14 Czerwca 2026, 08:10:56 czas Polski

Autor Wątek: Szafka - stolik do frezarki górnowrzecionowej  (Przeczytany 8702 razy)

Offline jurd

Odp: Szafka - stolik do frezarki górnowrzecionowej
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Lutego 2016, 14:02:19 czas Polski »
Kolejne udoskonalenia.

Skończyłem przykładnicę i wszystko działa jak należy. Dorobę jeszcze dokładne (microadjustment) przesuwanie culagi oraz podnośnika i mechanika będzie skończona. Elektryka będzie stosunkowo prosta: gniazdko ścienne i wyłącznik ścienny.

Póki co, położyłem na stół jeszcze jedną warstwę żywicy i muszę odczekać swoje by dalej działać :(.

Offline jurd

« Odpowiedź #16 dnia: 26 Lutego 2016, 19:43:30 czas Polski »
W końcu znalazłem trochę czasu i nadrobiłem braki. Powstało dobrze działające podnoszenie frezarki oraz elektryka na jednym gniazdku i wyłączniku ściennym.

Skończyłem też SAM'a do robienia wczepów prostych.

Offline jurd

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2016, 19:49:02 czas Polski »
Poniżej zdjęcia, które się nie zmieściły w poprzednim poście.
Jak dobrze pójdzie, to jutro skończę ten mebel i wrzucę zdjęcia "końcowe".

P.S. Na pierwszym zdjęciu widać, że frez był za nisko wysunięty ale generalnie jest dobrze :).
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 19:50:59 czas Polski wysłana przez jurd »

Offline velsyster

« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lutego 2016, 19:57:58 czas Polski »
Jakies grubosci plexe dales?

Offline jurd

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lutego 2016, 20:19:38 czas Polski »
Jakies grubosci plexe dales?

Miała być szóstka ale suwmiarka pokazuje 5,5 mm.

Offline Krystian Adam

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2016, 23:20:45 czas Polski »
A jak się sprawuje przykładnica. Takie rozwiązanie z kółkami pierwszy raz widzę

Offline jurd

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2016, 23:42:08 czas Polski »
Ta z kółkami służy tylko do robienia wczepów. Kółka są po to by przesuwała się równolegle do stołu (zamiast rowka w stole). Normalna przykładnica jest na całą długości stołu. Jutro zrobię zdjęcia całości, bo dziś jeszcze dorabiałem mikro-regulację tej długiej przykładnicy.

Offline jurd

« Odpowiedź #22 dnia: 28 Lutego 2016, 17:13:48 czas Polski »
To już jest koniec!

Dorobiłem mikro-regulację i wszystko działa jak trzeba więc krótkie podsumowanie.

Plusy:
  • Bałem się, że ta szafka będzie mocno rezonować a tu miła niespodzianka. Frezarka chodzi dużo ciszej niż luzem lub gdy była zamontowana w blacie stołu warsztatowego.
  • Wg. mnie lepiej mieć osobną szafkę na frezarkę. Wcześniej miałem w stole roboczym i co chwilę coś zawadzało.
  • Wszystkie akcesoria mogę pochować w szufladach - nic się nie kurzy i wszystko pod ręką.

Minusy:
  • Na razie nie widzę ale dopiero to skończyłem więc pewnie wyjdą w praniu.

Uwagi do budowy:
  • Wszystko można zrobić prościej. Jak ktoś chce zrobić podobny, to najlepiej z jednorodnego materiału a nie z kawałków.
  • Laminowanie nie jest takie proste jak myślałem. Dałem 3 warstwy żywicy, po czym je zdrapałem i nawoskowałem blat.
  • Podnoszenie frezu podnosi mi pleksę (za cienka). Będę musiał przykręcić ją również w środku.
  • Najlepiej pod stół użyć innej frezarki niż mój Bosch POF 1200. Takiej, w której da się zdjąć sprężyny.
  • Gdy jest mało miejsca (wąsko), to prowadnice do szuflad najlepiej przykręcać przed złożeniem szafki ;).

No i dzięki wszystkim za uwagę!
jurand

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Lutego 2016, 18:08:35 czas Polski »
Mechanizm podnoszenia zrobiłeś inny niż wszyscy, wygląda na bardzo wygodny w obsłudze.
Włącznik koniecznie wymień na elektromagnetyczny z blokadą bezpieczeństwa, najlepiej od razu z gniazdem.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #24 dnia: 28 Lutego 2016, 18:31:10 czas Polski »
No można powiedzieć dałeś radę :)
Masz cierpliwość (sklejanie z małych elementów sklejki),mnie tej cierpliwości czasem brakuje.
Szafka fajna i chyba nowatorskie rozwiązanie regulacji culagi ???
Powodzenia i kupę satysfakcji z pracy na nowym sprzęcie ;)

Offline jurd

« Odpowiedź #25 dnia: 28 Lutego 2016, 19:14:54 czas Polski »
Mechanizm podnoszenia zrobiłeś inny niż wszyscy, wygląda na bardzo wygodny w obsłudze.
Włącznik koniecznie wymień na elektromagnetyczny z blokadą bezpieczeństwa, najlepiej od razu z gniazdem.
Podnoszenie, to pomysł pana NIKI: http://www.ukworkshop.co.uk/forums/viewtopic.php?t=17945&highlight=. Jest prosty i działa. Niestety i tak muszę sięgać pod stół w czasie podnoszenia frezu, bo muszę trzymać jedną ręką dźwignię do luzowania wysokości frezarki :(.

Z tego co pamiętam to taki wyłącznik jest dosyć drogi. Moja konstrukcja kosztowała 20 zł i nie wiem co w tym elektromagnetycznym jest lepszego. Możesz wyjaśnić?

Szafka fajna i chyba nowatorskie rozwiązanie regulacji culagi ???
Powodzenia i kupę satysfakcji z pracy na nowym sprzęcie

Podobną regulację widziałem gdzieś w sieci ale już nie pamiętam gdzie. Cała reszta taka jak tysiące tego typu konstrukcji i dlatego taką zrobiłem - sprawdzony pomysł.

Dzięki za życzenia - wiór poleci!

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Lutego 2016, 19:50:45 czas Polski »
Zastosowałeś włącznik oświetleniowy, ma za słabe styki - oświetlenie 100 W , frezarka 1200 W. Bardzo szybko styki mogą się wypalić  ( grozi pożarem) lub co gorsza skleją się i nie wyłączysz frezarki - czyli BHP. Może się zdarzyć, że w trakcie pracy nie będzie napięcia, nie wyłączysz wyłącznika i wyjdziesz, po powrocie napięcia frezarka samoczynnie zacznie pracować bez kontroli.
Wyłączniki elektromagnetyczne są przeznaczone do maszyn stacjonarnych lub zabudowanych w stole czy szafce, mają tą zaletę, że przy zaniku napięcia zasilania ( z energetyki)  wyłączają się i po powrocie napięcia maszyna nie uruchomi się samoczynnie. Dodatkowo blokada uniemożliwia przypadkowe uruchomienie np przy wymianie frezu, umożliwia też natychmiastowe wyłączenie np kolanem w przypadku zablokowania w materiale lub urwania frezu.
Koszt, to 40 - 60 zł.

Offline Jureq

« Odpowiedź #27 dnia: 28 Lutego 2016, 20:18:22 czas Polski »
fajny projekt ale z tym włącznikiem to słabe rozwiązanie, wystarczy się oprzeć o stolik żeby go "pstryknąć" i kłopot ...
inwestycja w elektromagnetyczny który jest trudniej włączyć niż wyłączyć jest niewielka: http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=w%C5%82%C4%85cznik+pi%C5%82y+szlifierki
pamiętaj - palce nie włosy, nie odrosną !
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline jurd

« Odpowiedź #28 dnia: 28 Lutego 2016, 21:24:25 czas Polski »
Dzięki za uświadomienie.
@Jureq czy te aukcje to również przełączniki elektromagnetyczne? Z tego co widzę to ten sam sprzedawca i cena 13 zł. Szukając po haśle "przełączniki elektromagnetyczne" wyskakują mi takie za 50 zł.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #29 dnia: 28 Lutego 2016, 21:56:33 czas Polski »
Na pierwszy rzut oka to:
-te po 13zł są na 4-6A -nie opisane,dopiero na fotce widać co nie co
-te po 50zł są na 16A-dane podane w opisie
przynajmniej tak napisane,do tego różnią się obudową a niektóre są 3-faz