01 Maja 2026, 14:23:46 czas Polski

Autor Wątek: Zabezpieczenia alarmy w warsztacie domu  (Przeczytany 4734 razy)

akwa-stolarz

• Gość
Zabezpieczenia alarmy w warsztacie domu
« dnia: 21 Stycznia 2016, 20:55:51 czas Polski »
Witam. Od pewnego czasu zacząłem zastanawiać się nad tym, jak zabezpieczyć warsztat_dom przed zlodziejem. Może któryś z szanownych kolegów mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami _ doświadczeniami.  Nie chcę abyście opisywał krok po kroku wasze instalacje antywłamaniowe bo mógłby to ktoś wykorzystać:-) ale może ktoś z was się sprlecjalizuje w tym temacie lub ma jakoś zabezpieczone swoje dobra.
Na rynku jest wiele różnych Rozwiązań.  Nie chciałbym zbytnio popadać w Paranoje_koszta. Ale jakieś zabezpieczenie warsztatu by się przydało (na dzień dzisiejszy wartość sprzętu to już koło 10tys.) może dla niektórych mało, ale ja nie chciałbym tego stracić.  Pozdrawiam

Zapraszam do dyskusji

wysłane przy użyciu tapatalk
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 20:57:22 czas Polski wysłana przez akwa-stolarz »

Offline SpecPiotr

Odp: Zabezpieczenia alarmy w warsztacie domu
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:00:31 czas Polski »
Zacznijmy od tego jaki masz budzet. Po drugie czy zalezy Ci na zabezlieczeniu mechanicznym czy raczej czyms co pozwoli ustalic sprawce (zarazem zadziala prewencyjnie). Temat szeroki. Kiedys troche sie tym interesowalem (dzis brak czasu).
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:00:31 czas Polski »
A w domu masz jakaś instalacje alarmowa?? Czy tylko warsztat chcesz zabezpieczyć??
Jaka okolica?? Bliskość sąsiedztwa?? Jak często nikogo nie ma na posesji??

To sa czynniki ważne przy temacie alarmów.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:06:29 czas Polski »
Dom w budowie :-) w domu zastanawiałem się nad kamerka WiFi oraz jakiś alarm. Nie zglebialem tematu więc nie wiem co i jak. W warsztacie myślę że alarm dźwiękowy plus może jakaś kamerka na dom która obejmowała by cześć podworka i warsztat..  Mogłaby to być jedna instalacja sprzężona z domem.
Okolica? Mała wieś.  W koło trochę budujących się domów.  Jakieś gospodarstwo.  Zdarzają się kradzieże przez miejscową hołote

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:10:53 czas Polski »
Wiesz, ze najlepszy alerm to taki ktory sam sobie wymyslisz. Ciezki temat zeby na odleglosc dobrze pomoc od zera. Najlepiej to chyba zestaw czujnikow ktore uruchamialyby oswietlenie wraz z sygnalem dzwiekowym. To drugie jednak po lekkim opoznieniu by kamerka zdazyla uchwycic delikwenta i wyslac Ci zdjecie/film na email.
ps. I oczywiscie natychmiastowe powiadomienie jakims raportem na komorke bys nawet z daleka mogl sciagnac policje czy cos.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 21:13:49 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:18:17 czas Polski »
Myślę że główne zagrożenie to noc. Bo wtedy dzieją się dziwne Rzeczy na wsi :-) kamerki WiFi są fajne. Można mieć podgląd na żywo jeśli gdzieś wyjeżdżamy. Może ktoś miał sytuację że była próba kradzieży.
Wiem że kilku okładziny. Zmieniliśmy zabezpieczenia po kradzieży?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:22:30 czas Polski »
To moze z drugiej strony. Wazna zasada jest taka, ze kamera musi "widziec" inna kamere a czyjniki musza miec miejsca wspolne. Na przypadkowych zlodziejaszkow dziala juz prewencyjnie jesli tez widza, ze obiekt monitorowany. Ale tez nie meganachalnie zeby nie pomysleli, ze cuda tam trzymasz.
Dodatkowo wymysl sobie jakas firme super ochroniarska, druknij logo z napisem i masz niby obiekt objety nadzorem patrolu interwencyjnego.
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 21:25:15 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:29:52 czas Polski »
Nie chciałbym się skupiać tylko na moim przypadku
 Chciałbym potraktować temat jako kompendium wiedzy. Pewnie większość z was myśli - po co mi alarm. Przecież mało prawdopodobne żeby mnie okradli. Potem budzimy się z ręką w nocniku..... Czasem nie wiele trzeba aby wiele zdziałać

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:32:50 czas Polski »
Watpie by w tym temacie nie tworzac dodatkowego dzialu ujac informacje dla wszystkich. Temat naprawde szeroki ale nie mowie nie.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:41:52 czas Polski »
Wystarczy że wymienimy się spostrzeżeniami i doświadczeniami.  To już niektórym pomoże.
Dwa lata temu ukradziono mi w Anglii auto zarejestrowane w Polsce. Policja nawet nie chciała się tym zająć.  Gdybym wiedział, że może mnie to spotkać, to zakupiłem jakiś tracker i po sprawie.
Od tamtej pory ubezpieczam wszystko i wszystkich :-)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2016, 21:51:47 czas Polski »
Wlasciwie czemu nie. Ja wiec wymienie sie moim spostrzezeniem ktore za wiele nie wniesie  ;) Nigdy przenigdy nie zostawialem narzedzi na budowie lub u klienta ... poza tym jednym jedynym razem. Wstawilem drzwi antywlamaniowe do jednego z lokali na budowie. Bylo juz naprawde pozno a na zew bloto jak diabli. Wiedzialem, ze rano na nowo walka wiec tylko ten jeden raz zostawilem. Jakiez bylo moje zdziewienie rano gdy lokal zastalem pusty a drzwi zamkniete. Na deweloperce rzadko montuja okucia do okien przed oddaniem mieszkania. Okna owiniete folia. Jakis cwaniak widocznie zostawil sobie furtke do budynku. Okno bylo otwarte tylko zatrzasniete na foliach. Klamek nie bylo wiec nie zauwazylem, ze okno nie bylo zamkniete. Po 2 mies umozenie sprawy. Ja z dnia na dzien caly komplet narzedzi musialem kupic wiec nieplanowane kilka tysiaczkow polecialo. Do dzis mnie h... strzela, ze ten raz zostawilem.

Wniosek tego taki, ze jak nigdy przenigdy nie zostawiasz narzedzi to nie daj sie namowic na ten 1 tylko raz ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2016, 21:53:38 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline quadrat1985

« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2016, 22:00:14 czas Polski »
Witam, ja też bałem się o warsztat i założyłem sobie zestaw Satel'a na centrali Micra. Całość kosztowała mnie ponad 800zl. Programowanie centralki i podłączenie we własnym zakresie...nie było wcale trudne. Zależało mi głównie na awaryjnym zasilaniu i powiadamianiu na telefon gdyż warsztat mam jakieś 500m od domu. Ogólnie jeśli już zostawiam na warsztacie drobniejsze elektronarzędzia do zamykam je w metalowej szafie, tak żeby spać spokojniej :)
Lepiej się śpi mając świadomość ze tam coś czuwa... ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2016, 22:23:56 czas Polski »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2016, 22:31:49 czas Polski »
Dobre jak chcesz poluchac co Szanowna w domu robi jak jestes na delegacji  :'( :'(

Offline Przemcio

« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2016, 23:02:17 czas Polski »
Na hołote działa prosty alarm na zawodowca nawet skomplikowany nie zadziała.

Ale z drugiej strony zawodowiec nie bedzie sie bawił i narażał na ryzyko dla paru narzędzi.

Wiec pozostaje skuteczna walka z hołota i łobuzeria. Generalnie standard to kontaktrony we wszystkich drzwiach i oknach oraz czujka dualna w środku obejmująca z narożnika cała powierzchnie warsztatu.

Jesli dom jest w budowie to dobrze byłoby za wczasu zaplanować alarm rownież w domu. Unikniesz potem kłucia ścian na kable. Ktoś powie ze są czujki bezprzewodowe fakt ale niestety kabel to kabel :)
Dobrze jest w perspektywie czasu podociagać sobie kable we właściwe miejsca. Koszt kabla znikomy a potem sukcesywnie można  kompletować czujki.

Generalnie na normalna hołote powinien wyjec wystarczyć ale zdarzają się inteligentni i potrafią przeczekać wycie i zobaczyć co się bedzie działo. Jak cisza to hulaj dusza piekła nie ma :(