18 Czerwca 2026, 19:19:49 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 115674 razy)

Offline jara

Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #120 dnia: 27 Października 2016, 18:38:21 czas Polski »
Odnośnie tego kamienia NORTON ze strony dluta.pl to co oznacza zgrubny/drobny? bo jakoś nie mogę znaleźć gradacji więc nie wiem czy to 100/200 czy 400/1000 ....?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #121 dnia: 27 Października 2016, 18:45:54 czas Polski »
Koledzy - nie ma to absolutnie żadnego znaczenia jaką ma gradację :D Jest zgrubnie i gładziej i to wystarczy ::) Wielu dzisiejszych, doskonałych fachowców używa podobnych kamieni i ni cholery nie wiedza jaką mają gradację. I nie zmienia to faktu, że robią świetną robotę...gradacje i numeracje to dosyć umowne wartości. Czasem nadużywane. Nie da się przyłożyć jednej miarki do wszystkich materiałów ściernych...tak myślę przynajmniej.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #122 dnia: 27 Października 2016, 18:58:14 czas Polski »

że jest potrzeba. A jest?

Bogu niebieski i Ty się pytasz
Skoro pytam to na pewno jest  ;D

Robert - mogę wkleić kilka fotek czy mam się wynieść do siebie?

Chyba na pewno się nie obrazi ;D . Co więcej pewnie będzie zadowolony po chyba taka przyświeca mu idea jak zakładał temat , aby w tym temacie było jak najwięcej o ostrzeniu dłut inaczej . Taka forumowa ściąga  ;D  . To dzięki temu tematowi w miarę profesjonalnie zabrałem się za ostrzenie

Nic tematowi przyglądam się z zaciekawieniem. Póki co ostrze wszystkie od markowych Kirchen po beznejmowe budowlane a co dostaną drugie życie a ja zdobędę praktykę . Na  razie golą jak maszynka jednorazowa po 8 użyciach .
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 19:04:39 czas Polski wysłana przez Maciek61 »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #123 dnia: 27 Października 2016, 19:40:53 czas Polski »
ale drewnu widać nie sprawia to żadnej różnicy
-  oczywiście jest różnica w porównaniu z dobrym ostrzem wypolerowanym ostatecznie na powiedzmy kamieniu wodnym o wysokiej gradacji. Czarów nie ma. Zaskakuje mnie jednak, że ta różnica jest zaskakująco subtelna. Na pewno nie jest to przepaść.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Października 2016, 20:05:28 czas Polski »
Ponieważ tak sobie miło gawędzicie o ostrzeniu to i ja może swoje trzy grosze wrzucę.
Wiele zależy od stali z jakiej wykonane jest ostrze . Zauważyłem ,że stale Cr-V lub Cr-Mn ( Narexowe ) ostrzą mi się trudno.
Wcześnie próbowałem ostrzenia bez uchwytu, jak poszło coś źle to błyskawicznie ale naprawić to była już mordęga.
I tutaj wspomnę o stali Kirschen'a. Skład tej stali od początku jest utrzymywany w tajemnicy. Jest to stal bardzo łatwa do ostrzenia ostrzy się bez problemu na zwykłym marketowym kamieniu dwustronnym ,podobny zdaje się ,że ma w swej ofercie Kirschen - bez określania gradacji gruby i drobny . Stal ta jednocześnie utrzymuje długo efekt ostrości. Nie mam dłut Kirschen'a ale mam nóż do router'a , jego kształt nie ułatwia ostrzenia a mimo to używam go bez strachu o stępienie. Czego nie mogę powiedzieć o dłutach Narex'u , skórę z pastą mam zawsze pod ręką i co jakiś czas muszę się spocić.
Czekam mnie jeszcze zakup dłuta kątowego z Narex'u a potem będę zbierał siły na Kirschen'y.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 27 Października 2016, 20:10:17 czas Polski »
Łukasz extra temat. Czekam z niecierpliwością za artykuł. I pewnie ostrzez panie z dłut.pl żeby zamówiły ja na stan ;)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #126 dnia: 27 Października 2016, 20:11:50 czas Polski »
a Ja na swoich papierach z filmu nie mam kłopotu z ostrzeniem narexów.
Wstyd się przyznać, ale trafiłem w gwoździka ukrytego w futrynie i uszczerbiłem  1 mm.
Dosyć szybko się uporałem z ostrzeniem.

Piszcie panowie do woli. Każda pomoc wskazana.
Zdjęcia też mile widziane.
Pozdrawiam.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #127 dnia: 27 Października 2016, 20:25:26 czas Polski »
Dziewczyny patrzą na mnie krzywo...buchnąłem im kamień na testy ;D
Krzysztof - a próbowałeś odstawić papier ścierny? Stale Cr-V to wszystkie (chyba) noże (i stare i nowsze) Stanleya, Recorda, Miller Falls, Wooden i czego tam jeszcze. Czyli klasyka - to się łatwo ostrzy (i łatwo tępi ;)). Ja nie wiem w czym rzecz ale dla mnie papier ścierny jest nie do opanowania. A próbowałem...

Offline Henry

« Odpowiedź #128 dnia: 27 Października 2016, 20:28:49 czas Polski »
Teraz jadę na diamentach - są bardzo agresywne i "szybkie"

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 27 Października 2016, 20:43:33 czas Polski »
Krzysztof - a próbowałeś odstawić papier ścierny?
Niestety jeszcze nie ,choć ograniczyłem się tylko do 1000 i 2500. Spracowane ostrza ciągnę na tym zwykłym marketowym kamieniu, potem te papiery i skóry. Może bym i w tym miesiącu (mijającym) zebrał się na jakiś kamień ale porwałem się na "nówkę"  korbę Stanley'a.
Cały czas jeszcze się waham ,Henry ostrzy na diamentach , i tak by mi się marzył taki komplecik jak ma Sellers ale to jest prawie 250 € ... "kobita" chyba by mnie zabiła.
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2016, 20:46:02 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline sajo

« Odpowiedź #130 dnia: 27 Października 2016, 21:32:29 czas Polski »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 27 Października 2016, 22:05:43 czas Polski »
A on nie ma szerokich na 65 mm ?

Offline agoliat

« Odpowiedź #132 dnia: 27 Października 2016, 22:42:17 czas Polski »
A może coś od Ruskich ?
https://www.youtube.com/watch?v=k3SbEWFSA8s

Tu koleś ostrzy siekierę do golenia się
https://www.youtube.com/watch?v=V_MVuR0hFQk

A tu zamawiamy
http://tsprof.com/#config-block

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: 28 Października 2016, 01:00:51 czas Polski »
« Ostatnia zmiana: 28 Października 2016, 01:09:50 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline raven

« Odpowiedź #134 dnia: 28 Października 2016, 10:48:00 czas Polski »
Słyszeliście o wykańczaniu ostrza (a raczej wykańczaniu ostrzenia) na gazecie? Okazuje się, że farba drukarska ma bardzo małe drobinki, które polerują metal. Z filmików na YT wynika, że stosuje się to po etapie pasa skórzanego. Jak Mikołaj przyniesie dłuta to potestuję :)