15 Czerwca 2026, 00:28:58 czas Polski

Autor Wątek: wędzenie drewna  (Przeczytany 5603 razy)

Offline doktor

wędzenie drewna
« dnia: 22 Stycznia 2016, 21:23:50 czas Polski »
Witam wszystkich.
Czy ktoś może ma doświadczenie w wędzeniu drewna np. amoniakiem? Wiem że są firmy zajmujące się tym profesjonalnie ale czy ktoś próbował to robić " garażowo"?
Mam kilka kawałków orzecha amerykańskiego i bardzo mnie kusi, żeby z nim poeksperymentować.

Offline doktor

Odp: wędzenie drewna
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2016, 10:07:24 czas Polski »
Czy na prawdę nikogo w całej Polsce nie interesuje wędzenia drewna!?

Offline sajo

« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2016, 10:43:31 czas Polski »
a coś już eksperymentowałeś?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2016, 10:48:18 czas Polski »
To może podaj więcej detali czemu to ma służyć, co i jak?

Offline doktor

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Lutego 2016, 11:40:12 czas Polski »
Drewna zawierające garbniki ulegają  poczerneirniu pod w pływem amoniaku.
W odróżnieniu od bejcowania kolor zmienia całe drewno a nie tylko powierzchnia. Ma to też działanie p. robacze. Są firmy które zajmują się tym profesjonalnie ale myślałem trochę poeksperymentować w "garażowych warunkach" Nie bardzo jednak wiem do czego włozyc drewno (worki foliowe? jakieś skrzynki? i jak długo trzymać.
Mam odpadki orzecha czarnego więc może coś popróbuję

radeks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Lutego 2016, 12:12:09 czas Polski »
ostatnio dostałem trochę wędzonego dębu, z którego zrobiłem stół.
Bardzo specyficzny zapach w czasie obróbki. Jakby strasznie spalona kawa, lub coś w ten deseń.

Też jestem ciekawy czy nie jest to przede wszystkim zbyt niebezpieczne by robić to samemu w garażu. Amoniak jest strasznie łatwopalny. Po osiągnięciu oczekiwanego koloru , takie drewno powinno chyba się wietrzyć w specjalnych komorach, aby pozbyć się resztek amoniaku. W garażu raczej słabo mi się to widzi...

Offline molu

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Lutego 2016, 12:19:19 czas Polski »
Zobacz jak gościu wędził - miska, całość przykryta pudłem..

http://www.finewoodworking.com/how-to/video/how-to-fume-furniture-with-ammonia.aspx

T.

Offline sajo

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lutego 2016, 12:26:31 czas Polski »
łątwopalność jedna sprawa, ale jak dojdzie do kontaktu z oczami... Dlatego na filmiku koleś ma pełną maskę.
A moje wcześniejsze pytanie piło do tego, że pytałeś się tydzień temu. I przez tydzień nic nie znalazłeś na necie? żadnych odpowiedzi na swoje pytanie? Trochę słabe jest takie czekanie aż ktoś z forum wyręczy Cię.

http://www.forestryforum.com/board/index.php?topic=44853.0
http://www.codesmiths.com/shed/workshop/techniques/oakfuming/
http://www.garyarthurs.com/rose-hall-bench/
http://www.finewoodworking.com/how-to/article/fuming-with-ammonia.aspx
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2016, 12:31:22 czas Polski wysłana przez sajo »

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Lutego 2016, 13:07:40 czas Polski »
Radzę nie eksperymentować z amoniakiem , jego palność nie jest takim problemem jak silne własności trujące i możliwość eksplozji przy jego zawartości w mieszaninie z powietrzem na poziomie około 30%. Jak nie chcesz mieć Straży Pożarnej i Policji na karku to nie baw się z amoniakiem w garażu. Ludzie są wyczuleni na woń amoniaku i jeszcze ktoś zadzwoni z alarmem.
YouTube'm nie sugeruj się, tam jest pełno takich po...anych pomysłów, które powinno się usuwać zanim ktoś je obejrzy. ;)
Pozdrawiam.

P.S. Jeżeli już , to spróbuj wymoczyć drewno w wodzie amoniakalnej, kiedyś można ją było dostać bez problemu w sklepach chemicznych. Może teraz też ? Tylko pamiętaj ,że wszystko musi być robione w niskich temperaturach, w wyższych temperaturach spada rozpuszczalność gazów w wodzie i amoniak uleci Ci do otoczenia. 
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2016, 13:18:07 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego 2016, 17:19:39 czas Polski »
Radzę nie eksperymentować z amoniakiem

Od lat małżonka piecze pierniki na  amoniaku ;D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lutego 2016, 19:46:48 czas Polski »
To wieź i zapytaj się jej jaki to amoniak, albo lepiej przeczytaj co jest napisane na opakowaniu . ;) :D

Offline doktor

« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2016, 12:27:30 czas Polski »
Nie chodziło mi dokładnie o garaż a raczej o warunki amatorskie "garażowe".
Myślałem o jakiejś skrzyni lub lub dużym foliowym worku ( nie wiem czy nie reaguje z amoniakim) ułożeniu tam drewna lub gotowego wyrobu, umieszczeniu tam kuwety z wodą amoniakalną i pozostawieniu na kilka dni.
(Mieszkam na wsi na sporej działce wokół pełno szamb :-\więc z sąsiadami raczej nie będzie problemu.)
Całość można postawić gdzieś na zewnątrz.
Przedstawione wyżej przykłady wybarwienia wędzeniem wyglądają moim zdaniem całkiem fajnie, ale nie wiem czy moje wizje są coś warte dlatego myślałem ,że ktoś ma już jakieś doświadczenia.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2016, 13:56:22 czas Polski »
ułożeniu tam drewna lub gotowego wyrobu, umieszczeniu tam kuwety z wodą amoniakalną i pozostawieniu na kilka dni.
No to jest bezpieczny sposób. :D
Czy skuteczny to nie wiem , bo nie mam w tym względzie żadnego doświadczenia.
Ale tak jak Ty lubię eksperymentować.  ;) :) . Jak masz wodę amoniakalną to spróbuj zanurzyć w niej kawałek tego drewna i codziennie sprawdzaj efekt. Przepraszam ,że piszę w tonie imperatywnym , ale ja tutaj nie widziałem nigdy w sklepach wody amoniakalnej i nie mam możliwości samodzielnego sprawdzenia moich pomysłów , niestety.
Może być ,że w skali technicznej drewno jest umieszczane w komorze próżniowej (wakowane) i w próżni nasycane wodą amoniakalną , a potem normalnie suszone. Być może ???

Offline doktor

« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2016, 14:38:28 czas Polski »
Z tego co czytałem to raczej poddawane działaniu gazu. Dlatego"wędzenie". Ale z wody amoniakalnej amoniak ulatnia się b. łatwo -charakterystyczny zapach...
Nie sprawdzałem ale myślę że może być dostępna w aptekach.
Jako ciekawostkę dodam, że  w dawnych pięknych czasach flaszeczki "ratujące zdrowie mdlejącym damom" tzw. sole trzeźwiące zawierały amoniak. Powąchanie wprost stawia umarłego na nogi :-*

Offline sajo

« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2016, 15:04:47 czas Polski »
ja wodę amoniakalną kupiłem na allegro.