22 Kwietnia 2026, 01:41:12 czas Polski

Autor Wątek: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej  (Przeczytany 114577 razy)

Offline Salbertone

Odp: Ostrzenie dłut i noży do strugów - inaczej
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Października 2016, 16:38:19 czas Polski »
Co do ostrości narex to kiedyś bym powiedział, że są ostre, teraz z jakimś min doświadczeniu w ostrzeniu stwierdzam, że są tępe :-)

O to to :)
Never underestimate a dad with woodworking skills

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Października 2016, 20:15:11 czas Polski »
Panowie dłuta Narex kupowane w kompletach rzeczywiście wymagają podostrzenia , natomiast te kupowane  na sztuki są ostre i gotowe do użycia.
Dlaczego tak jest ? - nie wiem.

Offline Maciek61

« Odpowiedź #107 dnia: 27 Października 2016, 11:54:03 czas Polski »
Mam podpytanie do szanownych forumowiczy . Wczoraj ostrzyłem dłuta  na papierze , skończyłem na  gradacji 2500 . Są ostre ale chyba nie to . Więc gdzie mogę kupić papier o większej  gradacji , czy może przejść na kamienie ale jakie ? i gdzie kupić . Powiem tak cena też ma znaczenie ale bez przesady .
Po wczorajszym ostrzeniu przyrząd + papiery jestem mega zadowolony. Powiem tylko że zacząłem od papieru 40 bo musiałem  ;D (moje poprzednie nie ostrzenia -bardziej przymiarki nazwałbym  masakra dłuta ......)

Offline sajo

« Odpowiedź #108 dnia: 27 Października 2016, 12:28:25 czas Polski »
najtańsza opcja, kawałek skóry i autosol, i zobacz czy to jest to :D
myślę, że idealnie podsumowałeś uczenie się rzeczy z neta. Czy z książek, czy z youtube. Człowiek, jak nie ma fizycznie obok drugiej osoby, która podpowie, pokaże, nigdy nie wie, czy "to już jest to".

Offline Salbertone

« Odpowiedź #109 dnia: 27 Października 2016, 12:53:16 czas Polski »
Ja też się uczyłem z filmów i do końca nie wiedziałem czy aby na pewno jest OK. Na forum, ktoś gdzieś pisał, że po ostrzeniu ostrze powinno golić włosy na ręce i to wziąłem za wyznacznik. I uważam, że jest OK. A ostrzenie kończę na 3000 + polerowanie na skórze. Wydaje mi się, że papier 2500 w zupełności by wystarczył, chociaż osobiście się cieszę, że zainwestowałem w kamyki japońskie.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Października 2016, 15:15:05 czas Polski »
po ostrzeniu ostrze powinno golić włosy na ręce i to wziąłem za wyznacznik.

Właściwym wyznacznikiem nie ostrzenia ( bo to jeszcze o niczym nie  świadczy ) ale jakości  dłuta , będzie to  czy goli . po krótkim nim dłutowaniu. Co z tego ,  że po ostrzeniu będzie igła ,a dotknie drewna to się ostrze zawinie lub  wykruszy.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #111 dnia: 27 Października 2016, 16:07:51 czas Polski »
To ciekawe. Muszę przetestować.

Offline Henry

« Odpowiedź #112 dnia: 27 Października 2016, 16:56:29 czas Polski »
Ale golenie goleniu nierówne - powinno ścinać włoski przy delikatnym muskaniu, bez dociskania.
Ja kończę na 1000 i potem skóra. Ale ostatnio kupiłem sobie kamień 5000. Zobaczymy czy będzie lepiej.

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #113 dnia: 27 Października 2016, 17:32:01 czas Polski »
Wtrącę swoje 5 groszy - ostatnio testuję i zbieram materiały na temat ostrzenia za rozsądne pieniądze. Uparłem się na kamień olejowy Norton India - uniwersalny. Taki kamień Angole i Amerykany wykorzystywali od pokoleń zanim przyszła moda na japońskie kamienie wodne. Kamień jest z jednej strony dosyć agresywny z drugiej delikatniejszy. W ramach eksperymentu pt. "pierwszy rozsądny kamień" ostrzę na nim wszystkie narzędzia którymi pracuję. Ograniczam się teraz do standardowego Stanleya #5 i dłut Narexa - czyli najzwyczajniejsze narzędzia na jakie może sobie pozwolić przeciętny użytkownik. Zamiast oleju używam WD40. Na koniec kawałek skóry. Odstawiłem DMT, Shaptona i Tormeka w kąt. I teraz najważniejsze - wszystko wskazuje na to, że kamień za ok. 70 zł jest w stanie zapewnić ostrość na poziomie wystarczającym w ... powiedzmy 85-90% przypadków :o Noże chromowo-wanadowe i stale "narexowe" wyjątkowo dobrze współpracują z olejowymi kamieniami syntetycznymi - ostrze nie jest idealnie wypolerowane ale drewnu widać nie sprawia to żadnej różnicy. Strugam naprawdę cieńkie wiórki...będzie zresztą z tego mały artykuł na DLUTA.PL bo zauważyłem, że jest potrzeba. A jest?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #114 dnia: 27 Października 2016, 17:35:08 czas Polski »
Acha - robię to kompletnie za free. Pamiętam jak ja się szarpałem na początku.
Acha po raz drugi - musiałem przekonać dziewczyny z DLUT.PL, że jest taka sytuacja i że nie każdy może sobie pozwolić na drogie kamienie.

Offline Henry

« Odpowiedź #115 dnia: 27 Października 2016, 17:49:19 czas Polski »
A jest?

Zawsze jest.

A co z szybkością ostrzenia np gdy ostrze jest wykruszone?

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #116 dnia: 27 Października 2016, 18:05:16 czas Polski »
Robert - mogę wkleić kilka fotek czy mam się wynieść do siebie?

Offline agoliat

« Odpowiedź #117 dnia: 27 Października 2016, 18:12:14 czas Polski »
kamień olejowy Norton India
A możesz polecić na początek kompletnemu amatorowi któryś z tych kamyczków z Dluta.pl ? bo są tam całe cztery
http://www.dluta.pl/szukaj/?search=product&purpose=0&string=norton&x=0&y=0&c2=

Offline Salbertone

« Odpowiedź #118 dnia: 27 Października 2016, 18:15:07 czas Polski »
Robert - mogę wkleić kilka fotek czy mam się wynieść do siebie?
Myślę, że Robert się nie obrazi:)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #119 dnia: 27 Października 2016, 18:30:11 czas Polski »

Nóż po ostrzeniu - krawędź tnąca

Nóż po ostrzeniu - tył noża

Efekt na dębinie

Jestem pewien, że narzędziami ostrzonymi tak "prymitywnie" zadawało by się jestem w stanie zbudować stół, krzesło czy co tam się chce bez większych problemów.
Jest jedno ale - trzeba nauczyć się jak ostrzyć. I obojętnie czy do 16000 czy do tego co pokazuję na fotkach.
agoliat - chodzi o ten dwustronny - uniwersalny
Henryk - a jak sobie teraz radzisz ze szczerbami? I tak prędzej czy później będziesz musiał nabyć jakąkolwiek szlifierkę do takich celów. Chodzi mi o kamień na którym można się stosunkowo tanio nauczyć jak ostrzyć i jak przygotować narzędzia do pracy.