30 Maja 2026, 06:52:06 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do planowania (zamiast wyrówniarki)  (Przeczytany 15869 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Odp: Frezarka do planowania (zamiast wyrówniarki)
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Stycznia 2016, 14:47:25 czas Polski »
Masz dużo porządnych elektronarzędzi.  Tylko czym one są bez odpowiednich maszyn? Na twoim miejscu zastanowilbym sie nad wyrownywarką grubościówka.   

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline molu

« Odpowiedź #16 dnia: 18 Stycznia 2016, 15:15:04 czas Polski »
Jeszcze kilka moich przemyśleń. Czy wyrówniarka czy frezarka - to też zależy od szerokości materiału, który chcesz obrabiać. Bo jeżeli to mają być szerokie dechy, szczególnie  z jednego kawałka to bym poszedł we frezarkę. Owszem, namachasz się. Ale większość strugarek, które zwykle bierze się pod uwagę oferuje 20-30 cm szerokości obrabianego materiału. Praca na strugarce wymaga wprawy co by ze zwichrowanej deski nie zebrać za dużo (nawet nie wiadomo kiedy). A już na strugarce, która przypadkiem (większym lub mniejszym) ma źle wyregulowane blaty, to w ogóle. Tutaj jest przewaga frezarki - bezproblemowa ocena postępów w trakcie stugania..  Z rzeczy, o których trzeba pamiętać to sposób obsługi takiej frezarki.. sztywna podstawa do której mocujesz maszynę, frezarka bez luzów na nogach. I nie trzymać frezarki za uchwyty, tylko sobie zablokować włącznik, a całość pchać za podstawę (można dorobić jakieś rączki na końcach podstawy) - dzięki temu nie zmieniasz nacisku na podstawę i minimalizujesz ryzyko schodów i nierówności przy przejściach.

T.

Offline Cho

« Odpowiedź #17 dnia: 18 Stycznia 2016, 20:27:49 czas Polski »
Masz dużo porządnych elektronarzędzi.  Tylko czym one są bez odpowiednich maszyn? Na twoim miejscu zastanowilbym sie nad wyrownywarką grubościówka.   

wysłane przy użyciu tapatalk

Potestuje może najpierw na "elektronarzędziach", jak nie wyjdzie to na start może zlecę to jakiejś stolarni.Bo na jakąś porządną maszynę nie mam gotówki.
Najbardziej by mi się marzył taki Felder A3 Hammer 260 chyba by mi wystarczyło. Ile taka maszyna nowa po rabatach kosztuje ?

Offline Cho

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Stycznia 2016, 20:33:31 czas Polski »
Jeszcze kilka moich przemyśleń. Czy wyrówniarka czy frezarka - to też zależy od szerokości materiału, który chcesz obrabiać. Bo jeżeli to mają być szerokie dechy, szczególnie  z jednego kawałka to bym poszedł we frezarkę. Owszem, namachasz się. Ale większość strugarek, które zwykle bierze się pod uwagę oferuje 20-30 cm szerokości obrabianego materiału. Praca na strugarce wymaga wprawy co by ze zwichrowanej deski nie zebrać za dużo (nawet nie wiadomo kiedy). A już na strugarce, która przypadkiem (większym lub mniejszym) ma źle wyregulowane blaty, to w ogóle. Tutaj jest przewaga frezarki - bezproblemowa ocena postępów w trakcie stugania..  Z rzeczy, o których trzeba pamiętać to sposób obsługi takiej frezarki.. sztywna podstawa do której mocujesz maszynę, frezarka bez luzów na nogach. I nie trzymać frezarki za uchwyty, tylko sobie zablokować włącznik, a całość pchać za podstawę (można dorobić jakieś rączki na końcach podstawy) - dzięki temu nie zmieniasz nacisku na podstawę i minimalizujesz ryzyko schodów i nierówności przy przejściach.

T.

Faktycznie nie nie mam doświadczenia żadnego w wyrówniarkach jak i grubościówkach. Spróbuję z tą frezarką. W dalszym ciągu borę pod uwagę Festoola OF 1400, głównie z faktu braku doświadczenia wolę dopłacić trochę więcej i przynajmniej nie skupiać się na mankamentach samego urządzenia. Zakładam, że frezarki Festoola są godne naśladowania?

Offline sajo

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Stycznia 2016, 21:47:20 czas Polski »
jak niewiele będziesz przerabiał, to grubościówka makita + płaska podstawa dadzą radę. Ja w tej chwili tak robię i jestem zadowolony. Tylko trochę wolno. Wszystko zależy co będziesz robił.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Lutego 2016, 21:12:38 czas Polski »
Proszę bardzo. Moje wyniki z zastosowania tej techniki :)

Offline Cho

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Lutego 2016, 22:29:47 czas Polski »
Czekam na Hammer'a A331. :)
Z frezarką będę próbował gdy mi się nie zmieści. Dzięki za rady.
Doszedłem do wniosku, że jest to jedno z najważniejszych urządzeń do pracy z drewnem litym.

Offline RobRob

« Odpowiedź #22 dnia: 13 Lutego 2016, 13:57:20 czas Polski »
chrissbeile czasu ci się zeszło z jedną deską takie struganie frezem

Offline chrissbe

« Odpowiedź #23 dnia: 13 Lutego 2016, 20:27:40 czas Polski »
chrissbeile czasu ci się zeszło z jedną deską takie struganie frezem
około 4-5 minut, tarcica 330x800x55mm

Offline Cho

« Odpowiedź #24 dnia: 14 Lutego 2016, 15:00:27 czas Polski »
Proszę bardzo. Moje wyniki z zastosowania tej techniki :)

Swoją drogą mam kilka takich właśnie profili metalowych z regałów przyściennych. Te które użyłeś to z czego są? Jakoś szczególnie prostych szukałeś czy profile metalowe ogólnie powinny być proste po wyprodukowaniu?

Offline chrissbe

« Odpowiedź #25 dnia: 14 Lutego 2016, 16:43:42 czas Polski »
Zawsze jak kupuję stal to sprawdzam jej prostolinijność. Większa część jest idealna. Wystarczy przyłożyć poziomicę lub jakiś idealny przymiar.

Offline Hiwatha

« Odpowiedź #26 dnia: 14 Lutego 2016, 20:22:05 czas Polski »
jak niewiele będziesz przerabiał, to grubościówka makita + płaska podstawa dadzą radę.
Podzielam opinie kolegi. Ja również używam tylko grubościówki makity (z braku miejsca) no i całkiem sprawnie to wychodzi. Synowi z dębu wystrugałem łoże dwupiętrowe no i wyszło równo :)

Offline RobRob

Offline chrissbe

« Odpowiedź #28 dnia: 23 Lutego 2016, 07:44:59 czas Polski »
używasz takiego frezu tylko mniejszego

Tak. Mój ma szerokość 20mm i powiem szczerze, że bardzo daje radę. Chciałem takiego kupić jak podajesz ale stwierdziłem, że i tak strona frezowana (wyrównywana) idzie na grubościówkę i zbieram około 0,5mm. Więc ta jakość frezowania jest wg mnie odpowiednia. Koszt frezu dedra to około 17-20zł.
Jutro nagram filmik pokazujący wyrównywanie :)

Offline RobRob

« Odpowiedź #29 dnia: 23 Lutego 2016, 12:11:09 czas Polski »
Tylko ze Dedra nie ma za dobrych frezów