01 Maja 2026, 21:20:19 czas Polski

Autor Wątek: Schody dywanowe sosna  (Przeczytany 10895 razy)

Offline borys2001

Odp: Schody dywanowe sosna
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Stycznia 2016, 22:33:52 czas Polski »
pozazdrościć znajomej, idź po konkretną poradę prawna do kancelarii, niech odpiszą na jej pismo i będziesz wiedział na czym stoisz. Za co miałeś wystawic rachunek skoro pracy nie dokończyłeś? za co masz zwracać 4000?

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Stycznia 2016, 22:36:31 czas Polski »
Może wyprzedź ją i złóż sprawę na policję,  o próbę wyłudzenia pieniędzy

wysłane przy użyciu tapatalk

Offline estol

« Odpowiedź #17 dnia: 22 Stycznia 2016, 22:39:53 czas Polski »
No Panie akwa-stolarz o tym nie pomyślałem. Dzięki.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Stycznia 2016, 22:56:42 czas Polski »
Nie ma się czym martwic.
Nie ma umowy, nie ma świadków, nie ma przelewu, nie ma dowodu, a korespondencja o niczym nie śwadczy, bo pisać można różne żeczy.
Niech ci udowodni że to jest ten sam materiał który dostarczyłeś i że nikt go nie podmienił.
Swoją drogą to coś mi tu śmiedzi. ewidentna próba wyłudzenia pieniędzy.
Zgłoś na policję pierwszy, zanim ona założy sprawę. uważaj tylko co mówisz, aby to się nie obróciło przeciw tobie. podstawowe minimum i nic ponadto.

Powodzenia.

Offline borys2001

« Odpowiedź #19 dnia: 22 Stycznia 2016, 23:01:58 czas Polski »
poprzednicy dobrze mówią, lecz zrób jak ci radzę najpierw od wizyty w kancelarii to kosztuje 100zł. Z tego co się orientuje, lecz mogę sie mylić, aby coś reklamować to najpierw trzeba za to zapłacić. Ponadto nie ma swiadków, zrobione było tak jak sobie życzył inwestor.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Stycznia 2016, 23:05:08 czas Polski »
1. Gdy byś
 należał do Cechu Stolarzy , miał byś oparcie w jego organie jakim jest Sąd Cechowy , załatwiający te  sprawy

2.Błąd brak umowy i poświadczeń przyjęcia pieniędzy

3.Zostawienie montażu klientowi to błąd ,a jeśli tak to należało skasować wszystkie pieniądze.

4.Jeśli to był zadatek ( 500zł ) to pani zrywając umowę go traci , a jeśli Ty zrywasz umowę to go zwracasz w podwójnej wysokości . Zaś zaliczkę zwracasz niezależnie kto zerwał umowę.

5.Nie musisz wystawić rachunku ( wpisujesz w zestawienie dochodów jako nie udokumentowane ) ,ale paragon  tak jeśli jesteś na kasie fiskalnej

Co do schodów

1.Jeśli był klej i wkręty nie powstanie żadna szczelina, bo stopień   jeśli  się skurczy na szerokość  to  razem z podstopnicą.

2. Jeśli podstopnica się skurczy , a nie  będzie w nucie tylko stała  na stopniu to powstanie właśnie  szpara , bo stopień powyżej nie opuści się ze względu  na pianę lub podkładki sztywne , będące pod nim.

3.Jeśli na zdjęciu było widać sposób zamontowania podstopnicy , to należało  to  tak zrobić, a zmianę uzgodnić z panią.

Rada

Grzecznie zabrać wszystko  ( dowody spisane ) ,a co do pieniędzy porada u prawnika

Offline estol

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Stycznia 2016, 17:32:12 czas Polski »
Mam jeszcze pytanie do tyczące tej sprawy. Zakładając że sprawa trafi do sądu. Sąd orzeknie że konsument (moja była znajoma) ma rację. Na jakie koszty mogę być narażony?
-koszty sądowe?
-koszt eksperta, rzeczoznawcy?
-koszt adwokata mojego i konsumenta?
-4000 tyś zwrot za schody
-odsetki?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Stycznia 2016, 17:37:13 czas Polski »
A na podstawie czego sad ma tak orzec ? Ja wiem, ze uslugodawca z zalozenia jest na gorszej pozycji ale bez przesady w tym przypadku.

Ps. Duzym bledem (na przyszlosc) bylo to, ze zostawiles jej material bez zadnych kwitow ani kasy. Powinienes w tym momencie jiz wiedziec, ze beda jakies jaja. Ale fakt ten tylko moze Ci utrudnic cala sprawe ale w zadnym wypadku nie swiadczy o Twoich ewentualnych baboli.
Moja rada: idz do prawnika.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2016, 17:41:49 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2016, 19:33:38 czas Polski »
zgłoś na policje jak najszybciej!!!! przecież nie stworzy kwitu na 4000

Offline velsyster

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Stycznia 2016, 21:56:24 czas Polski »
Albo czegoś nam nie mówisz albo ja czegoś nie rozumiem. Na podstawie czego miałaby od ciebie zadać 4 tys pln?

-- Tapatalk

Offline piotrekamg

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2016, 22:06:04 czas Polski »
właśnie

Offline looq1

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Stycznia 2016, 21:17:04 czas Polski »
Główne pytanie: Materiał był Twój czy inwestora? Jeśli inwestora to pewnie może domagać się zwrotu kosztu materiału. Z drugiej strony jeśli nie ustaliliście na początku zlecenia jak wizualnie mają wyglądać łączenia to klientka ma 1 rok rękojmi na wady ukryte, które jesteś zobowiązany usunąć lub zwrócić wpłaconą należność za wykonaną usługę. Jeśli nie prowadzisz działalności gospodarczej nie masz obowiązku wystawiania jakichkolwiek rachunków. nawet jeśli co to jest takie urządzenie w urzędzie skarbowym jak czynny żal. Zapłacisz zaległy podatek i odsetki w wysokości kilkudziesięciu złotych- i po sprawie. Z doświadczenia- zaczekaj na pisemne wezwanie od klientki i z nim udaj się do poleconego adwokata, on sprawdzi podstawę prawną wniosku i odpisze zgodnie z literą prawa na zarzucane czyny.
Jeśli robiłeś z materiału powierzonego policja nie przyjmie zgłoszenia o wyłudzenie, choćby to była kwota nawet 1 miliona zł, ponieważ jest podstawa do roszczeń wobec Ciebie( mógłby to być przecież materiał o dużej wartości sentymentalnej, do określenia której wymagana jest wycena biegłego z danej dziedziny).
Są dwa wyjścia: idź pogadaj z babką co Ona chce i się dogadajce fifty-fifty, albo dajcie zarobić adwokatom i po kilku latach podpiszecie ugodę

Offline Luka5

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Stycznia 2016, 21:58:57 czas Polski »
Moim zdaniem to jest typowa próba wyłudzenia pieniędzy. Zgłoś to na policję. Czytam wiele for internetowych i na wielu jestem zarejestrowany. Często na forach o tematyce motoryzacyjnej są podobne sprawy. Ostatnio coś było na forum mercedesa chyba, koleś sprzedał uszkodzone auto, gdzie było zaznaczone w aukcji i w opisie że jest uszkodzone. Klient kupił, zabrał na lawetę i pojechał. Po tygodniu dzwoni że auto jest uszkodzone bardziej niż mu się wydawało i chce zwrotu pieniędzy ( widać mechanik mu odradził naprawy, albo się przeliczył z kosztami ). Typowy przekręt. Zażądał zwrotu całej kasy + 3tys złotych za stracony czas.... Wydzwaniał do sprzedawcy ''niby prawnik'' i sypał jakimiś śmiesznymi paragrafami. Sprzedawca trochę się przestraszył i już chciał przyjąć  z powrotem te auto i dać pieniądze dla świętego spokoju, ale za poradą ludzi z forum poszedł po poradę prawną. Poprosił prawnika niech porozumiewa się z kupcem w jego imieniu... Po oficjalnym piśmie z kancelarii i listownym powiadomieniu że reprezentują sprzedawcę... cisza... Koleś nawet nie odbiera telefonów od sprzedawcy.

Tutaj wyczuwam podobną sprawę. I zalecam podejmowanie wszystkich decyzji na chłodno.

W dzisiejszych czasach taka praca to ciężki kawałek chleba. Co chwile się słyszy że ktoś pójdzie do kogoś na robotę, a pieniędzy nie widać... trzeba się zabezpieczać. Jeśli idziesz do kogoś kogo nie znasz bierz zaliczki, rób zdjęcia po robocie, zabezpieczaj się jak się da. Przede wszystkim nic na ''gębę''. Prawda obroni się sama :)

Pozdro i mam nadzieję że choć trochę pomogłem.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2016, 22:01:11 czas Polski wysłana przez Luka5 »

Offline estol

« Odpowiedź #28 dnia: 29 Stycznia 2016, 15:23:42 czas Polski »
Dzięki.
Materiał ja kupiłem na te schody. Mamy wspólnych znajomych i nie chcę  wszystkiego psuć. Poczekam na ruch tej kobiety. Możliwe że to tylko mściwe zastraszanie. Jej dom to nowa budowa (z zeszłego roku) wiele się już nasłuchałem od niej na innych fachowców tzn kafelkarzy, murarzy itd. Wszystko co jej ktoś zrobił jej zdaniem jest "spier...one" Tylko na swojego tatusia który jej robił schody betonowe "na oko" że stopień o długości 100 cm, ma szerokość z jednej strony 29 cm a z drugiej 35 cm - nie powie złego słowa.
Ta kobieta mści się na mnie. Myślała że zaoszczędzi na montażu, że sama sobie poskłada te schody. Z góry wiedziałem że jeszcze będzie za mną dzwonić, prosić o pomoc. Ale że mi takiego wałka wykręci to nie przypuszczałem.

Offline looq1

« Odpowiedź #29 dnia: 29 Stycznia 2016, 16:17:00 czas Polski »
Czyli prawdopodobnie kawał K...Y która chce tanio wykończyć sobie dom. Wszystkie ustalenia od tej pory miej na papierze. Wyślij pisemne wezwanie do zapłaty za towar i koszty produkcji, odejmij montaż i robocizne. Oraz szeroko mów znajomym o sposobach klientki na współpracę z wykonawcami.