31 Maja 2026, 21:07:18 czas Polski

Autor Wątek: Klej poliuretanowy - problem.  (Przeczytany 14876 razy)

Offline www

Klej poliuretanowy - problem.
« dnia: 21 Stycznia 2016, 12:11:56 czas Polski »
Witam,

nigdy nie używałem tego kleju, więc po nabyciu postanowiłem zrobić mały mini-test.
Miałem kilka jesionowych pasków 4x30x300 i postanowiłem zrobić z nich mini-klejonkę, sklejałem je po powierzchni 4x300.
Powierzchnie były dobrze przygotowane strugiem ręcznym, dolegały idealnie.
Posmarowana była jedna powierzchnia.
Na długości 300mm załozyłem 3 zaciski rurowe i całość była solidnie skręcona.
Po 12h zdjąłem sciski, no i tu się mocno zdziwiłem bo nie musiałem użyć wcale dużej siły ażeby wszystko w palcach się rozsypało.
To jakiś dramat, klej ma jeszcze kilka miesięcy ważności, dodam że z klejem o kwaśnym zapachu nigdy nie miałem podobnej przygody.
Trochę mnie to zraziło, macie jakieś sugestie odnośnie takiego problemu??

Mój klej: http://www.tytan.pl/pl/produkty/klej-do-drewna-klasy-d4-poliuretanowy-pb-350/#

Pozdrawiam.

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Klej poliuretanowy - problem.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2016, 12:40:05 czas Polski »

Zdecydowanie za mało ścisków
lub
klej gdzieś zmarzł .

Offline arkadiuszokon

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2016, 12:42:36 czas Polski »
Ja używam sporo tego poliuretanowego klasy D4, wprawdzie innej firmy ale nigdy mnie nie zawiódł i wydaje mi się, że w porównaniu z polioctawinylowymi jest dużo silniejszy. Na pewno coś jest z klejem nie tak. Może kleiłeś w niskiej temperaturze? Pienił się podczas klejenia?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2016, 12:46:27 czas Polski »
Witam
Najlepiej korzystać z instrukcji stosowania, która przewiduje pokrycie klejem obu powierzchni. Ponadto ja lekko zwilżam wodą obie klejone powierzchnie, trzeba  też cienko smarować klejone powierzchnie aby spoina nie była zbyt gruba.

http://www.tytan.pl/files/5f1/klej-do-drewna-klasy-d4-poliuretanowy-pb-350-Karta-techniczna-produktu-5f158ec3dc518a48cd71d1a897542890.pdf

Offline www

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2016, 13:44:46 czas Polski »
Klej zakupiłem w sierpniu, cały czas trzymam go w ogrzewanym pomieszczeniu gdzie też kleiłem.
U mnie nie przemarzł, chyba że w markecie budowlanym.
W sierpniu sklejałem mały detal, wtedy pamiętam po ok. 1-2 min zapienił się, teraz po ok. 10min ale to chyba kwestia ogrzewania i braku tej wilgotności co w lecie.
Kupię klej innego producenta bo i tak potrzebuję więcej a póki co zastosuję patent z nawilżeniem powierzchni, ale jeśli to było powodem to na opakowaniu powinni wyraźnie przestrzec.

Pozdrawiam.

Offline gołąb

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2016, 14:22:32 czas Polski »
1. tytan to słaby klej
2. z wielu czynników wpływających na jakość klejenia temperatura jest tylko jednym. Ważne są temperatura otoczenia (powietrza), materiału i kleju. Materiał do klejenia powinien poleżeć parę h w temperaturze klejenia, to samo klej. Temperatura powietrza w zależności od danego kleju wpływa na sieciowanie (im wyższa tym szybsze) ale z praktyki wiem, że lepszy krótszy czas w wyższej temperaturze niż dłuższy w niższej. Poniżej kilkunastu stopni C w zasadzie drewna sie nie klei - jeśli ma byc dobrze.

Offline gołąb

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2016, 14:23:27 czas Polski »

Zdecydowanie za mało ścisków
lub
klej gdzieś zmarzł .

tomekz - kolega pisze o 300 mm a nie cm

Online tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2016, 14:47:03 czas Polski »
Przepraszam kolegę - masz rację'

Offline Henry

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2016, 15:13:07 czas Polski »
Przy klejeniu 3cm pasków to i tak mało - najlepiej podłożyć jakąś listwę czy kantówkę. Ale i tak powinno trzymać, a też czasami kleję smarując tylko jedną stronę. To chyba coś z klejem.

Offline Rizer

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2016, 15:20:23 czas Polski »
A mi się wydaje, że na opakowaniu napisali, że klej ma pełną wytrzymałość po 72 godzinach, czyli poczekałeś tak z grubsza 6 razy za krótko  ;) :D Do tego pewnie temperatura nie była idealna i powierzchnia zbyt sucha.
,,Dla człowieka który ma tylko młotek, wszystko zaczyna wyglądać jak gwóźdź"
                                                                Abraham Maslow

Offline sparta

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Sierpnia 2017, 15:45:14 czas Polski »
Niedawno też miałem podobny problem przy klejenie ale natrafiłem na taki instruktaż
po kilku próbach już wszystko ładnie wychodziło, może jeszcze komuś się kiedyś przyda.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Sierpnia 2017, 15:50:40 czas Polski »
www Zwilzyles powierzchnie klejone woda przed nalozeniem kleju?

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Sierpnia 2017, 17:08:37 czas Polski »
To ci kotlet  ;D

Offline www

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Września 2017, 09:16:46 czas Polski »
Zwilzyles powierzchnie klejone woda przed nalozeniem kleju?

Tak, obecnie płyciny kleję klejem wikolopodobnym.
Doświadczalnie sprawdziłem że z tak wąskimi powierzchniami radzi sobie lepiej albo mój "poliuretan" jest jakiś kiepski.
Ostatnio kleiłem płyciny o grubości 6mmm.
Odcięty skrawek tej płyciny (klejonka) zakręciłem w imadle i uderzałem młotkiem aż do złamania.
Pęknięcie nastąpiło obok płaszczyzn gdzie był klej, więc nic więcej nie potrzebuję, kwaśny klej daje radę.

Pozdrawiam.

Offline gargul

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Października 2017, 23:41:55 czas Polski »
żeby nie zakładać nowego tematu dam tu bo tytuł idealny.

mianowicie jak przechowujecie ten klej w tubie zacząłem tego lata bawić się klejonkami i wszystko spoko dopóki z braku czasu nie odłożyłem tuby na półkę. Po dwóch tygodniach chciałem skleić parę desek a tu lipa bo na kleju w tubie zrobił się kozuch pod spodem był dobry klej ale już wyciskać się nie dało musiałem przebić i nakładać klej cienkim paskiem deski.

końcówkę kleju przed odłożeniem jeszcze dla pewności okleiłem taśma izolacyjna ale nic to nie dało

jeśli zastyga klej w plastikowej tubie szczelnie zamkniętej to jak go używają stolarze którzy kupują go w wiadrach 5kg. Zaznaczam ze klej dobry mega mocny używałem kilka razy przebijając ponownie kożuch ale końcówka nie da się nakładać i z kilograma użyłem może 300gr
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2017, 23:43:39 czas Polski wysłana przez gargul »