27 Kwietnia 2026, 21:27:16 czas Polski

Autor Wątek: Oswietlenie warsztatu na Power Ledach  (Przeczytany 9799 razy)

Offline marcinatj

Odp: Oswietlenie warsztatu na Power Ledach
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Stycznia 2016, 22:40:10 czas Polski »
no to panowie pokażę wam różnice
mam w jednym pomieszczeniu zamontowaną żarówkę 60w na czujniku ruchu oraz lampę z 24 diod 1w power led.
ledy:

zwykła żarówka

przy czym zdjęcie z żarówką było robione na dwukrotnie dłuższym czasie naświetlania.

jeszcze  jak ta prowizorka  wygląda:

« Ostatnia zmiana: 13 Stycznia 2016, 22:48:16 czas Polski wysłana przez marcinatj »

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #16 dnia: 13 Stycznia 2016, 23:05:51 czas Polski »
Raczje w świetlówki led się pchać nie będę.
Jeśli chodzi o to jak mam zamiar je montować to wychodzi, że w takiej listwie http://allegro.pl/profil-aluminiowy-wide-pl18-32x11-na-wymiar-10cm-i5915986015.html
która już wystarczająco odbierze ciepło.
Nie mam zamiaru skupiać światła na stół ale jakby co to są soczewki na takie power ledy.
Tak patrze na rozmieszczenie diód marcinatj i trochę mi się zmienia koncepcja :)
Miałem plan z szkłem/plexą szronioną więc się fajnie powinno się rozproszyć.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2016, 23:18:13 czas Polski »
A jakie lepsze światło do pracy "ciepłe" czy "zimne" ? Lepiej chyba przy ciepłym bo oczy się nie męczą ale z to gorzej doświetlone.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Stycznia 2016, 23:24:00 czas Polski »
35 Wat nad blatem. Cala obudowa z kablem 4m i świetlówka kuoiona w IKEA za 19zł. Co jakoś czas zmian aranżacji ekspozycji i sprzedaja używane.  Blat doświetlony rewelacja.

Offline kinatS

« Odpowiedź #19 dnia: 14 Stycznia 2016, 01:46:21 czas Polski »
przy czym zdjęcie z żarówką było robione na dwukrotnie dłuższym czasie naświetlania
Hmm jeśli parametry zapisane w plikach są poprawne, to wychodzi na to że to bardziej żółte zdjęcie naświetlało się 1/15sec przy iso 2000 a to bardziej "białe" 1/30sec przy iso 1000, więc tak jak by 4 razy dłużej naświetlane ';)
Wspomniałeś żarówkę 60W, mowa o "normalnej" tradycyjnej żarówce?

Jak będę miał chwilę czasu jutro, mogę pstryknąć na tych samych nastawach jakąś "zwykłą" żarówkę do porównania z tymi moimi do filmowania i ze świetlówkami ledowymi o których wspominałem

« Odpowiedź #20 dnia: 14 Stycznia 2016, 06:34:46 czas Polski »
Poprosze

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #21 dnia: 14 Stycznia 2016, 08:51:27 czas Polski »
Przemku sprawdź tylko koniecznie dostawce LED-ów. Ostatnio dorywczo pracowałem w zakładzie pod Białymstokiem i gość miał w srodku oświetlenie zrobione na świetlówkach.
https://www.google.pl/search?q=oprawy+%C5%9Bwietl%C3%B3wek&biw=1366&bih=681&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjfnPC_6KjKAhVMiywKHTefD_IQ_AUIBigB#imgrc=zexN4rd6-TrPTM%3A
Pytałem ile go to kosztowało bo robote moim zdaniem robiło to powiedział że za oprawę i świetlówki zapłacił coś koło 80zł/szt
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

« Odpowiedź #22 dnia: 14 Stycznia 2016, 09:07:49 czas Polski »
Ja ze wszystkim zmieszczę sie w stówce. A świetlówek bym potrzebował z 6-8

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Stycznia 2016, 09:11:21 czas Polski »
Ekonomicznie myśląc masz dużo racji, mam nadzieję że to oświetlenie się sprawdzi. Będę Ci kibicował :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Henry

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Stycznia 2016, 10:28:25 czas Polski »

Bo nie liczysz kosztu oprawy :)
Pomyśl o jakimś skupieniu - masz ściany które nie będą zbyt dobrze odbijać światła, tylko je "połykać", więc nie warto go marnować na świecenie na boki. Z tego co pamiętam z filmów to sufit masz dość wysoko.

Lepiej chyba przy ciepłym bo oczy się nie męczą ale z to gorzej doświetlone.

Męczą Ci się oczy jak coś robisz na podwórku w cieniu podczas słonecznego dnia? Bo masz wtedy 7000K albo i więcej.
W pochmurny dzień masz ok 6500K, a na słońcu 5500K. Mnie to się oczy męczą tylko jak mam za słabe światło albo za duże kontrasty.
Na wsi w warsztacie mam świetlówki 5300K i jak je ostatnio włączyłem popołudniu (zimowe słońce o tej porze i tak daje dość ciepłą barwę) to barwa światła była identyczna jak ta wpadająca przez okno (mam strugnicę przy samym oknie).

BTW: czasami jak wychodzę z mieszkania z psem wieczorem i się rozglądam po bloku to moje okno od razu widać - jest najbardziej "niebieskie" (pokój w którym pracuję przy kompie). Ale jak w nim pracuję to jest po prostu biało i bardzo dobrze mi się przy nim pracuje (takie same świetlówki jak w warsztacie - 5300K, mam jeszcze oświetlenie ogólne pokoju cieplejsze ale nie używam podczas pracy).

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Stycznia 2016, 11:40:27 czas Polski »
Marcinatj w jakim rozstawie masz te kiedy?
Tak ze zdjęcia jakoś mi cieżko wyliczyć. Planowałem 6cm ale moze trzeba 10 cm

Offline marcinatj

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Stycznia 2016, 14:02:55 czas Polski »
Z tego co sprawdzałem to ok 25 cm średnica samego otworu to 8 cm. Ta tak zwana lampa i rozstaw ledów jest totalnie przypadkowy, koledze w pracy pomyliły się wymiary przy wklepywaniu na cnc i tak powstał odpad do zutylizowania:). Tak duże rozproszenie ledów ma jedną podstawową zaletę, brak cieniów! Pomyśl o ledach 1w mają większą sprawność niż 3w a druga sprawa że na te już ledwo co mogę patrzeć bezpośrednio. Jak będziesz chciał to podam ci namiary na gościa u którego kupuję ledy od 3 lat. mam do niego zaufanie a druga sprawa on jako jedyny rysował mi wszystko jak budowałem pierwsze lampy.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Stycznia 2016, 14:10:53 czas Polski »
Poszukaj ledy firmy cree.  Akwaryści je chwalą

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline Henry

« Odpowiedź #28 dnia: 14 Stycznia 2016, 15:54:17 czas Polski »
Cree są super, ale jak ktoś ma spore wymagania co do widma. Ja raz je zamawiałem jak potrzebowałem zielonych i niebieskich do powiększalnika fotograficznego. Z oświetleniowymi to nie wiem czy warto - 2 razy droższe i ale nie 2x jaśniejsze.

Offline kinatS

« Odpowiedź #29 dnia: 15 Stycznia 2016, 01:32:47 czas Polski »
No to udało mi się ulepić jakieś porównanie:
Pierwsza fotka to jedna żarówka energooszczędna dedykowana niby do foto, teoretycznie ma 125W i 7200Lumenów, tyle że takie same które mam i na których jest napisane 85W tak naprawdę zużywały 50W, więc można przyjąć, że w kraju ryżu mają troszkę inne jednostki i to co jest napisane nie do końca z rzeczywistością koresponduje.
Druga fotka to żarówka 60W ta najbardziej klasyczna (specjalnie kupiłem w tesco ;) )
Czas naświetlania 10x dłuższy
Trzecia to dwie świetlówki ledowe 2x18W, parametry zdjęcia identyczne jak na pierwszej fotce.
Czwarta to metki na pudełkach z danymi.
Piąta oświetlacz led 10W, parametry takie jak na zdjęciu z żarówką 60W
Szósta poglądowa ze świetlówkami led

Można chyba przyjąć, że 10x dłuższy czas naświetlania, to tak jak by w tym miejscu zamiast jednej żarówki było ich 10 (choć może moja łopatologia jest mylna).

Ekonomicznie myśląc masz dużo racji, mam nadzieję że to oświetlenie się sprawdzi. Będę Ci kibicował :)
Ja też jak najbardziej kibicuje, ale czepie się, bo z pierwszego postu wynika że planujesz 35 takich powerled'ów.
Później piszesz, że te ledy mają 90LM. 35x90LM=3150LM
A teraz że potrzebował byś 6-8 świetlówek (te które mam są oznaczone że mają 1650LM szt. i można je kupić od 25zł/szt. 120cm szerokości).

Nie chciał bym żeby wyszło, że próbuję Cię przekonać na siłę czy coś, bo sam często lepie sobie różne "prototypy", różnie bywa z efektem końcowym, ale sama zabawa w lepienie sprawia mi przyjemność.

Mój sufit to około 220cm, więc do stołu od tych światełek było jakies 100-120cm. no i ściany białe, w miarę świeżo akurat ten kawałek malowany...

Nadal nie wspomniałeś, jaką powierzchnię chcesz oświetlać.

Pozdrawiam

P.S. Taka żaróweczka energooszczędna kosztuje 50zł