20 Kwietnia 2026, 19:52:42 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114528 razy)

krzysiek

• Gość
Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #150 dnia: 24 Lutego 2017, 12:29:33 czas Polski »
Rzeczywiście miałem go opisać . Przepraszam ,ale ten tydzień w pracy należy do trudnych i wieczorem już nie miałem nastroju.
Poprawię się  , i jutro zrobię cały wątek.

Offline raven

« Odpowiedź #151 dnia: 24 Lutego 2017, 12:36:04 czas Polski »
Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy. Może tył dłuta nie jest równo splanowany? To by też się przekładało na nierówne ostrzenie.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 25 Lutego 2017, 10:36:02 czas Polski »

Offline vitter

« Odpowiedź #153 dnia: 19 Marca 2017, 11:15:57 czas Polski »
Nie jestem pewien , ale jeśli wszystkie parametry kąt 90* ,równomierny docisk są zachowane
to może dłuta są z tej jednej strony bardziej zużyte "podcięte", jak wyszlifujesz całą powierzchnie dłuta
będziesz mógł dokładniej sprawdzić kąty.
Możliwe że podczas pracy mocniej zużywasz właśnie tą stronę
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2017, 11:18:15 czas Polski wysłana przez vitter »

Offline Lutek

« Odpowiedź #154 dnia: 21 Marca 2017, 01:11:27 czas Polski »
Może być, że ostrzone dłuta w przekroju nie są idealnymi prostokątami a zwłaszcza ich krawędzie dociskane do przyrządu. Sprawdzić to można mocując kolejno różne dłuta i spoglądać gdzie wycierany jest tusz markera, którym posmarujesz fazę. Jak ślady są w tym samym miejscu, to tym sposobem wyeliminujesz ten przypadek.

Offline Lutek

« Odpowiedź #155 dnia: 21 Marca 2017, 02:04:01 czas Polski »
Oto sposób na najtańszy prowadnik. Kupić najmniejsze kółko meblowe za 3,50, przykleić klejem do kawałka deseczki w której zamocowano dwie śruby w odległości powiedzmy 5cm dzięki którym dociskać będziemy dłuto z użyciem kawałka płaskownika i dwóch nakrętek motylkowych po 1,50 sztuka. Napisałem przykleić, bo nawet to najmniejsze kółko (jego obejma) jest za duże i trzeba ją maksymalnie zmniejszyć (obciąć)  a w deseczce np. o wymiarach 80/40/18 mm wyżłobić odpowiedni otwór, by kółko maksymalnie schować. Całość powinna być jak najbardziej zwarta, co sprowadza się do uzyskania jak najmniejszej odległości pomiędzy osią kółka a ostrzonym narzędziem.
Od razu uprzedzam, że płaskownik nie może być nazbyt delikatny. Ja zastosowałem aluminiowy o przekroju 25/5 mm.
Eksperymentować można nawet mocując takie kółeczko bezpośrednio do dłuta za pomocą malutkiego zacisku śrubowego. :)

daka

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 12 Kwietnia 2017, 13:31:53 czas Polski »
witajcie,
nadszedł czas nauki ostrzenia dłut marketowych tym bardziej że narex w drodze  ;)
mam taki prowadnik
https://dluta.pl/ostrzenie/ostrzenie-akcesoria/prowadnik-do-ostrzenia.html
papiery wodne od 80 do 1500 i kamień
https://dluta.pl/ostrzenie/oselki-syntetyczne-japonskie/kamien-japonski-sztuczny-naniwa-blok-granulacja-10003000.html

dziś zacząłem i nie wiem czy coś źle ustawiam w prowadniku czy tak dłuto jest krzywe popatrzcie na fotki

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:22:29 czas Polski »
Sprawdź czy dłuto jest ustawione pod kątem 90 stopni do podstawy prowadnika.
Poluzuj lekko nakrętki i dociśnij  tak by faza dłuta całą powierzchnią dolegała do kamienia i wtedy skręć "na mocno" nakrętki.
Do tego kamienia dokup jakiś kamień o niższej gradacji , może być nawet marketowy,  za parę złotych i nie męcz się z papierami wodnymi.
Ja z nimi zaczynałem , to jest ślepy zaułek w technice ostrzenia choć jest skuteczny ale obracanie papierami jest upierdliwe.
Mam pełno papierów i nie wiem ,który jest jeszcze dobry a który już nie , każdego szkoda wyrzucić. Walnąłem je wszystkie do szuflady i ostrze dłuta ,i noże strugów na marketowym podwójnym kamieniu. Kończę ostrzenie na skórze z pastą polerską.
Do kamieni kup sobie siatkę do gipsu i kawałek płyty szklanej ,żeby je co jakiś czas wyrównać.
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2017, 21:25:04 czas Polski wysłana przez krzysiek »

daka

• Gość
« Odpowiedź #158 dnia: 12 Kwietnia 2017, 21:45:34 czas Polski »
O jakim kamieniu mówisz?

daka

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 12 Kwietnia 2017, 22:00:26 czas Polski »
Krzysiek mówił o marketowym grubym dlatego pytam jakim ja mam japoński 1000/3000 wiec Dzieki za linki

daka

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 12 Kwietnia 2017, 22:06:26 czas Polski »
no niezła

Offline Salbertone

« Odpowiedź #162 dnia: 12 Kwietnia 2017, 22:26:46 czas Polski »
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Mag84

« Odpowiedź #163 dnia: 18 Sierpnia 2017, 12:11:46 czas Polski »
czy ktoś z kolegów robił to coś ?

ja to sobie zrobiłem ale ni huhu nie mam kątów - przeliczałem cale na mm na jakimś kalkulatorze - niby wszystko ładnie powymierzane a kąty jakieś z d....

Offline Henry

« Odpowiedź #164 dnia: 18 Sierpnia 2017, 12:38:16 czas Polski »
Może jakieś zdjęcie, jak mierzysz, jaki masz prowadnik?