13 Czerwca 2026, 21:53:21 czas Polski

Autor Wątek: Misja : KUCHNIA  (Przeczytany 38327 razy)

Offline RobRob

Odp: Misja : KUCHNIA
« Odpowiedź #150 dnia: 04 Lutego 2016, 23:30:05 czas Polski »
a jakie prowadnice kupiłeś do szuflad

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #151 dnia: 05 Lutego 2016, 06:40:59 czas Polski »

szafka z szufladami ma 82cm wys. (fronty po 28cm te większe i 16cm ten górny)
tyle co zmywarka, poza tym zmwyarka (i dalej) będą w głębi, stanowiąc,można powiedzieć, odrębny ciąg. Jak myślisz, chyba OK?

Jesli cokol masz 100 czyli korpus 720 to fronty masz za wysokie. Widze zrobiles podwojny wieniec (pod piekarnikiem). Zupelnie niepotrzebnie bi to zaburzylo temat. Chyba nawet bylo to gdzies poruszone ale nie chce mnie sie szukac :)
Ale skoro szafki nie beda sie licowaly to nie zauwazysz roznicy farciarzu ;)

@Robrob. To sa Tandemboxy Antaro z Bluma
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Andreas

« Odpowiedź #152 dnia: 05 Lutego 2016, 08:53:17 czas Polski »
No może Ci sie uda i nie będzie tak bardzo widać . :):)
Jedyne co jeszcze mogę doradzić na przyszłość , to nie otwieraj zmywarki zaraz po zakończeniu mycia , bo będziesz miał bok szafki do wymiany po jakimś czasie .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 05 Lutego 2016, 09:47:40 czas Polski »
Chłopaki, macie na bank rację.
korpus ma wys.720mm, cokół 100mm, fronty szuflad 280mm, 280mm, 160mm. Dlaczego są zbyt wysokie? Sumując te wysokości to daje 720mm, ale góry front podchodzi wyżej do piekarnika zakrywając podwójny wieniec.
Co do podwójnego wieńca, faktycznie pewnie to błąd, ale przez 6 lat użytkowania swojej obecnej kuchni dopiero teraz, jak zacząłem wnikać, to zauważyłem że mam podwójny wieniec :)
A dużo łatwiej mi było zrobić dwie pionowe szafki niż jedną wysoką.

Offline robson

« Odpowiedź #154 dnia: 05 Lutego 2016, 09:53:54 czas Polski »
Radeks , a ja mam takie pytanie czy nóżka od słupka w ,którym jest piekarnik po prawej stronie jest cofnięta na tyle aby zmieścił się  cokół?
Czy na cały prawy bok przyjdzie front i cokół będzie się z nim licował?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #155 dnia: 05 Lutego 2016, 09:55:42 czas Polski »
To moze tak bo nie wiem co dokladnie brales pod uwage przy wyliczeniach a co bylo przypadkiem. 2 szafki latwiej jest owszem zbudowac osobno ale wtedy dolna obnizasz o 18 mm a jej wieniec chowasz glebiej by przy otwarciu szuflady nie rzucal sie chamsko w oczy. Po drugie. Wyliczenia frontow jesli mualoby to byc pod blatem to nie otworzysz. Potrzebne szczeliny miedzy szufladami i miedzy blatem. Ja robie laczna wys frontow 713 a na szyflady 2x283 i 141.
Teraz to juz mleko rozlabe ale moze komus sie przyda a Ty masz farta, ze sie uda ;)
A jaki wysoki masz front np id zmywarki ?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #156 dnia: 05 Lutego 2016, 10:16:47 czas Polski »
Jakie masz wysokosci frontow ? Bo mam cos dziwne wrazenie, ze nie spasuja Ci sie wysokosci ze zmywarka (i dalej).
Chba, ze zdjecia przeklamuja troche rzeczywistosc ;)
U mnie była taka sytuacja że nie spasowała by się dolna linia frontu od zmywarki z frontami od szuflad wiec zastosowana jest listwa kilkucentymetrowej wysokości która jest na stałe przymocowana i przy otwieraniu zmywarki pozostaje na miejscu. Taki dodatkowy front pod frontem od zmywarki. Zatem da się obejść ten problem. U mnie wynikało to z tego że blaty mam na wysokości 90cm i zmywarka była mocno podniesiona do góry.

radeks

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 05 Lutego 2016, 10:18:40 czas Polski »
Robson, nóżki cofnięte o 50mm, ale z prawej strony będzie ścianka wystająca, licująca się z frontami, czyli jakieś 20mm. Także powinno być OK.

Piotr! dzięki za super podpowiedzi. Moim zdaniem nic jeszcze nie stracone. Kolejne szuflady będą na innej ścianie, także skorzystam z Twojej wskazówki.

co do frontu zmywarki to będzie tak wysoki jaki go zrobię hehe :) jeszcze do niego nie doszedłem . Teraz czas na fronty nad mikrofalą i po lewej. Muszę poczytać instrukcję zmywarki i wtedy będę wiedział wymiar frontu zmywarki. No chyba że masz jakieś wskazówki? (każda jest mile widziana)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #158 dnia: 05 Lutego 2016, 10:23:54 czas Polski »
Front zmywarki robisz dokladniebtak samo jak do szafki 600 lub 450 bo nie wiem jaka masz. Czyli 713x596 lub 713x446

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #159 dnia: 08 Lutego 2016, 10:09:52 czas Polski »
co do frontu zmywarki to będzie tak wysoki jaki go zrobię
Nie do końca tak musi być, w moim przypadku było tak że front został zlicowany z dołem szafek ale okazało się że zmywarka się nie otwierała do końca, blokował się front zmywarki o dolny cokół. Taka sytuacja wystąpi przy podniesionym blacie >83cm a dół szafek będzie na standardowej wysokości.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #160 dnia: 08 Lutego 2016, 10:12:51 czas Polski »
To tez zalezy jak gleboko daje sie cokol. Przy moim ustawieniu (40 mm od brzegu) prawie zawsze musze frezowac w cokole.

Offline formakuchni

« Odpowiedź #161 dnia: 08 Lutego 2016, 11:46:50 czas Polski »
Co do lodówki , sprawdzałeś ile musi mieć miejsca pomiędzy lodówką a korpusem? Niektóre mają zapis że musi być minimum 50 mm dylatacji czyli przy lodówce 900 mm szerokości powinno zostawić się 1000 mm (bo gwarancja może być nieważna).

I jaką płytę grzejną będziesz montował?  Bo nie doczytałem ?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #162 dnia: 13 Lutego 2016, 09:32:50 czas Polski »
formakuchni, w instrukcji napisano że ta lodówka może przylegać do ścian bocznych.

kończę właśnie kolejne fronty, które będą podnoszone.
Otwory na zawiasy puszkowe wiercić przed czy po lakierowaniu?
Do frontu o szerokości 106cm dać 2 czy 3 zawiasy puszkowe?
Ile od krawędzi frontu umieścić zawiasy (fronty szerokość 106cm oraz 60cm)?
z góry dzięki za podpowiedź :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #163 dnia: 13 Lutego 2016, 09:38:43 czas Polski »
Ja wiercę 100mm od krawędzi (środek puszki), przy zlewozmywakowej 140mm (tylko górny wymiar), we wszystkich frontach staram się trzymać ten sam wymiar niezależnie od szerokości,
co do ilości zawiasów:
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2016, 09:41:47 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #164 dnia: 13 Lutego 2016, 10:19:16 czas Polski »

formakuchni, w instrukcji napisano że ta lodówka może przylegać do ścian bocznych.

kończę właśnie kolejne fronty, które będą podnoszone.
Otwory na zawiasy puszkowe wiercić przed czy po lakierowaniu?
Do frontu o szerokości 106cm dać 2 czy 3 zawiasy puszkowe?
Ile od krawędzi frontu umieścić zawiasy (fronty szerokość 106cm oraz 60cm)?
z góry dzięki za podpowiedź :)

A ten szeroki na 1060 to jaki wysoki jest ? Jesli chodzi o wysokosc wiercenia to robie jak kolega wyzej tylko musisz tez wziac pod uwage by zawias nie trafil w jakas polke.