24 Kwietnia 2026, 02:17:33 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114637 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #210 dnia: 27 Grudnia 2017, 12:14:44 czas Polski »
Kamień spłaszczający-regenerujący powinien być bezwzględnie większy od kamienia regenerowanego , w innym przypadku jest bardzo prawdopodobne a wręcz pewne ,że zrobisz sobie miskę. Różnice wymiarów powinny dotyczyć zarówno długości jak i szerokości.
Ja mam blok granitu , który kupiłem u kamieniarza już wypłaszczony ,wypolerowany i z naciętymi rowkami. Razem z proszkami polerskim kosztowało mnie to około 100 zł. Taki kamień do regeneracji widziałem też na d...a.pl . Niektórzy Koledzy używają siatek do gipsu i płyt szklanych i to też jest rozwiązanie.

Offline raven

« Odpowiedź #211 dnia: 27 Grudnia 2017, 12:40:11 czas Polski »
Tak też myślałem, dlatego Tormek niestety odpada. Taidea, której wcześniej pisałem spełnia kryterium wymiaru, i wydaje mi się, że gradacja 400 wystarczy to regeneracji. Chyba zaryzykuję.

Offline velsyster

« Odpowiedź #212 dnia: 27 Grudnia 2017, 13:11:11 czas Polski »
Jak już dotrze to sprawdź płaskość. Mam taidea 1000/400 i niestety nie grzeszy plaskoscia.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #213 dnia: 27 Grudnia 2017, 13:29:27 czas Polski »
Podałem sprawdzone rozwiazanie. Tanie.

Offline raven

« Odpowiedź #214 dnia: 27 Grudnia 2017, 13:45:14 czas Polski »
Jak już dotrze to sprawdź płaskość. Mam taidea 1000/400 i niestety nie grzeszy plaskoscia.
Liczę się z tym, że jak każdy nowy kamień (nawet porządny, japoński z dłuta.pl, który mam) trzeba na początku spłaszczyć. Planowałem Taideę spłaszczyć na szybie z papierem ściernym.

Łukasz G. - Twój pomysł jest dobry, ale kamień Tormeka jest za mały do mojego japońca, i jak pisał wyżej krzysiek, można narobić więcej szkody niż pożytku

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #215 dnia: 27 Grudnia 2017, 14:26:02 czas Polski »
raven - mylisz się, ze spokojem wypłaszczam shaptona 16k za pomocą jeszcze mniejszej osełki diamentowej DMT. Kamień do wyrównywania nie musi być większy od wygładzanego. Używam wszystkich systemów - kamienie olejowe, wodne, diamenty. Nie zawsze to co piszą w katalogach jet prawdą objawioną. Z żadnego kamienia nie zrobiłem do tej pory miski. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest dedykowana płyta DMT do wyrównywania ale spójrz na cenę...

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: 27 Grudnia 2017, 14:56:40 czas Polski »
Też myślę , że raven szuka na siłę tego czego nie ma. Kamienie są gotowe do pracy i trzeba ostrzyć a nie kombinować na zapas. Żeby wychlastać taki kamor w łódkę to trzeba się trochę postarać. Oczywiście po jakimś czasie to się stanie ale jak są nowe to zbędne zmartwienia.
W zasadzie to już wszystko zostało napisane. Zakup 400 wskazany no i można by coś wrzucić pomiędzy 1000 a 6000.
Te moje to 400/1000 i 2000/5000. Wykończenie robię na arkanzas (piszą , że ma 6/8 tys) i skóra z pastą dla komfortu psychicznego ;-)
Nic tu się nie wymyśli więcej ;D

Offline raven

« Odpowiedź #217 dnia: 27 Grudnia 2017, 15:24:00 czas Polski »
Dobrze jest popytać innych zanim się wywali pieniądze, a Wy daliście mi wiele ciekawych punktów widzenia do przemyślenia. Niektóre są dla mnie zupełnie nowe, więc dziękuję wszystkim za opinie.  :D

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #218 dnia: 27 Grudnia 2017, 15:28:46 czas Polski »
A co byś powiedział gdyby się okazało, że w ogóle nie potrzebujesz tych wodnych kamieni? Nikt nie lubi moczyć rąk w brei w której kamienie sobie leżą. Japońskie (azjatyckie) kamienie wodne które pojawiły się w naszej kulturze (no dobra - w USA albo w UK) gdzieś w latach 70-tych nie spadły z kosmosu tylko wraz z narzędziami japońskimi - twarde stale itp. Wcześniej używano sztucznych albo naturalnych olejowych które w zupełności wystarczą do miękkich stali. U nas używano piaskowca i tzw. "marmurków" czyli różnych naturalnych kamieni - oczywiście z olejem. Prawda jest taka, że jeżeli nie posiadasz drogich narzędzi - np. strugów LieNielsen z grubymi, twardymi nożami albo nie jesteś ortodoksem napalonym na japońskie narzędzia to w zupełności wystarczy kamień Nortona z serii India za jakieś 80 zł i pasek skóry. Tak robiono przez stulecia i nikt nie liczył tangensów i innych takich. Jeżeli dodajesz do swoje kolekcji narzędzia premium - musisz zainwestować w ostrzenie. Jeżeli używasz starego Stanleya No5 i kilku dłut Narexa to Norton India jest wystarczający. Dokup sobie LieNielsena No8 i musisz pomyśleć o Tormeku i Shaptonach - proste raczej...

Offline swfr

« Odpowiedź #219 dnia: 27 Grudnia 2017, 16:08:36 czas Polski »
@Rafalski

Winkel Schleifführung_02.jpg

Odcinek k zaznaczony na pomarańczowo ma właściwą długość.
Bo to on wyznacza przyprostokątną przeciwległą do alfa i rysuje prawidłowy trójkąt prostokątny. Kąt alfa jest wtedy właściwy.
Jeżeli bierzesz do obliczeń promień rolki to taka przeciwprostokątna jest krótsza. Kąt alfa się zmienia. Dla takiego kąta musisz obliczyć tangens i sinus.
Tyle w terorii.

W praktyce Twój wzór jest skomplikowany a sin zupełnie niepotrzebny.
Bo:
k=const
b=const

Obie wartości mierzysz suwmiarką prawda?

tg(alfa)=k / (b+x)

Alfa znasz. Obliczasz tg(alfa), podstawiasz wartości k i b, łatwo przekształcasz wzór i masz to co chciałeś - czyli x.

Czuwaj!

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: 27 Grudnia 2017, 16:27:47 czas Polski »
Genialne i bardzo przydatne w ostrzeniu ;D
Ale jaja panie Ferdku , ale jaja ... jakby powiedział Edzio listonosz  ;D

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #221 dnia: 27 Grudnia 2017, 16:42:33 czas Polski »
Łukasz nie potrzebnie "podcinasz skrzydła" @raven'owi ,skoro jego zamiłowanie zostało docenione i dostał pod choinkę przyzwoite kamienie to nie wciskaj teorii ,że jak się ma marketowe strugi to wystarczy do ostrzenia płyta chodnikowa.
Bo wcale tak nie jest. Zawsze trzeba się rozwijać i obojętne czy zacznie się od markowych strugów itp. narzędzi czy od porządnych kamieni.
I nie opowiadaj dziwnych historii o wygładzaniu Shapton'a dużo mniejszą osełką diamentową . W ten sposób wygładzany kamień już nie jest takim jakim być powinien czyli stosownie do swojej gradacji odpowiednio płaski.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #222 dnia: 27 Grudnia 2017, 17:14:08 czas Polski »
Oj krzysiu krzysiu. A kiedyś taki fajny chłopak z ciebie był. Coś ugryzło w pupkę?

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #223 dnia: 27 Grudnia 2017, 17:39:39 czas Polski »
Łukaszku , Łukaszku nic mnie w pupkę nie ugryzło, tylko mi się przykro zrobiło jak przeczytałem o regeneracji kamyka za prawie 150 € murzyńskimi ( tfu tfu przepraszam ) metodami.
Zalecany kamień do regeneracji Shapton'a jest o 18 mm szerszy i ponad 40 mm dłuższy.
Mam nadzieję ,że nie obraziłeś się . ;)

Offline Rafalski

« Odpowiedź #224 dnia: 27 Grudnia 2017, 17:51:44 czas Polski »
Alfa znasz. Obliczasz tg(alfa), podstawiasz wartości k i b, łatwo przekształcasz wzór i masz to co chciałeś - czyli x.
O ile b jest znane, k musiało by zostać dopiero zmierzone po nastawieniu odpowiedniego kąta. O ile kąt da się nastawić przy pomocy odpowiedniego kątomierza, to pokarz jak praktycznie zmierzysz wtedy k.
Ja podaje wzór na wyliczenie odcinka x mierząc tylko prowadnik i grubość noża. Nie potrzebne jest mierzenie jakiegoś odcinka w "powietrzu".