18 Maja 2026, 23:42:29 czas Polski

Autor Wątek: Dobór tarczy pilarskiej  (Przeczytany 87880 razy)

Offline Guciok

Dobór tarczy pilarskiej
« dnia: 22 Września 2013, 16:10:57 czas Polski »
Pierwsze po powitaniu pytanie :)

Po dłuższym namyśle i analizie zdecydowałem się na zakup ukośnicy METABO KGS 216M. Rozważałem produkty tańsze ale chciałbym uniknąć pomyłek, których w ostatnim czasie kilka miałem. Narzędzie będę używał wyłącznie w celach amatorskich. Obecnie stoję przed następującym wyzwaniem. Muszę przykleić listwy przypodłogowe 80 x 16 mm MDF w sporym domku. Problem w tym, że nie wiem jaką tarczę pilarską wybrać. Nigdy w życiu nie miałem w rękach pilarki i nie mam żadnego związanego z nią doświadczenia. W związku z tym, proszę o ewentualne sugestie dotyczące techniki tricków cięcia, a może jakaś literatura? a może wystarczy kilka własnoręcznie przeprowadzonych prób?

Po przewertowaniu Internetu wydaje mi się, że powinienem poszukiwać tarczy posiadającej 48 - 80 zębów. Przy okazji, średnica tarczy to 216 mm, a otworu 30 mm. Jeśli zajdzie konieczność, bo trochę czas mnie ściga, to może być tarcza fi 210 mm.
Chciałbym, aby:
 - wykonane piłą cięcie było dokładne i nie posiadało poszarpanych krawędzi - zależy mi na jak najlepszym wykonaniu podjętego zadania.
 - cena tarczy odpowiadała nie była wygórowana.

Rozważałem następujące opcje:
http://www.znarzedziami.pl/product/item/215,3722,tarcza_bosch_multi_material_do_ukosnic_i_pilarek_tarczowych.html
http://www.znarzedziami.pl/product/item/215,3718,tarcza_bosch_multi_material_do_ukosnic_i_pilarek_tarczowych.html

Niezależnie od powyższego, w najbliższej perspektywie mogą mi się zdarzyć cięcia płyty meblowej, sklejki, a może blatów. Czy do tych celów muszę poszukać innej tarczy?

Offline Jakub

Odp: Dobór tarczy pilarskiej
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Września 2013, 17:07:36 czas Polski »
Kup sobie taką, a jestem pewien, że będziesz zadowolony: http://sklep.tomaco.ogicom.pl/5381-wz-n-pila-tarczowa-216-x-2-8-x-1-8-x-30-x-60.html lub http://sklep.tomaco.ogicom.pl/5381-wz-n-pila-tarczowa-216-x-2-8-x-1-8-x-30-x-80.html
Ważne jest aby przy docinaniu do oryginalnej culagi dokręcić (zwykle są otwory) listwę przeciwwyrwaniową którą dokręcasz jako całą nie rozciętą a następnie rozcinasz tą tarczą którą będziesz ciął. To zapewnia brak wyszczypać z tyłu elementu. Możesz sobie także taką wkładkę ze sklejki zrobić na dół stolika zamiast tej oryginalnej plastikowej tak samo jw. tą tarczą którą będziesz ciachał. Po angielsku nazywają to "zero clearance insert".  ;) Dojdziesz sam do tego.
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Września 2013, 20:34:18 czas Polski »
Ja kiedyś rozmawiałem z technikiem Festool i mówił, aby sprawdzić sobie tarcze do... laminatów/mineralnych  do Kapexa przy drewnie litym, tam jest ząb trapezowy i prosty. Jak wpadnie mi w rękę, to sprawdzę...

to chyba ta tarcza - http://www.festool.pl/Produkty/Accessories/Pages/Detail.aspx?pid=494606&name=Brzeszczoty-specjalne-260x2-5x30-WZ-FA64
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline studio tata

« Odpowiedź #3 dnia: 22 Września 2013, 21:34:15 czas Polski »
w moim dw780 byla na wyposaznei tarcza z tym zebem , ale niestety tepa
chyba dw780 sprzedaja z taka tarcza , moze cos w tym jest zeby z takim zebem uzywac do litego w ukosnicach ?

Offline Dreluks

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Września 2013, 22:59:53 czas Polski »
Witam,

Tą tarcze co Ty Jarku podałeś z linkiem też mi przedstawiciel festool'a polecał do litego drewna no ale cena swoje robi :(
---------------------------------------

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Guciok

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Września 2013, 23:07:24 czas Polski »
JarekO, zaproponowana przez Ciebie tarcza niestety leży poza moim zasięgiem...

Jakub, rozumiem, że masz na myśli to, aby do ciętego materiału przyłożyć kawałek innego. Tak połączone materiały ciąć razem. Jak rozumiem, dzięki takiemu połączeniu zasadniczy materiał, nie będzie poszarpany? Chyba gdzieś już czytałem o tej technice...

Jak myślicie, czy warto szarpnąć się na tarcze, które wcześniej wskazałem?

Offline Dreluks

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Września 2013, 23:12:18 czas Polski »
Witam,

O tej technice co Jakub zaproponował to ja już słyszałem od początków mojej przygody z drewnem. I znam ją doskonale i tak też tnę. Nie raz jest tak że wystarczy pomału ciąć i materiał wychodzi idealnie  ;)

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #7 dnia: 22 Września 2013, 23:30:40 czas Polski »
Proponowane przez Was tarcze z zębem trapezowo - prostym są stosowane przy cięciu materiałów drewnopochodnych i najczęściej laminowanych. Moim skromnym zdaniem popartym doświadczeniami w używaniu takich: http://www.europrofil.pl/product/id/7666,lu3d-pi-a-do-ci-cia-p-yty-wilrowej-laminowanej- tarcz nie nadają się one do cięcia litego drewna. Oczywiście przetniemy i to z dość dobrym rezultatem, ale: cięcie idzie bardzo ciężko, występują przypalenia, a przede wszystkim geometria zęba powoduje powstawanie na końcu przekroju wyszczypań, kłaczków. Po cięciu taką tarczą sam przekrój jest dobry ale trzeba z krawędzi zebrać te kłaczki papierem ściernym. Za to do płyty laminowanej są super. Jako nówki cięły niektóre laminaty bez wyszczypań od dołu bez użycia podcinaka. Do cięcia litego drewna zawsze używamy tarcz z uzębieniem na przemian skośnym bądź do cięcia wzdłużnego z zębem prostym. Tylko uzębienie na przemian skośne da nam najlepszej jakości przekroje. Dochodzą oczywiście aspekty związane z ilością obrotów tarczy, ilością zębów, średnicą, kątami nachylenia zębów, kątem przyłożenia, wysokością tarczy względem ciętego materiału, kątem natarcia, szybkością kątową, prędkością posuwu, ostrością tarczy i jeszcze innymi ;) Ale na pewno do litego nie są dobrym wyborem tarcze z uzębieniem trapezowo - prostym.
Pozdrawiam Jakub.

Offline Dreluks

« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2013, 23:52:06 czas Polski »
Witam,

I chyba masz rację Jakub. Ja uważam, że dobrym rozwiązaniem byłoby mieć po kilka pił do różnych obróbek materiału. W moim przypadku to zdaje egzamin. Z drobnym zębem mam 4 szt a z grubszym z 5 szt. I jak mam tępe to szykuje do ostrzenia i zawożę znajomemu. A w warsztacie w razie czego są gotowe do użytku.

pozdrawiam,
Łukasz - Dreluks

Offline Jakub

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2013, 23:56:33 czas Polski »
No tak trzeba, inna do płyty, inna do wzdłużnego, inna do poprzecznego, a jeszcze inna do uciosów i innych ramek gdzie zacięte musi być jak nożem ;)
Pozdrawiam Jakub.

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2013, 23:57:05 czas Polski »
Jakub - ja mam kilka tarcz do Kapexa i wszystkie na przemian ścięte. Zaciekawiło mnie jednak ta informacja o innych piłach i jak je pożyczę to może jakiś szybki test zrobię :)
Pozdrawiam
Jarek

Offline Guciok

« Odpowiedź #11 dnia: 23 Września 2013, 09:21:28 czas Polski »
Już wiem, że powinienem mieć kilka tarcz i że różna konstrukcja ostrza kwalifikuje daną piłę do cięcia konkretnego materiału. Dzięki Jakubowi :) dowiedziałem się, że czynników wpływających na jakość cięcia jest całe mnóstwo -  lecz muszę z czymś wystartować... na początek w grę wchodzą następujące materiały: MDF, sklejka, płyta meblowej.
Co sądzicie o produktach firmy GLOBUS?

Dzisiejszego ranka wpadła mi w oko ta piła: http://www.kammar24.pl/globus-pila-hm-216x30x281872z-gs10-ps32002160003-p-11096.html
Czy to dobry wybór?

Muszę zdecydować się na konkretny produkt. Posiadam pewną presję czasową. Jednak nęka mnie wątpliwość, czy dokonam właściwego wyboru. Nie ma to jak zobaczenie czegoś na własne oczy...

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Września 2013, 09:51:44 czas Polski »
Piły GLOBUS są Ok :)

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Września 2013, 12:12:32 czas Polski »
Dodam jeszcze, że... najlepsze piły to piły... ostre! :) Oczywiście wybór marki/modelu ma znaczenie, ale nawet najlepsza tarcza, która jest tępa nie pracuje dobrze. Poszukaj od razu dobrego zakładu z usługą ostrzenia tarcz.
Pozdrawiam
Jarek

Offline Guciok

« Odpowiedź #14 dnia: 23 Września 2013, 14:50:57 czas Polski »
Jarku,
masz rację.

Zamówiłem już piłę GLOBUS-a, o której wcześniej pisałem. Nie mogę się doczekać swojego pierwszego ciecia, niemal jak ten "pierwszy raz" :)