30 Kwietnia 2026, 19:34:46 czas Polski

Autor Wątek: Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??  (Przeczytany 28552 razy)

Offline GoPablo

Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??
« dnia: 06 Stycznia 2016, 13:18:14 czas Polski »
Witam,

Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??

Który i dlaczego?? Różnica w cenie to 600-800zl

Przeznaczenie - podłączenie elektronarzędzi, i sprzątanie pyłów budowlanych po remontach. Elektronarzędzi Festoola nie planuje kupować ze względu na cenę.

Może ktoś jest w stanie doradzić??

Pozdrawiam

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Starmix ISC ARD 1435 EWS czy Festool CTL 26 AC??
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2016, 13:44:07 czas Polski »
Witam BoPablo.
Nie bardzo rozumiem dlczego padło to pytanie skoro z założenia nie planujesz kupować Festoola ?

Offline GoPablo

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2016, 14:39:17 czas Polski »
Elektronarzędzia Festool, są niestety dwukrotnie droższe niż chociażby narzędzia z linii niebieskiego Boscha. Oglądałem videorecenzję Starmixa, do której link znalazłem w innym poście. Ta recenzja jest przekonująca mimo, że tej marki nie znałem wcześniej.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2016, 15:33:21 czas Polski »
Ceny są po to, aby je negocjować :). Ja mogę kupić np. Festoola CTL 26 AC po cenie netto. Pójdź do dealera i powiedz, że jesteś zainteresowany i podaj cenę za którą jesteś w stanie kupić albo za jaką Ci sprzedadzą. Kupuję nawet taniej, gdy płacę gotówką a nie kartą. Przy 2-3 tys. zł też muszą jeszcze prowizję odprowadzić :). Są tacy co kupują za ceny katalogowe. Ja chcę kupić 26-tkę i dokupić worek long, choć tani nie jest. Czy jest do Starmix-a to nie wiem
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2016, 15:34:52 czas Polski wysłana przez kwita »

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2016, 17:55:40 czas Polski »
Mam Starmixa ale tylko ISC ARD-1425 EWS. Z modelem 1435 ma wspólne bardzo wiele, jest tylko mniejszy zbiornik. Moc, siła ssania i inne parametry są te same. Swój odkurzacz polecam jak najbardziej. Bardzo dobra firma, robi odkurzacze dla wielu innych producentów z tego co słyszałem. Dobrze ciągnie, zbieram nim wszystko i przy remoncie i jak coś robię w drewnie i jak się woda rozleje. Przy pracy strugiem elektrycznym z Lidla praca praktycznie bezpyłowa. Nie podłączałem go jeszcze do pilarki więc nie wiem jak z tym. Na neci jest sporo pozytywnych opinii. Jedyne czego brak to worka longlife jak w Festoolu, tego rozpinanego na dole. W Starmixie są  tylko zwykłe worki, albo przynajmniej ja nie znalazłem, a szukałem jakiś czas temu. Przy odkurzaniu codziennym w domu, kurz siada na filtrach i nie da się tego otrząsnąć, bo to takie lekkie jak kurz na miotle. Zwykły pył budowlany otrząsa bez problemu.

Offline Jake28

« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2016, 18:17:48 czas Polski »
To i ja dorzucę swoje 5 groszy :) Niedawno szukałem dobrego odkurzacza dla siebie wybrałem starmixa ard 1425 (super sprzęt ) a kupiłem festoola. Dlaczego ? Ponieważ filtr do festoola kosztuje 80 zł a do starmixa 400zl plus worki i wychodzi całkiem sporo kasy. W zakupie Festool był droższy nieszczęsny worek long live jest skandalicznie drogi ale w perspektywie czasu myśle ze zaoszczędze pare groszy. Podsumowując zdecydowała ekonomia bo twierdze ze starmix parametrami jest lepszy

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2016, 20:30:15 czas Polski »
Jeśli chodzi o worki do Festoola, te niby jednorazowe. Kiedyś mi zabrakło a musiałem skończyć, więc z siły musu wysypałem pył i worek działał jak nowy.
Każdy można tak przerobić kilka razy, więc spore oszczędności. No ale koniec końców, mam long live.

Offline GoPablo

« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2016, 22:37:26 czas Polski »
Jutro może będę w sklepie to może uda się coś wynegocjować, chociaż ostatnio próbowałem coś innego zakupić, to ciężko wynegocjować cenę zbliżoną to internetowej. Zobaczę jak będzie cenowo to wyglądać.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2016, 22:50:50 czas Polski »
jak czcesz kupić taniej to jeśli masz kolegę co jest na VAT, to może ci to kupic na swoją firmę baz Vatu.

Offline Grześ_

• Full Member
  • Ocena +6/-0
  • Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Stycznia 2016, 00:36:54 czas Polski »
Też mam Starmix ISC ARD 1425, polecam. chociaż też ubolewam że nie ma worka long life, myślałem żeby przerobić jakoś worek. możliwa praca bez workowa.
prawdopodobnie Starmix robi dla Maffela i Metabo (bardzo do siebie zbliżone)

Offline luczak69

« Odpowiedź #10 dnia: 07 Stycznia 2016, 01:47:33 czas Polski »
Starmix robi dla wielu firm (wyzej wspomniane metabo i mafell,hitachi,spit,aeg,3m,berner,starsze modele boscha gas25 gas50 i pewnie jeszcze kilku innych by sie znalazło. Festool natomiast nie produkuje swoich odkurzaczy ,zamawia je od Nilfilsk Alto lub jak rozpatrywany model od Kraenzle.
Uzywam Ard1625 od około dwóch lat i złego słowa nie moge na niego powiedziec a nie jest u mnie od nowości.Słuzy mi do szlifierki do gładzi,szlifierki do betonu, czasem do zagłębiarki czy ukośnicy. Mysle ze brak worka longlife nie jest problemem poniewaz ten odkurzacz ma tak dobry system otrzepywania ze zaden worek nie jest potrzebny.Ceną filtra tez bym sie nie przejmował.Mój po wydmuchaniu kompresorem wygląda jak nowy, a zdarzało sie szlifowac wilgotne az go pozalepiało.Otrzepywanie w tych odkurzaczach rózni sie tym ze w ctl cewka opukuje filtr od góry a w ard podrzuca całe filtry które sa w obudowach z tworzywa.Jak dla mnie jedyny plus festoola to mozliwosc spiecia z systainerami.
Model który ty chcesz kupic nie potrzebuje przerw na otrzepywanie(jeden filtr otrzepuje a drugim odkurza,potem zmiana),ale czekanie az otrzepie nie jest strasznie uciązliwe.
Podsumowójąc jak do ogólnej budowlanki to starmix(taniej i lepiej) wciągnie wszystko co przejdzie przez rure:)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lutego 2016, 22:51:25 czas Polski »
Festoola nie widziałem, więc nie będę się wypowiadać, a Starmixa mam.

Mam ARD 1425 EWS. Jak ktoś pisał 1435 może otrząsać filtry nawet w ciągu pracy, ale trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy to potrzebne. Nigdy nie zdarzyło mi się, żeby zapchał mi się filtr na tyle, żeby odczuł spadek siły ciągu lub żeby zapaliła się kontrolka. Szlifowałem już tynki z podłączonym starmixem, zawsze mam podłączonego go do pilarki oraz szlifierki oscylacyjnej. Z tej drugiej zbiera 95% pyłu (ale może to zasługa samej szlifierki). Nawet po 1h szlifowania filtry się nie zapychały. Jeśli będzie odkurzacz używany do szlifowania gładzi przez 8h, to rzeczywiście ten z otrzepywaniem w czasie pracy ma sens, jak będą przerwy w pracy, to IMHO nie ma co przepłacać, bo jest tryb auto, który otrzepie filtry w przerwie w pracy.

Jakie zalety ma starmix? Jest to odkurzacz do zadań specjalnych. Pierwsza rzecz jaką nim robiłem to oczyszczenie 40m+ rynien, w których było pełno syfu, łącznie ze ścinkami z dachówek (rynny nigdy nie czyszczone - 5 lat). Całość zajęła ze 3h, ale do tego używałem worka fizelinowego (miałem jeden w komplecie). Wyssał z rynien wszystko, oprócz 2 cegieł i 30cm kawałków listew 2x8.
Podstawowa zaleta tego odkurzacza, co wejdzie do środka już nie wyjdzie. Podczas szlifowania tynku czy drewna, nawet papierami 220, żaden pył nie wydostaje się z odkurzacza (co ma miejsce w przypadku wielu innych odkurzaczy). Siła ssania rewelacja, kilka razy udało mi się wessać ze stołu naprawdę duże wkrętaki (takie 20cm+), takze trzeba uważać.
Do odkurzania pyłów "remontowo-produkcyjnych" można działać bez worka, wszystkie suche, lub lekko wilgotne pyły otrzepują się dobrze z filtrów. Gorzej jest z dużymi trocinami (np. wióry z ręcznego struga) albo zwykłym kurzem czy pajęczynami. Te rzeczy przyczepiają się to filtra mocno i nie da się ich otrzepać. Trzeba filtr myć :(. Także, do takich przylepnych rzeczy dobrze jest używać worka papierowego.

Obudowa odkurzacza wytrzymała, już kilka zderzeń zaliczył, rura 5m rewelacja.

Minusy? Niektóre akcesoria są słabe. Szczotka z zestawu do odkurzania parkietów marnie zbiera brud mimo, że odkurzacz ma na prawdę dużą siłę ssania. Niektóre szczotki warsztatowe, też są słabe, pył leci wszędzie tylko nie do rury. Dobra za to jest ssawa aluminiowa z włosiem. Nią można odkurzać wszystko z podłogi warsztatu. Do odkurzania części do mebli po szlifowaniu dobra jest ssawa okrągła. Standardowa końcówka węża pasuje mi do narzędzi deWalta bez żadnych przelotek, do chińczyków pasuje koncówka "schodkowa".
Znacznik "filterkontrol" jest trochę źle nazwany. Manual mówi, że informuje o zapchaniu filtrów i że wtedy trzeba je otrzepać lub wymyć. Ale ta kontrolka zaświeci się gdy siła ciągu spada, raz zapchał mi się wąż mokrymi ścinkami ze strugania i za nic w świecie nie mogłem wytrzepać/wymyć filtrów :). Nie jest to wada jako taka, ale jest to złe wyjaśnienie w instrukcji.
I jak wyżej wspominałem, otrzepywanie filtrów nie działa przy przyczepnych obiektach jak: koty z kurzu, bardzo mokre trociny, ostre strużyny czy pajęczyny. W przypadku takich odpadów dobrze stosować worki. I w moim małym ARD 1425 są słabe te małe kółka, 1435 ma chyba trochę większe.

Ja kupowałem ten odkurzacz także z myślą odkurzania domu, sprawdza się jeśli chodzi o siłę ssania i wygodę 5m rury. Nie sprawdza się w sprzątaniu piętra, gdy trzeba go tam wnieść i znieść. Dwa że jak stoi w garażu jako odkrzacz warstatowy to zawsze potem jest okurzony i ma brudne kółka, więc za dużo roboty z każdorazowym jego myciem przed odkurzaniem w domu, także na razie przypada mu tylko rola odkurzacza do zadań specjalnych.

Raczej na inny odkurzacz mojego ARD 1425 bym go nie zamienił, a używałem kilkunastu (z przemysłowych tylko Karcherów i chińczyków). Słyszałem za to opinię, że swego czasu w Lidlu był odkurzacz, który na prawdę daję radę, ale w akcji nie widziałem ....

Offline GoPablo

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2016, 00:10:40 czas Polski »
No i zakupiłem model Starmix ISC ARD 1635 EWS, co mogę o nim powiedzieć?? Używałem go przy wierceniu w cegle pod puszki elektryczne i w ogólnym sprzątaniu po tego typu pracach. Drugim zadaniem jakiemu sprostał to oczyszczenie miejsc w ogrodzie gdzie mam wysypany drobny biały kamień pomiędzy roślinami. Jesienią tam naspadało dużo liści i innych drobnych igiełek itp części z innych roślin. tutaj wykorzystałem dyszę szczelinową aby nie wciągało mi kamieni. Efekt satysfakcjonujący. Nie żałuję zakupu mimo wysokiej ceny jak dla mnie. po tych pracach filtry brudne mimo otrzepywania. Mimo wszystko siła ciągu nie spadała. Zwykłym odkurzaczem bym tego nie zrobił.

Offline ZIOMAN

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Listopada 2016, 21:11:25 czas Polski »
Witam. Też go mam i też chwale, ile dałeś bo mnie wyszedł 1800zł brutto.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Listopada 2016, 21:18:57 czas Polski »
Ja chcę kupić 26-tkę i dokupić worek long, choć tani nie jest

Kwita nie kupuj tego worka , bo to festoolowy niewypał. Ten worek uszyty jest z podwójnego materiału . Nadaję się tylko do zbierania wiórów . Jeśli coś szlifujesz , wiercisz , lub frezujesz i "produkujesz" pył , to dostaję się on pomiędzy ścianki worka i niema go jak wytrzepać . Musiałem rozerwać jedno poszycie ,żeby dostać się do tego syfu , który zalegał w środku . Po kontakcie z przedstawicielem festoola , dostałem info ,że on nie jest stworzony do odsysania drobnych pyłów . Szkoda, żebyś wywalił około 600zł w błoto . U mnie poleciał w śmieci po około 3 miesiącach.