26 Kwietnia 2026, 02:11:52 czas Polski

Autor Wątek: Fronty kuchenne drewniane z klejonki, pełne  (Przeczytany 12344 razy)

radeks

• Gość
Fronty kuchenne drewniane z klejonki, pełne
« dnia: 09 Stycznia 2016, 09:36:39 czas Polski »
Cześć!
chciałbym poruszyć następujący temat :) rozważałem zrobienie u siebie w kuchni frontów drewnianych, takich jak na zdjęciach poniżej. Byłem przekonany że nie ma z tym wiele roboty... udałem się więc do znajomego który takie fronty posiada u siebie. I trochę zbiło mnie to z tropu.

W każdej klejonce frontu, od tyłu jest wyfrezowany otwór i wklejona jest listwa,poprzecznie . Domyślam się że służy do tego aby ograniczyć wyginanie się frontu przez pracujące drewno. U kolegi kuchnia jest z brzozy. Czy takie wklejane listwy są wymagane we wszystkich gatunkach drewna ,czy tylko miękkich?
I czy takie rozwiązanie jest w ogóle konieczne?
Czy możecie podpowiedzieć jakieś inne rozwiązanie?

Offline krit 6

Odp: Fronty kuchenne drewniane z klejonki, pełne
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Stycznia 2016, 11:48:49 czas Polski »
Listwy te nie są do dekoracji, tylko spełniają bardzo ważną rolę, utrzymują klejonkę, aby się nie złamała. Jeśli by ich nie było, to przy energicznym zamykaniu w trakcie wymiany zdań z" drugą połową"drzwiczki mogły by się złamać. Poza tym, tak jak podejrzewałeś, zapobiegają wypaczaniu się drzwiczek. Bez względu na twardość drewna na fronty jest to wymagane.

Offline Andreas

« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2016, 11:56:57 czas Polski »
Zgadzam sie z przedmówcą  . Wszystkie gatunki drewna pracują . Jak widać na przedostatnim zdjęciu nawet listwa nie pomogła i pękło . Mam też wrażenie że szuflada na ostatnim zdjęciu jest wykonana inną techniką .
Ja bym raczej wolał zrobić klejonkę gr 5-7 mm , i to nakleił na mdf lub wiórę , jest pewność że nie będzie pękało , a i lasów się oszczędzi .

Andrzej

Offline robson

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2016, 12:00:51 czas Polski »
Tak jak pisze poprzednik są to listwy stabilizujące drzwiczki .
Z kolei listwa taka przyklejona w poprzek ogranicza naturalne zsychanie się drewna,
może to skutkować szparkami we frontach.
( zdaje się że widać to na przedostatnim zdjęciu)

przemyśl temat zastosowania frontów płycinowych 
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2016, 12:02:58 czas Polski wysłana przez robson »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Stycznia 2016, 12:29:37 czas Polski »
Ja bym raczej wolał zrobić klejonkę gr 5-7 mm , i to nakleił na mdf lub wiórę , jest pewność że nie będzie pękało

To nie jest dobry pomysł

Offline Andreas

« Odpowiedź #5 dnia: 09 Stycznia 2016, 13:14:43 czas Polski »
Tomku uzasadnij swoją wypowiedź ;)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2016, 14:10:46 czas Polski »
Skrzywi drzwi.

Offline Andreas

« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2016, 14:24:45 czas Polski »
Dając taką klejonkę z dwóch stron , na lewą może być cieńsza , ważne aby było coś przeciwprężnego .
Mam wrażenie że tak właśnie jest wykonana szuflada na ostatnim zdjęciu , środek płyta oklejona,potem doklejki  i na prawą stronę   ok 3mm drewna .
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2016, 14:29:42 czas Polski wysłana przez Andreas »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Stycznia 2016, 15:30:02 czas Polski »
Dając taką klejonkę z dwóch stron , na lewą może być cieńsza , ważne aby było coś przeciwprężnego .

Jak dwie  strony równa grubość  -  to ok.- wcześniej tego nie  zaznaczyłeś

Offline Andreas

« Odpowiedź #9 dnia: 09 Stycznia 2016, 15:56:10 czas Polski »
Bo wydaje mi sie że jeśli ktoś sie czegoś takiego podejmuje to ma jakieś pojęcie o tym . I wie że trzeba dać coś przeciwprężnego . I wg mnie w domowych warunkach nie jest możliwe  dobre wykonanie . Chodzi głównie o wyposażony warsztat , strugarka , grubościówka , szlifierka walcowa , prasa .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Stycznia 2016, 16:06:25 czas Polski »
po tych informacjach jest już jasne że u mnie będą fronty ramiaki :P nie podjął bym się tego na moim poziomie doświadczenia.
Jak ten stolarz zrobił te miejsca na listewki wklejane? wyfrezował ile mógł, a narożniki dłutem wykończył?

ps. szuflady na zdjęciach tak samo jak fronty szafek zrobione

Offline Andreas

« Odpowiedź #11 dnia: 09 Stycznia 2016, 16:59:03 czas Polski »
Pierwsze wyfrezowane we froncie i wklejona listwa , jak po lewej stronie , a potem doklejki po bokach jak po prawej .

radeks

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Stycznia 2016, 18:07:37 czas Polski »
teraz rozumiem, faktycznie jest tak jak rozrysowałeś. dzięki za informację.
czyli nie jest aż tak mega dużo dodatkowej przy tym pracy.

Krajmesel

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Stycznia 2016, 20:16:56 czas Polski »
Na tego typu rozwiązanie jw. drewno musi być zajebiaszczo dobrze wysezonowane.

Offline Qbek

« Odpowiedź #14 dnia: 24 Czerwca 2018, 10:20:09 czas Polski »
Hej
Podobają mi się takie fronty jak w temacie. Chcę zrobić drzwiczki dębowe 60cmx100cm i wiem że po sklejeniu na 100% się wypaczą.
Dlatego trzeba dać listwę/deskę kontrującą. Nadal czegoś jednak nie rozumiem. Na załączonych zdjęciach do frontów od wewnętrznej strony została wpasowana i wklejona listwa. Dzięki temu drzwiczki się usztywniają ale czy przez użycie kleju deski/front nie zacznie pękać? Poruszałem już  to zagadnienie w temacie "Doklejka w poprzek" i tam jasno wynika że nie można na sztywno zwieńczyć klejonki deską. Dla mnie czy to front czy blat stołu takie połączenie jest złe jak na powyższych zdjęciach. Jak to ugryźć gdy wykluczamy użycie ramki i płyciny.