12 Maja 2026, 18:42:31 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38172 razy)

Offline michal4823

Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #90 dnia: 18 Stycznia 2016, 21:52:48 czas Polski »
Ja jednak wolę szyny, mogę na nich dokładnie wyregulować szafki, dzięki zawieszkom wszystko jest prościutko zawieszone. W celu uniknięcia wyginania, bądź odginania szyny, rozmierzam sobie na ścianie, w którym miejscu będą dokładnie znajdowały się zawieszki, i wiercę po obu jej stronach kołek rozporowy. Kołki stosuję tradycyjne, wkręcane, a nie żaden szybki montaż, z łbem sześciokątnym, aby było lepiej wkręcać. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby coś opadło, albo się odgięło.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #91 dnia: 18 Stycznia 2016, 21:56:20 czas Polski »
Czyli jak ze wszystkim kwestia przyzwyczajenia i wprawy. Uwiez mi, ze na hakach mam idealnie powieszone i wyregulowane a nie musze bawic sie w wycinki w boczkach. Nie odgina mi tez krancow. Po prostu miodziuniuniunio ale tak jak pisalem kwestia przyzwyczajenia
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 18 Stycznia 2016, 21:57:44 czas Polski »
Też wieszam na porządnych hakach, z doświadczenia wiem, że pewniej to wisi. Szyny robią już tak miękkie, że jak powiesisz to końcówki szyny się odginają...
Na szynie nie można przesuwać, szyna jest pomiędzy ściankami bocznymi...
Michał4823, powiedz mi jak wiercisz kołki po obu stronach kołka jak masz np. szafki wolno wiszące?
Na hakach też precyzyjnie wyregulujesz, tylko musisz zachować w miarę idealnie szerokość pomiędzy kołkami  :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 18 Stycznia 2016, 22:00:39 czas Polski »
dokładnie o to mi chodzi. wyciąć lub krótsze boki od razu zrobić

plus odnośnie zawieszek że te regulacje mają.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #94 dnia: 18 Stycznia 2016, 22:03:47 czas Polski »
Krotszych bokow nie rob bo szafka musi sie oprzec o sciane. Co do regulacji zawieszek to jakie by nie byly nie rob wkretarka tylko wkretakiem.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 18 Stycznia 2016, 22:05:33 czas Polski »
ok, dzięki Piotr, tak zrobię.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #96 dnia: 18 Stycznia 2016, 22:12:10 czas Polski »
Zaskoczylem wlasnie, ze moze Michal myslisz o hakach i tzw "uszach" przykrecanych do szafki  ;D Normalne "nowoczesne" zawieszki z regulacja tylko powieszone na hak nie na szyne. To tak dla wyjasnienia  8)

Offline michal4823

« Odpowiedź #97 dnia: 19 Stycznia 2016, 11:40:05 czas Polski »
A to przepraszam,ale właśnie o tych uszach starego typu pomyślałem i jakoś nie mogłem sobie wyobrazić jak to regulujecie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #98 dnia: 19 Stycznia 2016, 13:16:21 czas Polski »
Tak wlasnie pomyslalem, ze o tym pomyslales dlatego sprostowalem  ;D ;D Innego wyjasnienia na to co pisales nie mialem wiec zaczalem szukac  :D ;) ;D

kwita

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 19 Stycznia 2016, 15:07:29 czas Polski »
Teraz to i ja rozumiem :) ;) :D
Kiedyś wieszałem bardzo ciężką szafkę na czymś takim, rewelacja http://www.stolmet.pl/pl/p/Zawieszka-CAMAR-super-wytrzymalosc-CENA-ZA-KPL-1-strona-/2368

Offline michal4823

« Odpowiedź #100 dnia: 19 Stycznia 2016, 15:58:29 czas Polski »
Małe nieporozumienie, ale to chyba dlatego, że w zeszłym tygodniu miałem "przyjemność" montować kuchnie, którą sąsiedzi przenieśli z innego pomieszczenia. Były tam właśnie zamontowane te zwykłe, stare zawieszki. Niestety ale miło ich nie wspominam, szczerze to dopiero teraz widzę jaką wygodą są zawieszki regulowane, te nowoczesne :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 19 Stycznia 2016, 17:36:00 czas Polski »
Może się zdarzyć, że pomimo chęci wieszania na hakach, będzie trzeba powiesić na listwie. Miałem już taki przypadek w nowym budynku, pręty stalowe 2-3 cm pod tynkiem. Ale ostatnio poradziłem sobie wiertłem Bosch x5l, przewierca nawet pręty zbrojeniowe...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #102 dnia: 19 Stycznia 2016, 22:53:49 czas Polski »
Zgadza sie. Czasem trzeba sie z listwa przeprosic ale jak nie trzeba to haki i jechane :)

radeks

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 22 Stycznia 2016, 08:53:34 czas Polski »
cześć! wczoraj zrobiłem tą szafkę wiszącą. Dziś będę ją wieszać. Jakoś nie widzę żeby te małe zawieszki wytrzymałyby ciężar tej wielkiej szafki.
Jako że to moja pierwsza wisząca szafka to wyciąłem sobie miejsce na regulację szafki w poziomie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #104 dnia: 22 Stycznia 2016, 09:22:26 czas Polski »
Uważaj, aby ci nie zsunęła się z zaczepów podczas przesówania na boki podczas regulacji.
Osobiście nie robiętych nacięć w bokach właśnie z tego powodu.