
akwa-stolarz, nie sądzę że są jakieś przeciwwskazania. Obejrzałem ostatnimi czasy setki kuchni i w wielu przypadkach było właśnie tak jak piszesz, lodówka obok piekarnika.
Zmywarkę , nawet w mojej obecnej kuchni mam obok lodówki i też nic się  nie dzieje...

no chyba że masz na myśl "feng szuj" :P ... to w takim wypadku nie mam pojęcia :)