31 Maja 2026, 09:49:20 czas Polski

Autor Wątek: Szlifierka walcowa  (Przeczytany 8625 razy)

Offline molu

Szlifierka walcowa
« dnia: 10 Stycznia 2016, 22:26:57 czas Polski »
Niedawno skończyłem prace na szlifierką walcową. Konstrukcja z kantówki 45x90 (albo jakoś tak). Może nie jest piękna i kilka rzeczy powinno się wykonać inaczej, ale spełnia swoje funkcje i działa, a chyba o to chodzi.
Szerokość walca to 470mm, średnica 125mm, silnik jednofazowy, 1.1 kW.
Walec wykonałem z mdf. Lepszy byłby sklejkowy, ale mdfu miałem zapas, który leżał i się prosił o wykorzystanie. Niestety takie rozwiązanie ma swoje wady - pękanie kółek już po sklejeniu. Na razie to nie problem, pękły tylko trzy, szczelina pomiędzy nimi pomijalna. Jak się okaże, że jest coraz gorzej to albo zrobię nowe kółka (sklejka) albo pomyślę nad wykonaniem walca z rury aluminiowej. Kółka zrobiłem na frezarce - szablon sklejkowy wykonany przy jakiejś okazji na cnc, więc nie było problemu, że kółka o różnej średnicy, itp.. od razu świetnie spasowane z wałkiem. Wałek o średnicy 30mm więc nie ma  mowy o wyginaniu się. Całość wyszła równo, niewiele do planowania. Po uruchomieniu maszyny wystarczyło wjechać z kawałkiem płaskiego mdfu z naklejonym papierem ściernym i w ten sposób wyrównać wałek do blatu. Potem tylko sprawdzenie średnicy na końcach, korekta wysokości stołu, ponowne szlifowanie i walec równiutki.
Pierwotnie chciałem zrobić posuw materiału mechaniczny, ale okazało się, że z ręki idzie całkiem nieźle. Nie ma nierówności poprzecznych. Posuw ręczny też trochę z lenistwa - musiałbym zmodyfikować mechanizm podnoszenia blatu. O nim też słów kilka - nie chciałem jednej, centralnej śruby w pionie podnoszącej blat (niestabilne podparcie). Zrobiłem tak, że do blatu, od spodu, zamocowane są nieruchome kliny, a pod nimi jest wózek napędzany śrubą. Ruch poziomy wózka przekłada się na punkt podparcia klinów i zmianę wysokości blatu. Maksymalna wysokość szlifowania - ok 10 cm, min to ok 6mm. Jak bym chciał cieńsze szlifować to trzeba przymocować do jakiegoś podkładu. Blat to trzy warstwy mdf o łącznej grubości 46mm. Mocowanie do ramy przy pomocy łożysk w oprawach i podpór do prowadnic cnc. Dodatkowo dorobiłem blokady po bokach blatu - po ustawieniu grubości szlifowania dokręcam gały. Ani drgnie....  Papier blokowany na końcach walca, nie ma rzepa. Nawinięcie we właściwą stronę wystarcza - następuje zaciskanie się papieru na walcu. Przy walcu 47x12,5 potrzeba ok 240 cm papieru o szerokości 10 cm.
Zamocowałem kółeczka pod nogami, ale takie  średniej jakości - hamulce trzymają na słowo honoru.. jak bym ustawił na grube zbieranie i porządnie się zaparł pchając materiał to przesuwam maszynę na tych kółkach. Trzeba by wymienić albo blokować w inny sposób. Chociaż kółka to głownie ze względu na przemieszczanie po warsztacie, bo nie ma stałego miejsca postoju.

Kilka fotek konstrukcji.

Sapeli po szlifowaniu 80tką.

T.

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Szlifierka walcowa
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2016, 22:56:31 czas Polski »
Świetnie
 Mam plany na podobna

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Henry

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Stycznia 2016, 10:22:51 czas Polski »
Fajna.. też bym sobie taką zrobił... Pokaż jak zrobiłeś mocowanie papieru.

Offline molu

« Odpowiedź #3 dnia: 11 Stycznia 2016, 10:35:59 czas Polski »
Papier blokowany klocuszkiem. Wnęka na blokadę jest utwardzona klejem CA, na spodzie jest wkręcona nakrętka rampowa (mdf nie wytrzyma zbyt długo wkręcania/wykręcania).

T.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Stycznia 2016, 11:06:40 czas Polski »
Gratuluję.
Teraz czas na posów, bo jak na chwilę się zatrzymasz z przesówaniem materiału to klops.

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 11 Stycznia 2016, 11:23:41 czas Polski »
Prosto i skutecznie... muszę coś takiego zmajstrować. :)

Offline DM

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Stycznia 2016, 13:19:58 czas Polski »
Problem będzie z odprowadzeniem ciepła z papieru.
Następna sprawa to papier lekko się naciąga a potem robi prepletetet jak nie ma mocowania ze sprężyną naciągającą.

Drugi silniczek i można by pomyśleć o oscylacji.

Wie ktoś co to za szlifierka ?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Stycznia 2016, 13:26:24 czas Polski »
Stawiam na walcową. ;D ;D

Offline molu

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Stycznia 2016, 14:07:27 czas Polski »
DominikDec - przy ilości szlifowania jakie odczyniam grzanie nie jest jakimś dużym problemem. Używam papieru na bardzo mocnym i sztywnym płótnie, nie zauważyłem by się mocno luzował. Coś tam zawsze, ale po pierwszym szlifowaniu można sprawdzić i dociągnąć.

T.

Offline marek20

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Stycznia 2016, 17:00:09 czas Polski »
świetna szlifierka ;)

Offline mateusz111

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2016, 21:09:18 czas Polski »
Czy to białe na silniku to kondensator?

Offline molu

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2016, 22:02:34 czas Polski »
Na silniku jest niebieski kondensator, z jasną nakładką.

T.

Offline mateusz111

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Stycznia 2016, 18:13:38 czas Polski »
Zastanawiam sie czy na wał wyrówniarki można założyć taki papier?

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Stycznia 2016, 18:15:16 czas Polski »
nie przy takich obrotach ;D

Offline molu

« Odpowiedź #14 dnia: 14 Stycznia 2016, 19:31:10 czas Polski »
można, dwa razy.. pierwszy i ostatni.. ;)

T.