29 Kwietnia 2026, 18:14:43 czas Polski

Autor Wątek: Domowy chleb na prawdziwym zakwasie.  (Przeczytany 4244 razy)

Offline krit 6

Odp: Domowy chleb na prawdziwym zakwasie.
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Stycznia 2016, 18:53:26 czas Polski »
Przez kilka lat piekę sam, tylko na zakwasie. Mnie zajmuje to więcej czasu niż 30 minut. Ciekaw jestem, co Ci wyszło z tego zakwasu?
Ja zaczynam wieczorem, rozrabiam zakwas z wodą i niewielką ilością mąki. Idę spać.Rano przerabiam chleb z drugą częścią mąki, odstawiam aż wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta zbieram ok. 1\3 słoika litrowego , zakręcam i do lodówki. Resztę ciasta przerabiam z pozostałą częścią mąki, z solą, dodatkami jak ziarna sezamu, płatki owsiane, ziarno dyni, kminek itp, itd, wyrabiam i wkładam do brytfanek i czekam aż wyrośnie. Następnie piekę w mocno nagrzanym piekarniku 230 stopni 15 minut, później zmniejszam temperaturę o 50 stopni i piekę jeszcze 45 minut.  Zakwas w lodówce trzymam trzy, cztery tygodnie i zawsze jest gotowy do pieczenia. Chleb jest świeży przez tydzień, nie kruszy się, nie pleśnieje jak ze sklepu. Jednorazowo piekę z dwóch kilo mąki, wychodzą mi dwie długie duże brytfanki.  To jest mój sposób na chleb.

Offline 91az

« Odpowiedź #16 dnia: 19 Stycznia 2016, 19:49:22 czas Polski »
Popełnij razem z przepisem  :P

Po konsultacji z żoną (w końcu to jej przepis :-) ) :

Temperatura piekarnika w czasie wyrastania ciasta: 70 st. C
Czas pieczenia bliżej 45 min.
Jako dodatki można jeszcze wykorzystać: sezam, mielone ziarna lnu
Woda do wyrabiania ciasta ma być ciepła (nie gorąca czy zimna - drożdże będą za to wdzięczne)

Wedle życzenia zdjęcia:

Przed.

W trakcie

Swojski smaczek w tle. Kto lubi ten wie :-)
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2016, 19:52:46 czas Polski wysłana przez 91az »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #17 dnia: 19 Stycznia 2016, 20:54:58 czas Polski »
Za wszelkie wiadomości,na temat sposobu wypieku ,przemiału zboża na mąkę,podziękować chciałbym ;D
Dzięki chłopaki ;)

Offline a3756

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Stycznia 2016, 21:57:35 czas Polski »
Mogę jeszcze książkę polecić:
Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki - Jeffrey Hamelman
sporo przepisów, przejrzyście wszytko wytłumaczono

Offline jara

« Odpowiedź #19 dnia: 20 Stycznia 2016, 10:10:50 czas Polski »
Ja od 3 lat robię sam chleb. Kiedyś oglądałem program o piekarniach i mam znajomych piekarzy (szczury, specjalne dodatki, itp) więc nie kupuję. Nie mam czasu na zabawy z pieczeniem więc kupiłem wypiekacz "moulinex" moja praca to około 2,5min. Na 1,5 kg bochenek: wrzucam do maszyny składniki ( 0,5l wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 10g drożdży, 1kg mąki mieszanki 600+2000, 2 łyżki oleju, dodatki zależne od preferencji: słonecznik, otręby, przysmażona cebulka, itp.) włączam urządzenie i po 3,5 godzinach wyjmuję chleb (ma automatyczny włącznik więc mogę ustawić na 3 w nocy i rano mam pyszny chleb. Mąkę kupuję w młynie białą pszenną 600 i razową żytnią 2000, kiedyś kupowałem specjalne w sklepie ale nie dość że drogie to jeszcze podejrzane (na pewno z dodatkami),  bo dziwnie idealnie wychodziły chleby a po to piekę by były naturalne. Koszt bochenka 1,5kg to ok 3,5zł Z zakwasem się nie bawię bo nie mam czasu, miejsca a po drugie nie wszyscy mogą jeść chleb na zakwasie.

Offline tomasko

« Odpowiedź #20 dnia: 20 Stycznia 2016, 22:23:28 czas Polski »
Ja od 3 lat robię sam chleb. Kiedyś oglądałem program o piekarniach i mam znajomych piekarzy (szczury, specjalne dodatki, itp) więc nie kupuję. Nie mam czasu na zabawy z pieczeniem więc kupiłem wypiekacz "moulinex" moja praca to około 2,5min. Na 1,5 kg bochenek: wrzucam do maszyny składniki ( 0,5l wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 10g drożdży, 1kg mąki mieszanki 600+2000, 2 łyżki oleju, dodatki zależne od preferencji: słonecznik, otręby, przysmażona cebulka, itp.) włączam urządzenie i po 3,5 godzinach wyjmuję chleb (ma automatyczny włącznik więc mogę ustawić na 3 w nocy i rano mam pyszny chleb.

Czy takie coś ty masz?
http://allegro.pl/automat-do-pieczenia-chleba-moulinex-ow110131-600w-i5712606757.html
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline jara

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Stycznia 2016, 09:21:54 czas Polski »
Mam OW 502330, wówczas kosztował ok 450zł ma dwa mieszadła na duże bochenki 1,5kg. Jakoś Moulinex'a ciężko znaleźć ostatnio u nas, urządzenie działa bardzo dobrze.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Stycznia 2016, 09:33:55 czas Polski »
Widzę że i żona moja nareszcie znajdzie czas dla siebie na Forum DiD. Myy(żonka) też sami pieczemy chleb i sami zakwas czynimy. A wypieki robimy w ten sposób (automat do wypieku chleba z lidla wyrabia i piecze, automat z lidla wyrabia skaładniki, a pieczemy w piekarniku w naczyniu rzymskim).