20 Kwietnia 2026, 18:13:18 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114521 razy)

Offline raven

Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #255 dnia: 29 Grudnia 2017, 07:31:17 czas Polski »
Chociaż było cymbalistów wielu, żaden z nich nie śmiał zaśpiewać przy Specu ;) Tak i jam nie godzien ;)

Offline Lutek

« Odpowiedź #256 dnia: 04 Stycznia 2018, 00:11:31 czas Polski »
Koledzy, a może wystarczy tak;
Kątownik nastawny ustawić na żądany kąt, postawić go na blacie, za kątownikiem postawić nóż zamocowany w uchwycie i ... spojrzeć wprawnym okiem czy drugie ramię kątownika znajdują się na jednej płaszczyźnie z zamocowanym w uchwycie nożem.  ;)
Jeszcze prościej, to wsunąć przyrząd z zamocowanym ostrzem w kątownik nastawiony na żądany kąt tak by na jednym ramieniu spoczywało kółko przyrządu i końcówka narzędzia a drugie ramię na powierzchni noża.

Można też  (gdy używa się jednego przyrządu) zrobić na nożu krechę rysikiem jako miarę wystawania noża. Wtedy przy kolejnym ostrzeniu wiadomo jak zamocować nóż.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #257 dnia: 04 Stycznia 2018, 01:54:49 czas Polski »
Lutek, jasne że tak też można. Ale przy twoich pierwszych metodach brakuje jakoś trzeciej ręki.
Ta ostatnia metoda to już prawie to, o co właśnie chodziło w naszych wywodach. Tylko że za każdym razem jednak trzeba by było robić nową kreskę ciut dalej.
Popatrz na ten filmik od 2:00 

albo na ten od 19:10 

Jak się raz nastawi dobry kąt na prowadniku, to potem mocuje się Takie drewienko przy krawędzi deski i przy następnym ostrzeniu wystarczy szybko przyłożyć.

Mój wzór podałem, jakby ktoś chciał nastawić sobie dowolny kąt bez poprzedniego ustawiania za pomocą kątomierza i miałoby się zgadzać przy różnych grubościach noża struga.

Offline Lutek

« Odpowiedź #258 dnia: 15 Stycznia 2018, 01:58:19 czas Polski »
Rafalski, oczywiście propozycje które podałem są rozwiązaniami alternatywnymi odnotowanymi jako raczej ciekawostki wynikłe z własnych doświadczeń.
Co zaś się tyczy owej kreski na nożu, to zanim przyjdzie pora na jej przesunięcie przyrząd nie będzie już używany.  ;D
Podostrzenie mikrofazy wykonuje się już wtedy z ręki. Przynajmniej ja tak mam po "wyprodukowaniu" jak dotąd kilku worków wiórków dłutami i strugami ręcznymi.

Offline Rafalski

« Odpowiedź #259 dnia: 15 Stycznia 2018, 23:30:19 czas Polski »
Lutek, przyznaję ci całkowicie racje. Szczególnie co do drógiego zdania.
Ja robię mikrofazę też od ręki, a i szlifowanie fazy też wykonuje częściej ręcznie, bez prowadnika. Prowadnik jest jednak niekiedy przydatny, n.p. jeżeli chcę trochę zmienić kąt fazy. Akurat mam takie cholerne żelazko z jakiegoś niefirmowego Nr.5, które bardzo szybko dostało uszczerbów na ostrzu. Po zmierzeniu kąta okazało się, że oryginalnie było naostrzone na 23°. Przeszlifuje więc na większy kąt i do tego właśnie użyje prowadnika.
Są jednak ludzie, którzy czytają książki, oglądają rury i chcą raz w raz nastawić kąt na te 30° , więc doszukują się jakiejś skali. Więc proszę, jak tam się komu podoba.
Osobiście spotkałem niedawno pewnego świeżego entuzjastę obróbki drewna, który mimo czytania na forach uwierzył sloganowi "Gebrauchsfertig", czyli "gotowy do urzycia" na strugu ECE i zabrał się za struganie. On też chce ustawić dokładnie ten kąt, który jest zalecany w jakichś tam źródłach.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #260 dnia: 30 Stycznia 2018, 19:09:23 czas Polski »
Ostatnio przy remoncie jakiegos budynku zanabylem ze śmietnika trzy kawalki polerowanego kamienia naturalnego. Wyglada na granit. Zdjecie pokazuje suchy i mokry kamień. Jedna strona poler druga szorstka ale w miare równa, pod palcami wyczuwa się niewielkie ryski po cięciu.
Twardy. I pytania. Czy się nada do ostrzenia i którą stroną? Rozmiar 16x8x2cm

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #261 dnia: 30 Stycznia 2018, 19:10:45 czas Polski »
Mokry

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #262 dnia: 30 Stycznia 2018, 19:14:16 czas Polski »
Raczej nie - spróbuj to się przekonasz

meridox

• Gość
« Odpowiedź #263 dnia: 30 Stycznia 2018, 20:30:55 czas Polski »
zawodowcy tego nie kupią ale jakby amatorowi, hobbiście się zachciało kupić taki zestaw do ostrzenia noży i dłut firmy stanley to odradzam, kamień nie posiada żadnego opisu o gradacji ale na moje oko to coś miedzy 500 a 1000, prowadnik na plastikowych tulejach z takim luzami po ok 2 mm.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #264 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:12:06 czas Polski »
Raczej nie - spróbuj to się przekonasz

o
Wiec jest tak, granit jest bardzo twardy, metal sie ślizga. Nie osnacza to ze nie ostrzy, ale naostrzone ostrze moźna ciut spolerować. Ślizga sie dlatego, że polerowany jest gladki i ma strukturę plytkową trochę jak mika.Ogólnie się raczej nie nadaje. Nawet niepolerowany.

Kolejne pitanie o gres. ???

Merry, wydaj więcej niź 100-ówkę

Offline Rafalski

« Odpowiedź #265 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:13:34 czas Polski »
 Co do tego stanleya to potwierdzam.
Miałem kiedyś ten prowadnik w rękach i po kilkuminutowych próbach stwierdziłem, że to się nie nadaje ..... prawie do niczego.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #266 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:25:30 czas Polski »
Wiec jest tak, granit jest bardzo twardy, metal sie ślizga. Nie osnacza to ze nie ostrzy,

Albo tak:
W garnku dziura .w garnku dziura
to zatkaj, to zatkaj
czym mam zatkać ,czym mam zatkać
a słomą .a słomą
słoma długa .słoma długa
to utnij ,to utnij
czym mam uciąć ,czym mam uciąc
a nożem , a nożem
nóż jest  tępy ,nóż jest tępy
to naostrz ,to naostrz
czym naostrzyć . czym naostrzyć
na kamieniu ,na kamieniu
kamień suchy ,kamień suchy
to polej ,to polej
czym mam polać ,czym mam polać
a wodą ,a wodą
czym ją nabrać ,czym ją nabrać
a garnkiem ,a garnkiem
w garnku dziura , w garnku dziura
to zatkaj to............................

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #267 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:27:37 czas Polski »
Zmam znam  ;D
Romciu mily, mily Romciu

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #268 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:31:01 czas Polski »
Więc ja mam taki kawałek granitu , tylko poprosiłem kamieniarza żeby naciął w nim rowki 5 mm szerokości 10 mm głębokości.
Razem z proszkiem elektrokorundowym białym używam go do regeneracji kamieni. Granit jest bardzo twardy, a taki wypolerowany na lustro stanowi odpowiednik kamieni o bardzo wysokich gradacjach, aby odpowiednio go wykorzystać należałoby nóż przeciągnąć wcześniej  na kamieniu o niższej np o 10% gradacji. Próba polerowania ostrza na takiej gradacji jak wypolerowany granit po np. kamieniu 1200 powoduje właśnie efekt ślizgania i nic się nie dzieje , a właściwie dzieje się tylko w tempie tak wolnym ,że zniechęca do korzystania.
Co do kompletu Stanley'a to miałem go raz w ręku i to był ostatni raz. Choć są na forum Koledzy ,których używanie takich cudów rajcuje i próbują zrobić z tego filozofię
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2018, 21:34:34 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #269 dnia: 30 Stycznia 2018, 21:37:24 czas Polski »
Choć są na forum Koledzy ,których używanie takich cudów rajcuje i próbują zrobić z tego filozofię
Jeżeli do mnie pijesz to bardzo mi miło :-*