21 Kwietnia 2026, 09:50:17 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114562 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #270 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:44:07 czas Polski »
Może trochę ,ale tylko tak ciut ciut  ;D  pozdrawiam
W naszej róznorodności siła naszego Forum.
A tutaj macie wątek o praktycznym zastosowaniu takiego graitu :
http://forum.domidrewno.pl/inne/regeneracja-kamieni-wodnych-raz-jeszcze/

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #271 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:50:35 czas Polski »
Może trochę ,ale tylko tak ciut ciut  ;D  pozdrawiam
Tchórz. Miej jaja i powiedz wreszcie o co chodzi.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #272 dnia: 30 Stycznia 2018, 22:15:20 czas Polski »
cumbajszpil

Odnośnie granitu
Ja sie wycofuję z wcześniejszej wypowiedzi Krzysiek dał pomysł jak to zrobić i w jego ocenie to działa.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #273 dnia: 30 Stycznia 2018, 22:27:39 czas Polski »
Spoko, wszystko jest dla ludzi, malym wiórkiem, malym wiórkiem ...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: 31 Stycznia 2018, 10:20:53 czas Polski »
zawodowcy tego nie kupią ale jakby amatorowi, hobbiście się zachciało kupić taki zestaw do ostrzenia noży i dłut firmy stanley to odradzam, kamień nie posiada żadnego opisu o gradacji ale na moje oko to coś miedzy 500 a 1000, prowadnik na plastikowych tulejach z takim luzami po ok 2 mm.

Ta osełka wygląda jak Condor za 5 zeta z Casto: https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/inne-akcesoria/klocki-scierne/oselka-dwuwarstwowa-condor-50-x-25-x-200-mm.html (mnie się nawet udało coś nią naostrzyć sensownie)

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #275 dnia: 31 Stycznia 2018, 18:33:13 czas Polski »
Tchórz. Miej jaja i powiedz wreszcie o co chodzi.
Łukaszu ,przecież ja to tak żartobliwie napisałem, wrzuć na "luz"  :) ;)

Ta osełka wygląda jak Condor za 5 zeta z Casto

Właśnie taką z Casto bardzo długo ostrzyłem , a i teraz jeszcze jak trzeba coś mocniej "przycisnąć" to robię to na niej.
Do tego łatwo daje się wygładzić na moim granicie.

Offline krit 6

« Odpowiedź #276 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:02:21 czas Polski »
Odnośnie granitu
Ja sie wycofuję z wcześniejszej wypowiedzi Krzysiek dał pomysł jak to zrobić i w jego ocenie to działa.
. Niesłusznie. Granitem nie da się naostrzyć stali, a to za sprawą jego ziarnistości. Ma po prostu za grube ziarna poszczególnych składników, czyli kwarcu, skalenia i miki. Ale kwarcytem, czyli skałą osadową z kwarcu tak  samo jak agatem (występuje u Kerre'go za garażem ) już tak, są to jedne z lepszych środków polerskich. Tak samo jak łupki występujące w polskich kopalniach węgla kamiennego też się nadają do ostrzenia. Najtwardszym naturalnym kamieniem występującym powszechnie jest korund, (diament 10, korund 9, kwarc 6,5 tal samo jak granit). Wszystko to w skali twardości Morsa. Wszystkimi tymi materiałami da się ostrzyć,pod warunkiem że są bardzo drobnoziarniste. Jeżeli jest gruboziarnisty, to nic z tego nie będzie. Granit do wypłaszczania czyli do regeneracji kamieni wodnych się nada, natomiast nic nim nie naostrzysz.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #277 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:26:24 czas Polski »
wypolerowany na lustro stanowi odpowiednik kamieni o bardzo wysokich gradacjach, aby odpowiednio go wykorzystać należałoby nóż przeciągnąć wcześniej  na kamieniu o niższej np o 10% gradacji.
Napisałem ,że w ocenie Krzyśka jest to możliwe, ja kiedyś sprawdzałem i dałem sobie spokój nie drążąc tematu.

Offline krit 6

« Odpowiedź #278 dnia: 31 Stycznia 2018, 21:34:11 czas Polski »
Tomek, choćby nie wiem jakie lustro z niego zrobił, to i tak będzie tylko podkładką do ostrzenia. Co innego węglik krzemu, czy trypla (SiO2), jeżeli nią posypiesz granit, to naostrzysz nóż, ale tyko dzięki temu, co rozsypałeś na granit a nie samemu granitowi.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 01 Lutego 2018, 07:25:44 czas Polski »
@krit 6 generalnie masz rację jeśli chodzi o ziarnistość granitu. Jednak wypolerowany na lustro i tak w mikroskali będzie miał porowatość ( dzięki tej porowatość zatrzymują się na tej "lustrzanej" powierzchni dużo większe ziarna elektrokorundu i możliwa jest regeneracja kamieni - mój granit został celowo przez kamieniarza lekko zmatowiony)  co przy oscylującej w okolicach 7 twardości w skali Mosha nie wyklucza ścierania stali. Ale tak naprawdę nie istnieje potrzeba podejmowania takich prób bo , jak sam zresztą zauważyłeś , istnieje wiele innych bardziej efektywnych materiałów.

A powracając do ostrzenia , czy ktoś z Was spotkał się może ze zjawiskiem niewielkiego namagnesowywania stali w czasie ostrzenia noży na osełkach diamentowych ?
Polerowałem ostatnio na diamentach sitko i nóż do maszynki do mięsa i okazało się ,że "kleją się do siebie". 
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2018, 07:28:27 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #280 dnia: 01 Lutego 2018, 08:35:32 czas Polski »
Jakoś z dzieciństwa pamietam, że można msgnesować metale magnetyczne przez tarcie, jakis taki magnetyzm naturalny czy szczątkowy. Zatem norma.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #281 dnia: 01 Lutego 2018, 08:58:13 czas Polski »
istnieje wiele innych bardziej efektywnych materiałów.

Jak już idziemy w takie teorie to :  czy zauważyliście  coś takiego jak wygładzanie ostrza przez drobinki metalu  podczas ostrzenia na kamieniu?

Offline Rafalski

« Odpowiedź #282 dnia: 01 Lutego 2018, 09:25:59 czas Polski »
czy zauważyliście  coś takiego jak wygładzanie ostrza przez drobinki metalu  podczas ostrzenia na kamieniu?
Taki efekt chyba zawsze występuje pocierając o siebie częściami z takiego samego materiału.
Diamenty poleruje się pyłem diamentowym. Części drewniane można dobrze wypolerować trocinami po struganiu tego samego drewna.
Niekiedy zauważam też jak poleruje się powierzchnia noża, jeżeli używam mojego kamienia King 4000 i dosyć długo nie spłukuje powierzchni. Właśnie wtedy mam wrażenie, że to własnie starte drobinki metalu, leżące na kamieniu, doprowadzają do lustrzanej powierzchni.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #283 dnia: 01 Lutego 2018, 10:59:47 czas Polski »
Niekiedy zauważam też jak poleruje się powierzchnia noża, jeżeli używam mojego kamienia King 4000 i dosyć długo nie spłukuje powierzchni. Właśnie wtedy mam wrażenie, że to własnie starte drobinki metalu, leżące na kamieniu, doprowadzają do lustrzanej powierzchni.

Dokładnie z tym samym mam do czynienia na moim"kamieniu młyńskim", który robi się wtedy  czarny ,a wybłyszczenie takie jak po zastosowaniu pasty.

Offline hycel

« Odpowiedź #284 dnia: 01 Lutego 2018, 12:16:34 czas Polski »
Witam .
 Miałem się nie wypowiadać się w powyższym wątku , ale
z niektórymi tezami się nie zgadzam więc zmieniłem zdanie .
W swoim warsztaciku posiadam grubo ponad sto narzędzi ,
które wymagają ostrzenia . Czynność ta pochłania bardzo dużo
czasu ,ale lubię ostre narzędzia . W którymś z wątku pokazałem moje
przyrządy do ostrzenia .Swoje narzędzia zaczynam ostrzyć na kamieniu
o gradacji 3 000 a kończę minimum 8000. Kamienie mocze w wodzie
min. 30 minut . W trakcie ostrzenia bardzo często !! spryskuję kamień płynem
do mycia szyb . Od kąt zacząłem stosować płyn o wiele lepiej mi się pracuje .
   Dlaczego?. Powyższy płyn doskonale zmywa, właśnie pozostawiony pyłek
stali ,który zapycha kamień.
 Proszę zwrócić uwagę na japońskich mistrzów ,jak często oni spłukują
kamienie .
  Pozdrawiam.