03 Maja 2026, 14:22:06 czas Polski

Autor Wątek: Ustawienie ukośnicy  (Przeczytany 6298 razy)

Offline Jacokr

Ustawienie ukośnicy
« dnia: 20 Stycznia 2016, 03:12:57 czas Polski »
Witam panowie. mam do was prośbę o pomoc bo nie mogę sobie poradzić. Kupiłem sobie kierując się opinią wielu, że sprzęt jest rewelacja kapexa 120, ale kiedy postanowiłem przyciąć sobie zwykłą ramkę pod obrazek , który wyszedł spod ręki mojej lepszej połowy pojawił się problem. Kąty w ramce nie chcą się "zejść", oczywiście podjąłem próbę skalibrowania sprzętu ale bez powodzenia. Jak ustawie sobie 90 to mi 45 stopni nie wychodzi i co może mi się tylko wydaje, pomiędzy lewym i prawym 45 jest różnica. Użyłem wszystkich dostępnych mi kątomierzy. I teraz pytanko do was.
1-czy mam za duże wymagania od sprzętu za prawie 5-tke i tego się nie da zrobić. (przyciąć ramki żeby się wszystkie kąty zgadzały)
2-a może postarać się o dokładniejszy kątomierz.
3-może źle ustawiam
W pierwszej kolejności mam prośbę do posiadaczy kapexa, o podpowiedz jak to u nich wygląda.

kozio

• Gość
Odp: Ustawienie ukośnicy
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2016, 07:24:02 czas Polski »
''Wina zawsze leży po dwóch stronach'' ;D

Nie znam tego sprzętu, nie jest to moja półka cenowa, ale może wina leży po stronie materiału, Sprawdź czy jest prawidłowo przygotowany, czy boki które przykładasz są ok. Dodaj jakiś film lub chociaż fotki.

Pozdrawiam i powiem że czasem najlepsze związki się rozpadają... ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Stycznia 2016, 10:07:01 czas Polski »
Może popróbuj na jakiś odpadach (wyczuj sprzęt) nie mam tego sprzętu ,ale wiem że nie zawsze mamy to czego oczekujemy.
Przekonałem się na innym sprzęcie,myślałem że samo się będzie robić ::) :P
Niestety wszelkie wypowiedzi trzeba brać z rezerwą,czytać,czytać i wybrać co komu pasuje.A i najlepszym udaje się wyprodukować jakiś bubel :o trzeba skonsultować z chłopakami co poradzić żeby było poprawnie :)
Pozdrawiam ;)
Ps.
Czytając forum to i ja zaczynam coś więcej wiedzieć na temat sprzętu,i technik stosowanych w stolarstwie.Choć nie zawsze wiedza przeważa ::) :P u mnie ostatnio doszło zaślepienie i chęć posiadania(nie mogę kupować sam bo głupieję ;D :o )
Dobrze że są uczciwi sprzedawcy i ja na takiego trafiłem ;)
Pozdrawiam :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Stycznia 2016, 16:50:26 czas Polski »
Nie ma prawa być żle a musi być dobrze.
Ja swoją kalibrowałem bez problemu.
Wrzuć kilka fotek pokazyjących wskażnik kątapodczas połażenia 45 lewo, pion i 45 prawo.
Sprawdź jedną rzecz. Przytnij pod kątem 45 lewo, potem 45 prawo, złuż do kąta 90 i sprawdź czy jest 90 stopni.

A problem jst w płaszczyżnie pionowej czy poziomej?

Offline sajo

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2016, 17:08:47 czas Polski »
popieram kozia, sprawdź materiał.

Offline Jacokr

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2016, 02:18:45 czas Polski »
Zacznę od zakupu nowego kątomierza, a dalej zrobię jak podpowiadaliście i zobaczę gdzie był błąd.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2016, 08:26:41 czas Polski »
Hmm ja na Twoim miejscu zainwestowałbym w kątomierz elektroniczny. A tak poza tym to dziwne trochę dla mnie że sprzęt za 5 koła kąta nie trzyma. Zadzwoń do producenta na info techniczne i pogadaj z nimi. Łaski nie robią. Za co może być nie tak albo ewentualnie podjedź do przedstawiciela ze sprzętem jakimś materiałem i powiedz co maszynka "nie umie".

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2016, 10:04:44 czas Polski »
Jak będziesz sprawdzał kąty, to sprawdź na szerokim materiale, tak, aby krawędź cięta była długa.

Offline Jacokr

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:36:37 czas Polski »
Zadzwoniłem do przedstawiciela i ktoś od nich zjawi się u mnie w przyszłym tygodniu osobiście. Zbadamy  gdzie leży problem i wtedy się zobaczy co dalej.

Offline gołąb

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2016, 11:56:04 czas Polski »
Mam kapexa. Ale nie ma to znaczenia.
Ukośnica NIE MOŻE nie trzymać kąta. To jest fizycznie niemożliwe. Jeśli ustawimy na 45 i zrobimy 8 cięć przy tym samym ustawieniu tarczy to ramka MUSI sie schodzić. Fizycznie nie ma innej możliwości. Podkreślam - jeśli jest 45 stopni.
Natomiast co może się zdarzyć to to, że skala nie pokazuje właściwych wartości - stąd błąd: myślimy, że tniemy na 45 a jest np. 44.6.
W kapexie obydwie skale (pion i poziom) są regulowane. Ustawiamy prawdziwe 45 (czy inny kąt) od kątomierza, korygujemy skalę i gotowe.
Skale i zapadki na nich (do stadardowych kątów) na pewno są OK bo to robią roboty.
Powodzenia.

Offline hansons83

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2016, 22:55:39 czas Polski »
W ramkach poza kątem ważne jest aby długości boków się zgadzały, bez tego nawet idealnie docięte na 45 sie nie spasują.