13 Czerwca 2026, 21:25:02 czas Polski

Autor Wątek: poszukiwana strugarko-grubościówka  (Przeczytany 11539 razy)

Offline ciosekl

poszukiwana strugarko-grubościówka
« dnia: 19 Stycznia 2016, 10:06:05 czas Polski »
Witam,

pomału oswajam się z myślą zakupu strugarko-grubościówki.

przeglądając oferty na OLX zastanawiam się nad:
1. DYMA
http://olx.pl/oferta/obrabiarka-do-drewna-dyma-8-grubosciowka-wyrowniarka-wiertarka-CID619-IDc3vWP.html#3f793a1afc

2. Proma HP 250/2 (lub jej inne bliźniacze konstrukcje)
http://olx.pl/oferta/strugarka-grubosciowka-CID619-IDdx3mh.html#4799df5b4f

3. TECHNO MAX FS 30 smart (też widziałek kilka podobnych wizualnie modeli)
http://olx.pl/oferta/strugarka-grubosciowka-30-3-noze-CID619-IDdnz3b.html#1bf0cf8d05

Może ktoś coś doradzi. W warsztacie Znajdzie się stałe miejsce więc mobilność nie jest ważna.

DYMA - troche poczytałem, opinie różne (jak we wszystkim), możliwość dostawek nie jest dla mnie dodatkowym atutem, cenowo można znaleźć też tańsze od tej co podałem link,rozsądna odległość żeby podjechać i obejrzeć

PROMA - nowsza konstrukcja, ciężka i wydaje się być solidna, silnik 2kW, sprzęt z 2007 roku, ponoć mało używany :) ale dosyć daleko żeby podjechać obejrzeć przed zakupem.

TECHNO MAX - bardzo ciężka, silnik 3kW, szersze noże o 5cm (no to by mogło przemawiać na + bo nie wiadomo co kiedyś będzie się chciało przestrugać), rozsądna odległość żeby podjechać i obejrzeć, po blatach widać że chbya troche stała nieużywana (jak wygląda kwestia usunięcia rdzy z blatów?)

Myślę żę ta PROMA mogła by być dobrym wyborem ale trochę daleka droga (może ktoś mieszka po sąsiedzku?)
Technomax droższy, ale może warto? W opisach bliźniaczych konstrukcji jest często stosowany "Wał nożowy Tersa" - z tego co widziałem na filmie
chodzi o uproszczoną wymianę noży.

Proszę o porady i opinie.

Pozdrawiam
Łukasz

Offline vegelus

Odp: poszukiwana strugarko-grubościówka
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2016, 21:20:50 czas Polski »
Ostatnio miałem okazję dotknąć dymy u kolegi. Dyma pożyczona i ostro zdezelowana. Stolik odbiorczy był poniżej wału o jakieś 2 - 3 mm, stolik podawczy przesuwał się razem z materiałem do zera. Efektem pracy na tej maszynie było zniszczenie materiału i totalna niechęć do kupowania używanych maszyn. Oczywiście można mówić, że dyma jest super, że szukaj okazji i kup dobą używkę ale jeżeli tak jak ja nie znasz się na maszynach, mechanice, i obróbce w metalu (aby dorobić lub przerobić zużyte elementy) to się nie pchaj w używane.

Ja zastanawiałem się między Dymą - Metabo 260 a Dewaltem. Ceny mniej więcej za Dymę to od 2000 do 8000 (nowa na palecie z kilkoma przystawkami) ale to co mnie interesowało czyli Dyma C to cena od 3500 do 4800 i tyle planowałem wydać. Metabo to około 4300 - 4500 i dwa lata gwarancji za nówkę sztukę. Dewalt to wydatek 5400 - do 6000 ale oglądając zdjęcia ma się wrażenie, że ta maszyna jest dopracowana i przewidziane są w niej wszystkie potrzebne elementy do stabilnej pracy poza jednym filmikiem na którym zobaczyłem, że prowadnica odchyliła się na końcu przy lekkim dotknięciu prezentera.

I potem zobaczyłem twoją propozycje Proma HP250. Kurka czemu wcześniej jej nie brałem pod uwagę tego nie wiem, ale...
Blaty żeliwne a nie aluminiowe, wał z trzema ostrzami, wydaje mi się, że prowadnica (cugle) jest solidna i nie powinna się poddawać przy dociskaniu materiału. no i cena.
Za nową maszynę najniższą cenę jaką udało mi się znaleźć to 4100.

I teraz pytanie czy warto ładować 3000 w zdezelowany sprzęt czy lepiej dołożyć 1000 i mieć nową dobrą maszynkę?

Chyba, że nie zauważyłem w moim wywodzie jakiegoś szczegółu który mój tok rozumowania by obalił.

Offline Wanderley

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Stycznia 2016, 22:47:14 czas Polski »
Pytasz o strugarko-grubościówkę, a linkujesz kombosy 2w1. Może makita 2012nbx? - 3 lata gwarancji na nią jest.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2016, 23:45:04 czas Polski »
Witam,

vegelus: właśnie o to mi chodzi... czy konstrukcja tej PROMY jest na tyle nowoczesna / solidna, żeby brać ją na odległość bez macania? mając do wyboru DYME i PROME chyba wolałbym tą PROMĘ i byłbym w stanie dołożyć trochę kasy ale niestety żadnego z powyższych nie widziałem na żywo żeby mieć 100% pewności. Z zaprzyjaźnionych żródeł słyszę bardzo dobre opinie o DYMIE ale tak jak piszesz - można trafić na egzemplarz nad którym trzeba będzie posiedzieć.

czy blat szerszy to wiadomo, kwestia potrzeb a te wiadomo, że mogą z czasem się zmienić.

Wanderley: a czym wg Ciebie jest strugarko-grubościówka jak nie kombosem 2w1? :)
rozważam też opcję zakupu samej strugarki i grubościówki tego typu co podałeś. Póki co biję się z myślami szukając w międzyczasie tokarki do drewna i budując małą tokarkę na próbę napędzaną wiertarką:)

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2016, 08:42:26 czas Polski »
Mając koło 5000 poszukaj może jakiś używanych maszyn ale nie dyma czy coś podobnego tylko porządną, dużą, żeliwną maszynę

Offline Gerdo

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2016, 14:12:32 czas Polski »
Jak bym miał wybrać, to ofertę z Allegro.
Sprzedający z OLX to jest idiota. Kupił Feldera i nie wie, że ma Feldera tylko przeczytał na maszynie wielki napis Hammer. Kupił sobie taki sprzęt i popracował 15 godzin. Ewidentnie coś mu nie spasowało i teraz próbuje się pozbyć.
Jak juz kupować używke, to przynajmniej z pierwszej ręki.

@Wanderley. Jak sama nazwa wskazuje Strugarko-grubosciowka to maszyna kombinowana - oznacza to, że w jednej maszynie zawierają się dwie. Strugarka oraz grubościówka.
Strugarka jest urządzeniem służącym do planowania powierzchni materiału. Grubościówka natomiast do obróbki przeciwległej powierzchni potraktowanej Strugarką.

Makita 2012nbx którą zalinkowałeś nie jest strugarko-grubosciowką, a grubościówką.

Offline Wanderley

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2016, 15:32:52 czas Polski »
Polecanie kupowania używanej maszyny jest ryzykowane. Kupujący może się naciąć na rozklekotany badziew. Kupując nową maszynę, ma się nową maszynę i to jest duży plus. Szczególnie dla nowego adepta stolarstwa, który niekoniecznie musi znać się na mechanice.

Makita 2012 nbx to jest strugarko grubościówka.
Pozostałe urządzenia to są strugarko grubościówki wraz z strugarko wyrówniarką. Trzymajcie jakiś poziom Panowie, bo porzucenie podstawowej nomenklatury wprowadza niepotrzebny chaos.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2016, 15:36:14 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline piotrs

« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2016, 16:47:01 czas Polski »
wanderley - chyba wprowadzasz chaos.
Coś się pogubiłeś... "Trzymaj poziom":)

Offline Wanderley

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2016, 17:44:30 czas Polski »
piotrs jak się czegoś nie wie, to lepiej nie zabierać głosu. Tak się fachowo nazywają te maszyny i  tak powinno się je nazywać. Twoje wyśmiewanie mojej wypowiedzi tego nie zmieni. To jedynie świadczy o Twoim poziomie.

http://www.makita.sklep.pl/strugarka-grubosciowa-makita-2012nb-film-grubosciowka-p-137.html
STRUGARKA GRUBOŚCIOWA MAKITA 2012NB (grubościówka)

http://www.biznesmeblowy.pl/produkcja_mebli/116/uwagi_o_strugarkach_wyrowniarkach,1004099.html

Strugarka wyrówniarka jest podstawową, jedną z najprostszych obrabiarek w przemyśle drzewnym. To maszyna jednostronna, której zadaniem jest nadanie płaskości jednej z powierzchni obrabianego elementu, w celu stworzenia bazy pod przyszłą obróbkę.

http://www.itd.poznan.pl/pl/index.php?id=183

INSTYTUT TECHNOLOGII DREWNA

Laboratorium
Badania Drewna, Materiałów Drewnopochodnych, Opakowań, Mebli, Konstrukcji i Obrabiarek

Sekcja L -
Badań Maszyn i Urządzeń do Obróbki Drewna

ZAKRES BADAŃ

Pilarki tarczowe (jedno- i wielopiłowe) do drewna i podobnych materiałów
Strugarki wyrówniarki do obróbki drewna z ręcznym posuwem
Jednostronne strugarki grubiarki do drewna z ręcznym podawaniem i/lub odbieraniem
Pilarki taśmowe do drewna i podobnych materiałów
Maszyny kombinowane - złożone do drewna i podobnych materiałów
Wielowrzecionowe czopiarki z posuwem ręcznym
Frezarki z pionowym wrzecionem i posuwem ręcznym
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2016, 17:55:35 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline Gerdo

« Odpowiedź #10 dnia: 30 Stycznia 2016, 18:09:12 czas Polski »
Ehhh...dostrzegam kilka problemów.
Po pierwsze wyluzuj. Mi i nie tylko mnie, na serio obojętne jest kto ma rację.
Chcę jednak wytknąć pewien błąd. Otóż jako dowód na słuszność twojej tezy podajesz link do sklepu internetowego. Jakby moderator strony był autorytetem w dziedzinie nazewnictwa narzędzi i maszyn.
http://www.megamaszyny.com.pl/grubosciowka-cat-1091-id-28434.aspx
Tu masz dowód na to.

Po trzecie - wydaje mi się - nie przeczytałeś ze zrozumieniem postów.
Dlaczego tak twierdzę.
Mowa była nie o strugarce i grubosciowce (patrz zresztą na temat) a o maszynie kombinowanej strugarko-grubosciowce
Zatem powołując się na badania udowodniłeś jedynie, że poprawna nazwa maszyny 1w1 (potocznie strugarka) nazywa sie strugarko-wyrownywarka.
Strugarko-wyrownywarka i strugarko-grubosciowka to są dwie różne masyzny. Strugarko-grubosciowka jest maszyną 2w1, a Strugarko-wyrownywarka nie.

Jeszcze prościej. Strugarko grubosciowka to połączenie strugarko-wyrownywarki i grubościówki.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2016, 18:11:27 czas Polski wysłana przez Gerdo »

Offline Wanderley

« Odpowiedź #11 dnia: 30 Stycznia 2016, 18:29:03 czas Polski »
Gerdo ręce mi opadają. Podałem też linka do INSTYTUT TECHNOLOGII DREWNA gdzie są nazwy i to powinno zakończyć ten temat. Mało tego, zacytowałem nawet odpowiedni fragment. A linka z makitą dałem, aby było widać jak się nazywa.  Zatem "mój błąd" nie jest błędem, a to co napisałeś jest zwykłą manipulacją z Twojej strony lub brakiem logiki.

Tutaj masz jeszcze Państwowa Inspekcja Pracy.

https://www.pip.gov.pl/pl/f/v/6826/07040082.pdf

Strugarki grubiarki
przeznaczone są do strugania
elementów drewnianych za pomocą poziomego wału
nożowego w celu uzyskania pożądanej grubości i gład-
kości obrobionej powierzchni. Wał nożowy osadzony
jest wewnątrz korpusu obrabiarki. Strugana jest górna
powierzchnia przedmiotu obrabianego.

Na sam koniec uznajesz, że nie przeczytałem ze zrozumieniem 1 postu. Zatem cytuje z 1 postu:

"pomału oswajam się z myślą zakupu strugarko-grubościówki. "

Strugarko - grubościówka to jest makita 2012nbx. Kolega zalinkował strugarko grubościówki ze strugarko wyrówniarką 2w1 - rozumiesz? Można też napisać grubiarko-wyrówniarka i wiadomo o co chodzi.

Ps. Zabrakło Ci "po drugie" - jak się już tak czepiasz, to jest kolejny błąd logiczny.
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2016, 18:39:47 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline robson

« Odpowiedź #12 dnia: 30 Stycznia 2016, 18:43:28 czas Polski »
Właściwie to o co chodzi ?, może Was pogodzę  :D

Offline Wanderley

« Odpowiedź #13 dnia: 30 Stycznia 2016, 18:57:52 czas Polski »
Wydaje mi się, że to już koniec. Kolegę zmyliło to, że strugarko grubiarka i strugarko wyrówniarka ma w nazwie strugarkę. Ta strugarka bierze się z tego, że wyrówniarka i grubiarka, aby pracować musi strugać materiał.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #14 dnia: 30 Stycznia 2016, 19:03:23 czas Polski »
No to jak wiesz o co chodzi, to czemu czepiasz się gościa. Strasznie mnie zirytowałeś tym swoim poziomem, poziom, poziom.
Piotros tez ma według ciebie poziom - wysokości tego poziomu jednak nie zdefiniowałeś, braczej niskości tego poziomu.
Masakra.
Ogarnij się Pan, bo to nie jest Onet albo YT.

PS: Drugie jest między pierwszym, a trzecim - sprawdź to u mnie.